El sr. Jordi Galceran, és sens dubte, l'autor teatral amb més reconeixement i èxit del món de l'escena catalana (amb permís de Sergi Belbel i Josep Maria Benet i Jornet). Amb 10 obres teatrals s'ha convertit en tot un referent de l'escena teatral.
Nascut a Barcelona l'any 1964 és dramaturg, guionista i traductor.Va estudiar Filologia Catalana i va treballar 7 ó 8 anys en el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i és a partir de 1988 que comença a escriure obres de teatre però no serà fins al 1995 que amb Paraules Encadenades guanya XX Premi Born de Teatre i a partir d'aquí es van succeïnt els premis en cada una de les obres que edita.
Paraules Encadenades (1995) el seu primer èxit, ja marca l'estil del sr. Galceran: guions àgils, predominància del discurs, girs inesperats en la història i certa violència latent però tot amb moltes dosis d'ironia i humor (a vegades una mica 'negre'). Després vindria Dakota (1995), un altre hit i una de les obres més originals que recordo haver vist dalt d'un escenari. Entra en el món televisiu com a guionista de Nissaga de Poder i l'animà a deixar la feina de la 'Gene' per a dedicar-se a escriure.
Malauradament, s'embarcà en un projecte clarament fallat: el musical Gaudí (2002), de la mà d'Albert Guinovart a la música.
L'any següent, aquell fracàs és clarament superat amb el 'fenòmen del Mètode'; el Metodo Grönholm (2003) ha estat l'èxit més rotund del sr. Galceran l'especial procés de selecció d'un departament de recursos humans va tenir l'apaludiment de crítica i públic, estrenant-se arreu del món i tenint versió cinematogràfica, fins i tot.
Dos anys després torna amb una nova obra, en aquest cas, més sinistra i fosca: Carnestoltes (2005) per a tornar, en la posterior Cancún (2007) a l'humor més directe.
Ha tingut col·laboracions amb el cinema amb el guió de Fràgils (de Jaume Balagueró) o l'adaptació del Métode Grönholm de Marcelo Piñeyro. Ha participat en el llibret del musical de El Rei Lleó a Madrid.
L'any 2010 presenta Burundanga. El final de una banda i, tres anys després, El crédit (2013) amb les contundents interpretacions de Jordi Boixaderas i Jordi Bosch, un nou hit (traduït a 4 idiomes) una nova visió crítica a la societat actual, en aquest, al voltant de les entitats bancàries.
Aquest nit, a les 22:00, EL CREDIT a Tortosa... ai, ganetes és poc!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada