divendres, 18 de desembre del 2009

LOSTMANIA (2): NOMS

Sí, Pats, sí, aquest post va per a vosté... premi a la fidelitat!! Tot i que parlar dels 'noms' de Lost/Perdidos, així, en general, és una feina titànica: les referències, els vincles, els ressons a d'altres noms i aspectes culturals -hipotètics o reals- és il·limitat... Lost és una enciclopèdia en ella mateixa. Tot i això, anem a intentar parlar d'aquells noms més rellevants o de referències més clares... D'entrada, podríem resumir que la gran majoria de noms de la serie beuen de la Filosofia, Ciència i Litertura... això ja és una començament...

JOHN LOCKE: John Locke (1632-1704) fou un filòsof i escriptor anglès. Desenvolupà idees polítiques, econòmiques, socials i religioses ... fou un senyor molt polivalent i amb recursos. Una de les seves grans teories fou la de la 'tábula rasa' i la concepció de que en nèixer tenim la ment en blanc i l'anem 'emplenant'... Aquest filòsof era un clar defensor de l'empirisme i de que el coneixement només ve de la relació entre els fets, centrant-se en el com i no en el per què... ¿en tot plegat no veieu al calb més calb de Lost i els seus intents desesperats per a entendre què passa a l'illa?? Una de les diferències és que el filòsof analitzà de forma racionalista i el de Lost ens parla d'actes de fe o del destí. El sr. John Locke (el filòsof), el 1666, va conèixer al Primer Comte de Shaftsbury, anoment Anthony Cooper ...

ANTHONY COOPER: A la serie era el -suposat- pare biològic de John Locke, al que li regala un ronyó, el que el deixa paraplèjic després de tirar-lo pel balcó... També hi hagué un Sr. Anthony Cooper (1621-1683), un polític que fou 'pare' filosòfic de John Locke. De fet, el comte va mudar-se a Oxford per a tractar-se d'una enfermetat infecciosa, el comte Cooper va convèncer Locke per a que formés part de la seva família, acabant sent el seu metge... el sr. Cooper necessità un operació d'emergència i John Locke el salvà .... quina coincidència no???.
Però no acaba aquí la cosa, el nét del sr. Cooper, el tercer comte de Shaftsbury, també anomenat Athony Cooper (1671-1713), fou un filòsof moral que defensava que tothom és bo per naturalesa... clarament contrastat amb el 'pare' de Locke a la serie: un cabronàs!!.
Com recordareu a la serie, Anthony Cooper ('pare') es feia dir Adam Seward... els dos noms junts són una anagrama de 'Sawyer, the con man, a poor dad' ('Sawyer, l'estafador, un mal pare'). Sí, també és fèu dir Sawyer i per això Swayer (el guapo) es feia dir Swayer i aquest, precisament, matà al sr. Cooper a l'illa tot acomplint la venjança que des de petit s'havia marcat (buf! i paro, perquè comences a estirar i surten coses i coses i coses ... )

JACK SHEPARD: El 'bon' metge té el nom d'un altre il·lustre cirujà: Jack, l'esbudellador... poques més coincidències té amb aquest, és cert!; però, també és veritat que el bo de Jack tragué en alguns moments la seva vessant més fosca i violenta per a salvar a la seva gent ... El cognom Shepard també és el nom d'una companyia aèria, però el ressó més clar del seu nom té a veure amb la traducció de 'pastor' del seu nom, el supervivents de l'Oceanic el triaren com a líder sense ell proposar-s'ho... molts cops es comportà com un pastor amb el seu ramat.



KATE AUSTEN: L'heroïna de Lost porta el nom d'una de les dones escriptores més il·lustre: Jane Austen i les seves històries sobre dones fortes i emancipades (o que intenten ser-ho!)... molt pròxim al caràcter de la Katie, no?.


·
RICHARD ALPERT: Sí, es tracta de l''Hostil' que després fou 'Otro' i que mai es fa vell... un dels personatges més enigmàtics de la serie (amb permís de Jacob, és clar!). El sr. Richard Alpert (nascut el 1931) fou un psicòleg i professor de la Universitat de Harvard en als anys '70 del segle passat, company d'Aldous Huxley -escriptor de 'La Isla' (entre d'altres obres)-. El sr. Alpert investigà amb l'efecte de les drogues en el rendiment acadèmic fou expulsat per drogar als alumnes... el sr. Alpert va marxar a l'Índia i es convertí en tot un líder, en tot un gurú reconegut per les tribus hindús passant a anomenar-se Bada Ram Dass (que significa 'servent de Dèu'). Si mirem les inicials del personatge: RA, també fa referència al Dèu egipci, el 'creador suprem' (de fet, en alguns moments de la serie l'actor surt amb els ulls pintats a 'lo egyptian')... és l'únic capaç de veure el 'Déu invisible': Jacob. Richard -en anglès- també significa 'líder poderós'.
JEREMY BENTHAM: El misteriós àlies de John Locke fou un filòsof que es deia igual (1748-1832) i que inventà el famós panòptic, un centre penitenciari dissenyat de tal manera que el vigilant pot observar (-optic) a tothom (pan-) sense que aquests puguin saber si els observen o no. ... no hi veieu relació amb el tema de les 'escotilles' misterioses?? (que fa temporades que van deixar de ser-ho, per cert, de misterioses...)


DANIEL FARADAY: El cognom Faraday fa referència a Michael Faraday (1791-1867), físic i químic anglès que estudià l'electromagnetisme i l'electroquímica, és considerat un dels fundadors d'aquests camps. Va demostrar la inducció d'una corrent elèctrica per una altra i introduí el concepte de línies de força per a representar els camps magnètics....



DESMOND DAVID HUME: Ai, sí, un dels protagonistes d'una de les històries més romàntiques de Lost... el retrobament amb la Penn, la seva Penn. El seu nom fa referència a David Hume (1711-1776), un filòsof, economista i historiador escocès, peça cabdal de la Il·lustració Escocesa. Aquest autor proposà l'escepticisme i el fet de que només podem tenir coneixement de l'experiència sensible, molt influit per autors com -precidament!- John Locke i la teoria de la Tabula Rasa... Tot i aquest escepticisme, els seus dubtes davant de la tecla que havia d'apretar cada 108 minuts no foren prou grans com per a deixar-ho de fer, tot i que constantment s'ho plantejava de forma crítica, és cert. Ah!, Desmond també és escocés!.


PENELOPE WIDMORE: La clara referència de la srta. Windmore és la Penélope que espera a Ítaca a que torni el seu Ulises... l'heroi que perdent-se en el mar tardà anys i anys en arribar a casa... com el pobre Desmond, que anant a fer una volta en món amb vaixell i es va perdre ...

JAMES 'SAWYER' FORD: És el personatge més 'canalla', sarcàstic i atractiu de Lost, en el seu cas, les referències ens arriben de dues bandes. Primer, i més clar, del personatge de Mark Twain: Tom Sawyer, el simpàtic, però 'liante', timador i entremaliat coprotagonista de les aventures de Huckleberry Finn, però que cau simpàtic ... com el Sawyer de Lost. I després, el seu nom real, James Ford, fa referència a un pirata de riu d'Illinois de finals del segle XIX... un pesonatge ambigu, amb una clara vessant fosca dissimulada, capaç de realitzar actes d'una violència innimaginada.


DANIELLE ROUSSEAU: La francesa que troben vivint a l'illa, sola, és un homenatge a Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), filòsof francès, conegut per l'expressió 'l'home és bo per naturalesa' i defensor del bon salvatge... un cop la vam conèixer, ¿no és aquesta la imatge que ens transmeté la 'salvatge i desesperada mare', Danielle Rousseau, a Lost?


AARON LITTLETON: És el fill de Claire Littleton, nascut a l'illa. Es tracta d'un nom hebreu i personatge emblemàtic de l'èxode jueu. El seu nom significa progenitor de màrtirs.... podria ser interpretat com el primer habitant nascut a l'illa que serà el precursor d'un nou poble destinat a una vida sacrificada; certament, segur que erà 'sacrificada' perquè l'illa no és exactament un paradís!


ETHAN ROM: Un de los Otros que rapta a Claire un dies abans de tenir el fill, és una anagrama de 'Othr Man' ('un altre home').


BENJAMIN LINUS: El nom de Benjamin fa referència al 'fill petit d'una família'; de fet, i gràcies a la seva assassina intervenció s'ha quedat com al 'petit' de tot la saga Dharma, el benjamí de la seva -extinta- societat. El seu cognom, Linus, fa referència a Linus Carl Pauling, químic dels EEUU guanyador del premi Nobel... precisament, el petit Ben va liquidar a los 'otros' de forma química... El 'simpàtic' de Ben, quan va simular l'accident amb globus, i es trobà amb els supervivents va dir que es deia Henry Gale, aquest és el nom del tiet de Dorothy de 'El mago de Oz'.


JULIETTE BURKE: El cognom Burke fa referència a Edmund Burke (1729-1797), estudiós d'obres clàssiques i teòric d'allò sublim i bell; es mostrà crític amb tot allò imposat i detractor de la revolució francesa... punts de contacte amb la Juliette és que és investigadora, busca sempre el bé i dedica el seu treball a curar malalties i valorar la cultura, recordem que pertanyia a un club del llibre; a ella tampoc no li va allò imposat, s'enfronta en vàries ocassions als mètodes de Ben.




JIN-SOO KWON: En relació a la parella de coreans de la serie, el mot 'kwon' significa puny en aquest idioma. Això ho veiem quan Jin fa de 'matón' del sr. Paik i quan defensa a la seva dona a l'illa; i Sun, després d'alliberar-se, ens demostrà que pot ser tota una lluitadora (per exemple, enfrontant-se al seu pare).


BOONE CARLYLE: El seu nom ve de Thomas Carlyle (1795-1881), filòsof, matemàtic i historiador que defensava que per a entendre la història s'ha de 'seguir' el pensament de grans herois, com John Locke ...precisament, com Boone que segueix a Locke.



JACOB: La seva presència i com ens el presenten és el misteriós personatge amb més càrrega espiritual (i espiritista) de Lost, el seu nom té un clar ressó a la Bíblia. Jacob era el patriarca de les 12 Tribus d'Israel, gent especial escollida per Dèu, que s'havia de mantenir apartada de la resta; Jacob és convertí en el 'pare de la nació' mitjançant el seus 12 fills....que tingué amb la seva dona Raquel tot i que aparentment era estèril, el 12è es digué... Benjamin i ella morí en parir-lo (com la mare de Ben!); precisament, el tema de la fertilitat està molt present en l'argument de Lost i les investigacions a l'illa. Segons la Bíblia, Jacob visqué 147 anys (si restem aquests anys de la data en que suposadament fou assassinat per Ben -2007- el resultat és 1860, podria ser l'any del seu naixement... l'escena a la platja discutint amb el seu 'germà (?) i la 'carabel·la' que arriba a l'illa ens ho pot fer pensar). Segons la Bíblia Jacob va morir per una gavinetada, xafat amb el peu esquerre i cremat... són 3 de les poques possibilitats més d'acabar amb Apofis, ser mitològic egipci que el podria relacionar amb el Monstre (fum negre), estarien relacionats Jacob i el Monstre?.

SAYID JARRAH : El seu nom pot fer referència a Edward Wadie Said (1935-2003) teòric literari i reconegut activista palestí. Fou professor d'anglès i literatura comparada a la Unviersitat de Columbia, està considerada com una figura fonamental en la teria post-colonial. La seva obra està adreçada a descriure i criticar l''orientalisme' construit des d'Occident i fou un dels teòrics que ajudaren a definir l''Altre', allò estrany, diferent de 'nosaltres' i, per tant, sota sospita. Said criticà el pobre coneixement que els occidentals tenien del món àrab ..


DHARMA: El nom beu directament de les religions dàrmiques i la seva concepció dels patrons cíclics en la vida, present en el budisme i l'hinduïsme. L'anomenada roda de la vida o Dharmachakra representa un cicle inacabable de naixement i mort. En el budisme tàntric existeix un concepte relacionat -el Kalachakra- que expressa la idea d'un cicle etern d'existència i coneixement.

7 comentaris:

  1. OH, OH, OH i requeteOOOOOOOOOOOHHHHHH!!! i encara no he pogut llegir res del post... brrrr, brrrr, brrrrrrrrrrrr!!!

    ah, un apunt així suelto: que guapot és el jacob! :)

    BON DIA, CIUTADÀ, I GRÀCIES PER AQUESTA DROGUETA QUE ENS DÓNA!!!

    ResponElimina
  2. merda, avui tinc una feinada de por i no m'ho puc llegir!!! però m'ho imprimiré per mirar-m'ho el cap de setmana SEGUR! M'ENCANTA!!!
    :)

    sí, el jacob és guapot! a la sisena segur que sortirà molt! oh, seria guai veure l'últim de la sisena tots plegats, no? un dimarts a les tres de la matinada o algu, no?

    ResponElimina
  3. buuuuuuuuuuufffffffffffffffff, quin flipe!!! això no és droga, això és un orgasmatron!!!

    infinitament fascinants totes les connexions, especialment dels del locke i pare, les del jacob i les del richard alpert!!! estic tota estarrufadaaaaaaaaaaaa!!!!

    crec que faré com la polita. m'imprimiré tots els capítols de "lostmania", i els posaré en una carpeteta, en plan fetitxista psicòpata... ;)

    ResponElimina
  4. OH
    vaja!
    afalagat i enrojolit em quedo!

    li asseguro que en escriure-ho he quedat tan fascinat com vosté ... i les múltiples associacions que han quedat en el 'tintero'... Afirmo que, ara que -a nivell documentalista- estic entrant més en l'univers Lost, això és la serie més GRAN que s'ha creat mai...GRAN, GRAN !!!

    ResponElimina
  5. avui tinc wifi però me n'he d'anar a dinar a casa els meus cosins, nye! al vespre m'ho miraré, que ja m'ho he guardat com a arxiu. CAGUAI! "lost" és mooooolt gran, ciertamente!

    bon diumenge a can ciutadà!

    ResponElimina
  6. ja m'ho he llegit i he flipat molt! quina feinada, no? perquè això no s'ho ha trobat fet, oi?

    m'encataria saber qui va tenir la idea de la sèrie, on i com!!!

    ResponElimina
  7. No, no, fet no estava li asseguro... bueno, estava fet però dispersat... el documentalista és el que té... busca, sintetitza, resumeix, interpreta...

    Prenc nota dels seus neguits...

    :)

    ResponElimina