Al CineClub La Ràpita, aquestes dates nadalenques, ha programat una sessió infantil amb un clàssic entre clàssics: 'Mary Poppins', la de 1964 protagonitzada per la sra. Julie Andrews i el sr. Dick Van Dyke.
'Mary Poppins' és un personatge creat per la sra. Pamela Lyndon Travers i la saga de 8 llibres que va escriure i publicar entre 1934 i 1988. La peli ens parla de com l'arribada d'una mainadera moooolt espercial trastoca una famíliia benestant de principis de segle XX; amb un nen i una nena orfes de mare i un pare refugiat en la feina que necessita que algú es faci càrrec dels seus fills. La sra. Mary Poppins és la persona perfecta, carregada de màgia, bons consells i, sobretot, bones cançons. Ben acompanyada de l'escura-xemenies Bert.
El mateix sr. Walt Disney, després de veure a la sra. Julie Andrews en el musical de Broadway Camelot, va tenir clar que ella havia de ser Mary Poppins. Inicialment, s'havia pensat amb Angela Lansbury o Bette Davis. Escollir a la sra. Andrews fou una decisió encertada: fou la primera actuació de l'actriu en el cinema i es va emportar l'Oscar a la Millor Actriu. En el moment que li van oferir el paper, la sra. Andrews estava embarassada, però el sr. Disney, va postposar el rodatge per a poder comptar amb ella. Curiosament, la segona part del film -la de 2018- l'actriu protagonista -la sra. Emily Blunt- també estava embarassada en el moment de començar el rodatge i el director, el sr. Rob Marshall va aturar la producció fins a poder disposar de l'actriu. (la mateixa sra. Andrews va donar el vist-i-plau a que Emily Blunt fos la 'nova' Mary Poppins).
Diuen que la filla del sr. Disney -Diane- un dia que estaven esmorzant li va demanar a son pare que fes una peli sobre Mary Poppins, son pare es va posar en acció. L'autora dels llibres -la sra. Pamela Lyndon Travers- va rebre l'oferta d'adaptar els seus personatges l'any 1938, però no va ser 20 anys després -i la insistència del sr. Disney- en que l'autora va acceptar. Tot i això, a l'autora mai li va agradar el film i es comenta que va plorar el primer cop que la va veure. Per a la segona part (estrenada l'any 2018) la Productora Disney ja tenia els drets dels hereus de lautora per a fer-ne una segona part.
L'actor que interperta Bert -Dick Van Dyke, l'escura-xemeneies- va demanar poder fer 2 papers en el film, aquest i el del banquer Mr. Dawers. La productora no ho va veure en massa bons ulls... després de que l'actor paguès 4.000 dòlars, Disney va acceptar. Curiòs és que Bert no apareix en cap dels llibres originals, fou un personatge inventat en el que conflueixen diversos personatges dels llibres.
'Mary Poppins' és, sobretot, un film musical. Es va trigar 2 anys en escriure totes les cançons, a càrrec dels germans Richard M. Sherman i Robert B. Sherman. En van escriure 34... moltes no es van tenir en compte en el film -se'n van utilitzar 17-, ja que el guió definitiu encara no el tenien.
Encara que no us ho creieu, supercalifrafilisticexpiadlidocious és una paraula real que apareix en el diccionari d'Oxford i significa: 'extraordinàriament bo, meravellós".
El film es va estrenar un 27 d'agost de 1964, dos anys després moria el sr. Walt Disney, per a molta gent aquesta fou la seva darrera obra mestra del cinema familiar. Es va barrejar per primer cop a la història imatge real i personatges d'animació, uns anys més tard, el sr. Stevenson dirigiria un altre clàssic Disney on es barreja, també, imatge real i animació: 'La bruja novata' (1971) amb la sra. Angela Lansbury com a protagonista.
Com a curiositats, dir que en l'escena de la selecció de la mainadera, moltes persones que estan a la porta de la mansió de la família protagonista eren homes vestitats de dona. La sra. Julie Andrews en tot moment porta peluca. Les flors que veiem al carrer dels cirerers en el film va ser fetes a mà, una a una; i per a l'hortizó de Londres es va utilitzar més de 100 pintures i dibuixos. El ball dels escura-xemeneies es va rodar durant una setmana i només dura 14 minuts.
El sr. Dick Van Dyke ha manifestat en moltes entrevistes que 'Mary Poppins' ha estat el millor film en els que ha participat. Inicialment, es va pensar en Fred Astaire o Cary Grant, però finalment el sr. Van Dyke va ser l'escollit tot i no tenir cap experiència en el món de la dansa.
'Mary Poppins' va ser durant mooooolts anys el film de més taquilla de la productora Disney, fins que va arribar 'Los Vengadores: Endgame'. Amb només 6 milions de dòlars de pressupost va aconseguir en l'estrena 52 milions de dòlars; a data d'avui porta acumulats més de 115 milons de dòlars de guanys. Fou la primera pel·lícula dels estudis Disney que va ser editada en DVD.
Us recomano que veieu Saving Mr. Banks (2013), on s'explica amb els rostres de Tom Janks i Emma Thompson les complicades negociacions que van tenir autora dels llibres i director de la productora.
El 29 d'agost és el Dia Mundial Mary Poppins (dia en què es va estrenar a Nova York), nosaltres el celebrem aquesta tarde. Esperant que ens vingueu a acompanyar ...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada