dijous, 30 de juliol del 2020

SR. CHRISTO VLADIMIROV JAVACHEFF


Christo by Annie Leibovitz.
(1935-2020)

Fa unes setmanes moria un dels artistes més fascinants de l'art contemporani, almenys per a mi.

El sr. Christo Vladimirov Javacheff, més conegut com a 'Christo', moria a finals de maig, amb 84 anys. Nascut a Gabrovo (Bulgària) fill d'un científic i d'una secretària de l'Acadèmiade Belles Arts de Sofia. De jove, es va interessar pel teatre i per l'Art tot i que les estrictes normes del Partit Socialista Búlgar no les portava massa bé.... l'any 1957 fuig de l'estat socialista en una camió que transportava medicaments fins arribà a Austria, allà continuà estudiant Belles Arts però aviat marxà a Ginebra i, després, a París. Fou una època dura, de pocs diners. L'any 1958 realitzà la primera obra de l'estil que el caracteritzaria: embolicà un pot de vidre buit decorant l'embolcall, un empresari alemany en comprà diversos. 

La majoria de projectes artístics foren realitzats amb la seva parella, l'artista Jeanne-Claude (que morí l'any 2009). Curiosament,  va nèixer el mateix dia i any que el sr. Christo: el 13/06/1935 però a Casablanca (Marroc) a meitat dels anys '50 anà va viure a París amb la seva família i l'any 1958 conegué al sr. Christo....

El pot embolicat evolucionà cap a la simplificació i l'any 1959 optà per embolicar els objectes sense decoracions superflues i cada cop escollia objectes més grans. L'any 1961 va embolicar barrils en el port fluvial de Colònia. L'any següent, juntament amb la sra. Jeanne-Claude van emprendre el seu projecte més gran: sense avisar a les autoritats van bloquejar amb barrils de petroli un carrer de París, com a protesta pel mur de Berlin, al cap d'unes hores fou desallotjat però aquesta acció li donà notorietat artística a la ciutat.

L'any 1964 el matrimoni Christo-Jeanne-Claude s'instal·len a Nova York de la que no marxarien. Sense diners i amb problemes d'idioma, anaven exposant en diferents galeries de la ciutat i embolicant vitrines de botigues (que els proporcionava certs ingressos).

La popularitat defintiva arribaria l'any 1968 amb la seva participació en el Documenta 4 de Kassel (Alemanya): un tub de 5.600 metres cúbics suspès per dues grues i visible a 25 kilòmetres de distància...

A partir d'aquí les obres de gran format s'anaren succeïnt embolicant llocs naturals i edificis de tot el món: 'Wrapped Coast' (1969), embolicar la costade Litte Bay a Sidney; 'Valley Curtain' (1970) 400 metres de roba que cobri part del Rifle Gap de les Muntanyes Rocoses a Colorado; 'Running Fence' (1973), la cortina de 39 kilòmetres instal·lada a Marin (França); el Pont Neuf (1985); el Reichstag (1995); 'The Gates' (2005) format per 7.503 marcs metàlics al Central Park de Nova York.

Al llarg dels anys molt projectes van quedar pendents de realitzar, generalment, per manca de permisos, com: el de la Puerta de Alcalá (Madrid), l'estàtua de Colom (Barcelona), el MOMA de Nova York o el pont Alejandro III a París. Precisament, el projecte en el què estava treballant abans de morir era embolicar l'Arc de Triomf de París.

L'obra del tàndem Christo/Jeanne-Claude fou impressionant, veure el Reichstag embolicat dóna fe de l'espectacularitat dels seus projectes.

Christo and Jeanne-Claude Wrap Up the Reichstag | Lost Art - YouTube







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada