Així doncs, la proposta del CineClub La Ràpita per aquest diumenge a la tarde es transforma en tota una experiència.
The Kid, és una pel·lícula muda de 1921. Es tracta del primer llargmetratge d'una de les icones del Cinema: el sr. Charles Chaplin. Quin millor homenatge en el seu centenari que gaudir-la de nou en una bona sala de projecció.
Un nen abandonat és recollit per una rodamón -Charlot- i tot i que no sap ben bé què fer-ne decideix adoptar-lo i cuidar-lo. De la seva supervivència de l'adult i el nen va la pel·lícula. El personatge de Charlot havia debutat 7 anys abans, el 1914, i en aquella època, el sr. Chaplin podia arribar a filmar 1 curt per setmana.
El sr. Chaplin que ja portava un pila llarga de curtmetratges dirigits i interpretats per ell -més de 50 curtmetratges-, fent crèixer el personatge de Charlot, va decidir fer el salt al llargmetratge amb aquest film. Per al film el director s'inspirà en la seva pròpia i dura infància en el seu Londres natal (fou separat de la seva mare de petit i treballà ben aviat en espectacles ambulants per a sobreviure); l'altra qüestió autobiogràfica és en la recent mort d'un fill seu (nascut prematur) en l'època que preparava el film.
El nen fou interpretat per un petit Jackie Coogan que es va convertir en la primera estrella infantil de la Història del Cinema i que en moltes de les escenes del film li roba el protagonisme al mateix Chaplin. Una de les primeres estrelles infantils que va acabar com la majoria: els seus propis pares li van robar la fortuna que havia fet en el cinema i als 18 anys es va trobar sense res... Molt més tard interpretaria al Tio Fétido de la Familia Adams, la sèrie dels anys '60. Arribaria a participar en més de 150 films. Va morir en 69 anys, l'any 1984.
Un història atemporal. que podria passar fa cents anys o ara mateix, en la que es combina el riure i la tristesa, la bondat i la maldat. En la que el sr. Chaplin torna asituar allò social el centre del seu film, com portava fent en la pila de curtmetratges que havia realitzat fins llavors. La pobresa per al director-autor significa tendresa, inocència i bones intencions. El film està carregat de simbologia cristiana: sobre personatges que resen, àngels, cels, dimonis....
Tot i que el sr. Chaplin ja tenia una llarga trajectòria en el cinema, The Kid significa una pedra fundacional: no només per ser el seu primer llargmetratge sinó perquè acabava de crear United Artist (amb altres estrelles de l'època) per a poder tenir el control absolut de les seves produccions. Amb The Kid, el sr. Chaplin va demostrar que podia saltar del curt al llarg de forma mestra... després vindrien joies del cinema com La quimera del oro, Luces de la ciudad, Tiempos modernos o El Gran Dictador.
Una bona forma de gaudir d'una tarde diumenge, gaudint de Charlot i del mestratge del sr. Charles Chaplin.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada