dijous, 27 de febrer del 2020

EL SR. DANNY TREJO ES L'ACTOR QUE MES S'HA MORT EN EL CINEMA


Certament, hi ha gent que té poca feina i es posa a calcular i a fer estadístiques de qüestions totalment delirants... però quan te les trobes, només que tinguis un puntet friky, les veus interessants i tot. Sí, certament, aquest 'puntet' (o 'puntot', hauria de dir) el tenim.

Doncs bé, la pàgina BuzzBingo ha fet una estadística dels actors i actrius que han mort més cops en el cinema. Fins fa ben poc el rànking estava encapçalat pel sr. Christopher Lee, morint 60 cops en el cinema però, és clar, la seva mort real ha fet que no pugui acumular-ne més i un altre actor li ha pres el primer lloc... es tracta del sr. Danny Trejo que amb 65 morts és l'actor/actriu que més cops a mort en el cinema.

En aquesta llista masculina podem trobar actors com: Lance Herinksen (51 cops), Vincent Price (41), Dennis Hopper (41), Boris Karloff (41) o John Hurt (39). 

Les dones sembla ser que moren menys en pantalla, els homes també acaparen aquest terreny, acumulant el 75,9% de morts en pantalla. Pel que fa a les dones, la primera de la llista és la sra. Shelley Winters (amb 20 morts), seguida de Julianne Moore (en segon lloc amb 17)  Jennifer Jason Leigh (en tercer amb 14). En el top 10 també tenim a Glenn Close i Meryl Streep (amb 13 morts) i Sigourney Weaver (en 12). 

Pel que fa als anys, l'any 1997 fou l'any en que va morir més gent en pantalla: 330, seguit de l'any 1990 amb 291 morts. I l'any en que morí menys gent fou l'any 1982 amb només 86 morts.

Què faríem sense aquestes estadístiques tan inútils com curioses...

dimarts, 25 de febrer del 2020

REIVINDICANT EL CINEMA DE COREA DEL SUD, MES ENLLÂ DE PARÁSITOS


Resultat d'imatges per a "cine corea del sur"

'Parásitos', el film del sr. Bong Joon-ho, ha fet història posant d'acord crítica i públic i, sobretot, aconseguint l'Oscar a la Millor Pel·lícula sense parlar en anglès. Les persones cinèfagues que habitem el Festival de Sitges cada any i estem alerta de les pelis que s'emporten premis en festivals internacionals ja fa temps que sabem que el cinema que es fa a Corea del Sud és especial i molt, molt valuòs. A can Ciutadà K n'hem parlat amb carinyo del sr. Kim Ki Duk, ara massa desaparegut, però fa uns anys era l'encarregat de fer-nos veure que en el seu país hi havia uns plantejaments cinematogràfics d'alta volada; així com del mestre Park Chan-wook i la seva preciosa 'Trilogia de la Venjança'.

Així doncs, si 'Parásitos' provoca que el gran públic descobreixi la cinematografia d'aquest lluny país asiàtic benvingut sigui, però aquest film no és una flor aïllada, un èxit atzarós o una excepció, sinó que és fruit d'un trajectòria de directors i films imponents que han vingut abans. Una trajectòria històrica formada per una indústria forta, una aclaparadora força visual, guions originals i uns plantejaments crítics amb la societat. El cinema de Corea del Sud és, doncs, un cinema arriscat, estilitzant, esteticista, violent, dur, estrany, salvatge i, la majoria dels casos, amb aires de crítica social. 

Per tant, si després de Parásitos us han quedat ganes de més cinema del mateix estil, aquí teniu 15 perles que hauríeu de recuperar i gaudir. Des dels anys '60 fins a l'actualitat:

1. LA CRIADA (Kim Ki-young)(1960): Una de les obres mestres del cinema d'aquell país. Un professor contracta a una jove per a que ajudi a la seva dona embarassada i acabarà enamorant-se bojament d'ella. Un film claustrofòbic i asfixiant que el sr. Martin Scorsese considera com un dels millors films de la Història del Cinema.

2. OLDBOY (Park Chan-wook)(2003): Aquest film ha influenciat de forma indiscutible en molts dels thrillers que s'han realitzat en posterioritat. Un film violent, malsà i alhora poètic amb un recursos estilístics i visuals amb els que quedes en la boca oberta. Fou el primer de la Trilogia de la Venjança, després vindrien 'Sympathy for Mr. Vengeance' (2002) i 'Sympathy for Lady Vengeance' (2005). Molt recomanables.

3. MEMORIES OF MURDER (Bong Joon-ho)(2003): Un dels anteriors films del director de 'Parásitos' ens parla de la recerca de dos policies antagònics d'un assassí en sèrie que té atemorit un petit poble durant els anys de la dictadura. És molt més que un thriller i la capacitat del sr. Joon-ho per barrejar gèneres es fa evident en aquest film.

4. DOS HERMANAS (Kim Ji-Woon)(2003): Quan pensàvem que només el japonesos eren capaços de fer-nos atemorir davant d'una pantalla amb The Rings i altres títols ens arriba aquest film sud-coreà per a dir-nos que també podem ser espantats a cops d'exquisides formes visuals. Una història de fantasmes que ens parla del pes del passat.

5. 'PRIMAVERA, VERANO, OTOÑO, INVIERNO... Y PRIMAVERA' (KIM KI DUK)(2003): El mestre Kim Ki Duk era l'únic que havia aconseguit visibilitat internacional passant per diversos festivals internacionals. El cinema del sr. Ki Duk és cinema convertit en poesia, carregat d'espiritualitat però també de dura realitat.

6. 'THE HOST' (BONG JOON-HO)(2006): Evidència del talent que té el director de 'Parásitos' per a barrejar gèneres: melodrama familiar, humor negre, sàtira sociopolítica i 'film amb monstre' es combinen de forma magistral en un dels films que va donar a conèixer al director fora del seu país fent les delícies del amants del 'fantàstic'.

7. 'EL BUENO, EL MALO Y EL RARO' (KIM JEE-WOON)(2008): El director de 'Dos hermanas' ens proposa un spaguetti-western a la Manxúria dels anys 30 del segle XX. Una filigrana visual amb un mapa del tresor, caçarecompenses, assassins a sou, batalles i persecucions hiperactives. 

8. 'ENCONTRE AL DIABLO' (KIM JEE-WOON)(2010): Història de venjança a la coreana per a un assassí en sèrie i un agent de policia boig per la mort de la seva dona embarassada. Un film en el què els rols es capgiren i el caçador es converteix en víctima d'una forma salvatge, cafre i boja. Contundent.

9. 'THE YELLOW SEA' (NA HONG-JIN)(2010): Un taxista, per a poder pagar deutes, accepta l'encàrrec d'assassinar un home de negocis això provocarà que el persegueixin la policia, la màfia xinesa i la coreana. Un  potent film visual que veu de l'escola del sr. Michael Mann en un thriller nocturn, fred i acerat. 

10. 'AHORA SÍ, ANTES NO' (HONG SANG-SOO)(2015): El sr. Sang-soo té una filmografia impecable i aquest títol es fèu visible després dels premis en festivals de Locarno i Gijón. Narracions fraccionades per a mostrar-nos una mateixa història, de formes delicades i melancòliques.

11. 'TREN A BUSAN' (YEON SANG-HO)(2016): Trepidant film de zombies, però quan dic 'trepidant' oblideu-vos de tot el que hagueu vist abans. Un tren d'alta velocitat carregat de passatgers infectats per un virus que els torna zombies i la impossibilitat de poder sobreviure dins del tren. Ritme frenètic i crítica social a dojo.

12. 'LA DONCELLA' (PARK CHAN-WOOK)(2016): Recordo sortir flotant després de veure-la al festival de Sitges corresponent. Per la seva sensualitat a l'hora d'explicar un conte eròtic que jugar amb la 'guerra de sexes' i dobles personalitats. Sensible, elegant, pertorbadora. Una de les obres mestres del sr. Chan-Wook.

13. 'EL EXTRAÑO' (NA HONG-JIN)(2016): Un film de tensió atmosfèrica indiscutible. Una forma de mostrar-nos allò sobrenatural de forma realista, en un entorn rural que va desenvolupant una espiral de bogeria i entorn malsà. Folklore popular i esperits demoníacs es combinen en un entorn realista.

14. 'LA VILLANA' (JUNG BYUNG-GIL)(2017): Un altre thriller basat en una venjança. Una nova visita als plantejaments del 'Nikita' de Luc Besson, a la sud-coreana, intensitat tràgica i ben carregada de violència.

15. 'BURNING' (LEE CHANG-DONG)(2018): Gaudida en el Sitges 2018, aquesta adaptació d'un conte breu del sr. Murakami ('Quemar graneros') que ens parla de la naturalesa humana, de les seves debilitats, mitjançant lectures ambigües d'unes situacions i personatges carregat de malenconia. Amb una sensibilitat i sensualitat memorables.

dijous, 20 de febrer del 2020

AVUI CREA FA 10 ANYS !!!

Un 20 de febrer de 2010, Jesús, Pau, David i Xavier es van reunir per a engegar CREA, amb la intenció de realitzar projectes audiovisuals diversos, des de curtmetratges a accions teatrals … des de llavors no hem parat.
Tota aquesta activitat no haguès estat possible sense la participació dels noms que trobareu a continuació. 222 noms que ens han ajudat a que CREA hagi fet tot el què ha fet …  GRÀCIES a tots i totes per acompanyar-nos !!! anem a pels 20 !!
Angels Martínez Moreno, Asun Comes Vidal, Biel Miró España, Georgina Codorniu Escrivà, Ivan Comuñas Serrano, Jaume Miró Busquets, Jessica González Comuñas, Jesús Ferré Fornós, Jordi Llorens Arasa, Jordi Moreno Ros, Karen Garcia Comuñas, Laia Miró Comes, Marc País Navarro, Mari Carmen Serrano Lujua, Maria Gil Redó, Marina Ferré Martínez, Meritxell Roig Fornós, Montse Tomàs Cid, Núria España Forcadell, Nuria Torres Martí, Pamela Valledepérez Saldiva, Patricia García Comuñas, Pau Bertomeu Faus, Pili Ferré Gilabert, Rebeca Estrada Pla, Teresa Roca Balasch, Toni Martínez Moreno, Ajuntament Santa Bàrbara, Atictes, Casa Espanya, Delta Produccions, Manualitats Miró, Quick Dance, Família España-Forcadell, Família Bertomeu-Faus, Estefania Guarch, Raul Tigel Cardona, Joan Miro Arayo, Vicente Comuñas Nuñez, Pepet i Marieta, Omar Rosario Solà, Alexander Hoffer, Bea Cabrera, Georgina Cardona, Laia Cardona, Sandra Clua, Andrés Sanz González, Cecília Bofarull Briand, Davinia Yanes Gómez, Diana Makilishua, Jaume Miró Comes, Lesly Kobzoff, Maiol Miró España, Ramon Angel Garcia Adell, Sandro Puig Guerola, Teresa Ferré Martínez, Teresa Sancho Pepiol, Xavier Argente Pujol, Albert i la banda dels 13, Carles Gonzalez Romeu, Pere Montañana Arzo, Maria Joan Martí Serret, Desi Tolos, Eva Mascarell, Juanjo Gomez, Sandra Sancho Maigí, Joana Serret Fabra, Joan Gil, Anna Faus, Mar Panisello, Carlos Serrano, Ernest Bertomeu, Benjamin Solà, Santi Valldepérez, Filha Amposta, Bar Lo Nou Barranc, Alfonso Montero, Manel Gil, Manolo España, Leonardo Colomina Alqueza,Julieth Camargo Morales, Saray Igual Camargo, Manel Ramon Ferré, Montse Parrot Magriñá, Litus Tomàs Homedes, Amadeo Mor Lorente, Maria Luz Perez Villarmin, Tomàs Ginestrà Villar, Jordi Galo Baranco, Jordi Ruiz Puig, Angel Marín Torres, Marc Poy Ferrer, Mª Carmen Cucala Forcadell, Rafel Garcia Juan, Guillem Gonzalez Casals, Maria Eulalia Vilaroy Alcon, Juanmi Reverter Gil, Provi Sanchez Carles,Albert Castelló González, Joaquim Ferré Vidal, Rut Vallés Andreu, Eladio Juan Melgar, Veïns i veïnes de La Miliana, Manel Capell (associacio Tornai), Miquel Esteve, Emigdi Subirats, Josep Igual, Francesca Aliern, Isabel Alejos Reche (Petit Café), Jose Maria Lluis Rodriguez, Imma Ferré Monllau, Oriol Fuster Cabrera, Imma Panisello Ferré, Laura Panisello Ferré, Mercé Pascual Pedret, Elvira Pla Tomàs, Maite Ribas Pedrol, Pepi Ribas pedrol, Ana Carmen Rodera Guerrero, Alicia Rosa Caballé, Maite Subirats Argentó, Eva Talarn Navarrete, Pepita Talaran Reverte, Elvi Tomàs Blanch, Ana Sancho Pastor, Jesús M Tibau, La Lira Ampostina, Javier Escrihuela Porres, Octavi Ruiz Gisbert, Nestor Solé Miró, Angels Calleja Sansano, Joaquim Pla Montllau, Raul Guarch Reverte, Eduard Martín Castell, Manualitat Miró, Iberplant,Tallers Saló, CCR Ulldecona, Miquel Ferré Castell, Grup Teatral Planer, Laura Medrano López, Antònia Ripoll, Vicent Fibla Zaragoza, Mariló López Blanch, Tere Grau Espallargas, Alba Pegueroles Serret, Isaura Castellà Pascual, Rosa Castellnou Tomàs, Victor Lario Encinas, Cristófol Pons Ripollés, Marisé Ruiz Morera, Xaro Valldepérez Cabrillana, Goretti Calvo, Marilo Lopez, Alicia Rosa, Ramon Àngel, Robert Valentí, Joan Vicent Navarro, Cristofol Pons, Mariajo Torta, Judith Gabarron, Marc Ferreres, Jaume Miro Roca, Maiol Miro, Carmen Cucala, Rafel Garcia, Adoración Gómez, Bar de La Lira, Societat Musical Lira Ampostina, Amada Rodriguez, Monica Barcon, Emili Gil, Nati Soler Alcaide, Martí Marsal, Nuria Gomez, Sinto Gisbert, Banda Juvenil de la EMMA- Escola Municipal d’Alcanar, Banda de L’escola de Musica de la Lira Ampostina, Conjunt Instrumental de l’Escola de Música Manel Martínez i Solà de Jesús, Banda de l’Escola de Música ‘Sant Llorenç’ de La Galera, Banda de l’Escola de Música de l’Associació Musical Filharmònica Rossellana, Banda de l’Escola de Música de la Societat Musical Espiga d’Or de Deltebre i la de la Unió Musical de Masdenverge, Banda de l’Escola de Música de l’Agrupació Musical Senienca, Escola de Música Germans Arasa ‘Los Flarets’ de Santa Bàrbara, Banda de l’Escola de Música de la Unió Filharmònica d’Amposta, Clara Salvado, Abril Miro España, Ricardo Gascon, Ignasi Blanch, Valer Gisbert, Albino Tena, Enric Panisello, diLLUMS d’Art al Forn, Xavier Aragó, JoanPanisello, Eduardo Margaretto, Begonya Ferré, Cisco Lahosa, Nuria Menasach, Marius Pont, Glora Fandos, Agustí Forner, Ester Galindo, Fernando Ferré, Joan Hierro, Sofia Cabanes, Oscar Olagaray, Pep Carles, Lluís Villavicencio, LoRamon FSF, Roquetes Comunicació, Canal 21, Rafael Haro, Joan Sabaté, El Casino d’Amposta.


dimarts, 18 de febrer del 2020

EL MON DE L'ART EN ELS FILMS DEL SR. ALMODOVAR

Resultat d'imatges per a "referencias arte peliculas almodovar"

Que el sr. Pedro Almódovar té un estil propi, és quelcom inqüestionable. Hi ha pocs directors i directores de cinema en el món que siguin capaços de deixar una impremta de la seva personalitat tan intensa com ell. Fins al punt que hem creat el neologisme 'almodovariano' per a referir-nos a situacions, persones o coses que ens fan pensar en el ric univers estètic del director de la Manxa.

El que pot ser no érem conscients és de com la pintura és una forta font d'inspiració per al director que inclou en els seus films. Així doncs, obres de David Hockney, René Magritte, Louise Bourgeois, Salvador Dalí o Hopper estan presents en molts dissenys artístics i enquadraments en els films d'Almodóvar.

EL sr. Jorge Luengo Ruiz (val la pena que el tingueu en compte) és un muntador de vídeo freelance de Madrid que ha participat en films com Todos lo saben, Intempérie, Campeones o Dolor y Gloria i ofereix a les xarxes muntatges al voltant de creadors/es del món cinema mitjançant 'vídeo-assajos' en les que evidencia referències i homenatges sovint desapercebuts per l'espectador/a.

En el següent vídeo-assaig podreu veure la presència de la pintura en l'estètica dels films d'Almodóvar (en les pelis següents: La ley del Deseo, Mujeres al borde de un ataque de nervios, ¡Átame!, Kika, Todo sobre mi madre, Hable con ella, La mala educación, Volver, Los abrazos rotos i La piel que habito).

dijous, 13 de febrer del 2020

SR. KIRK DOUGLAS


(1916-2020)

Fa uns dies moria el patriarca del clan Douglas, tota una família dedicada al món de la faràndula, en general, i el cinema, en particular.

El sr. Douglas va nèixer com a Issur Danielovitch, en una família de jueus provinents de Rússia. De ben petit s'interessà pel teatre i la interpretació. L'any 1941 debutà, en 25 anys, a Broadway, en l'obra 'Spring Again', llavors va arribar la II Guerra Mundial que el va allunyar de la interpretació fins que en acabà la guerra la seva amiga Lauren Bacall va parlar d'ell als productors de El extraño año de Martha Ivers (1947) i aquesta seria la porta d'entrada del sr. Douglas al món del Cinema i la seva participació en una obra mestre del cinema negre: Retorno al pasado (1947) de Jacques Tourneur.

Es faria conegut per al gran públic dos anys després amb El ídolo de barro (1949) aconseguint la seva primera nominació a l'Oscar. Pocs anys després vindrien la seva segona (Cautivo del Mal, 1952) i tercera (El loco del pelo rojo, 1956) nominació a un Oscar que se li va resistir, només l'any 1996 se li entregà l'Oscar honorífic.

Altres pel·lícules destacable de l'actor foren Ulises (1954), Senderos de gloria (1957), Los Vikingos (1958) o Espartaco (1960).

Als anys '70 va fer el salt a la direcció amb un parell de films: Pata de palo (1973) i Los justicieros del Oeste (1975). Als anys '80 i '90 va aparcar l'intepretació per a dedicar-se a l'escriptura i activitats benèfiques centrades, sobretot, en la malaltia d'Alzheimer. Va fer alguna aparició a la televisió i, fins i tot, va tenir la seva presència als Simpson.

La seva darrera pel·lícula rellevant fou l'anu 2003, en el film 'Cosas de familia' en laque feia de patriarca d'un família de Nova York, en la que la seva dona en la ficció era laseva primera muller a la vida real -Diana Douglas-, el seu fill Michael feia del fill gran en la ficció i el seu nét estava interpretat per Cameron Dougles, fill de Michael i, òbviament, nèt del mateix sr. Kirk Douglas... un darrer en família, mai millor dit.

Al seus 103 anys era el darrer mite del Hollywood més clàssic (en permís d'Olivia de Havilland que aquest any farà 104 anys) i tot i no ser dels 'esquerrosos' de Hollywood, la seva actitud i els seus projectes tenien un component ineludiblement progressista. La seva trajectoria d'un professional ductil, a la que la violència li esqueia bé, d'una virilitat clara i intensitat en el gest.

"He volgut ser un actor des que era petit a segon de primària. Vaig actuar en una obra i la meva mare va fer un davantal negre i jo vaig fer de sabater. Després de la representació, el meu pare em va donar el meu primer Oscar: un cucurutxo de gelat" (Kirk Douglas)(el record i l'espineta de no aconseguir cap Oscar per la seva valuosa feina queden ben recollides en aquesta frase.


dimecres, 12 de febrer del 2020

BJORK FA MUSICA AMB L'INTEL·LIGENCIA ARTIFICAL DE MICROSOFT

Resultat d'imatges per a "korsafn bjork"
Ara feia temps que no parlàvem de la nostra amiga Björk. Que no en parlem no vol dir que la senyora no pari. La seva ment inquieta està constantment creant i projectant i, la majoria de cops, amb algun vincle amb la tecnologia i/o amb el medi ambient. 

Aquest cop s'ha agafat de la mà de Microsoft per a aplicar la Intel·ligència Artificial a la seva creativitat musical o en els patrons climàtics canviants hi tenen una presència primordial. 

'Kórsafn' és la peça que Björk ha creat basant-se amb arxius seus, enregistrats anteriorment i que es van reproduint dependent de les modificacions climàtiques i la posició del sol al llarg del dia. Aquesta peça es reprodueix en bucle en el vestíbul de l'Hotel Sister City de Nova York. Mitjançant una càmera en viu situada al terrat de l'hotel aquesta capta la pressió atmosfèrica, els canvis de llum, el sol... que mitjançant la Intel·ligència Artificial emet els arxius de so d'una determinada manera. El resultat és una cadena interminable de noves variacions que impacten en els oients generant sensacions i estats d'ànims diferents, com ho fa el temps metereològic en nosaltres.

És una forma de comunió entre la veu i els components de la Terra, de com el so es veu influït per la temperatura, els raigs del sol o els moviments migratoris de les aus ... 

Podeu conèixer més detalls en aquest enllaç.


dimarts, 11 de febrer del 2020

PREMIS OSCAR 2020: PARASITOS, GRAN GUANYADORA

Resultat d'imatges per a "oscar premio parasito"

El sr. Bong Joon-ho ja pot estar content, ja. Ha aconseguit el que ningú havia aconseguit abans: que una pel·lícula 'de parla no anglesa' s'emportés, també, l'Oscar a la Millor Pel·lícula.... fent doblet i afegint millor Direcció i Millor Guió Original. La passada matinada del dilluns es van entregar els Oscar i aquesta fou la gran sorpresa, la gran majoria esperàvem que el premi a la Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa seria prou premi, com ha vingut fent l'Acadèmia de Hollywood  al llarg de la Història d'aquests premis, però que aconseguís, també, el de Millor Pel·lícula era impensable.

Es tracta d'un d'aquells -pocs casos- en que allò què voldries s'imposa al què et pensaves que passaria. Ho hem dit molts cops, quan fas la 'quiniela' de premis intentes posar-te en el lloc dels acadèmics o del jurat i no tant del què tu voldries que passés. El petit 33% d'encerts demostra que posar-nos en el lloc dels acadèmics aquest any no ens ha sortit bé... o bé, els acadèmics pensen més com jo del que em pensava (uf).

Mooooltes decepcions per al cinema nominat de la península: Klaus i Dolor i Gloria van marxar amb les mans buides, tot i l'impacte internacional que ha tingut la darrera i reixida obra del manxec més conegut al món (amb permís del Quijote). Aquest cop, Pe no va poder cridar el seu "Pedroooooooo", tan recordat. Tot això, és cert que està nominat ja és una gran reconeixement.

La gala d'enguany va tornar a fugir de tenir presentador/a i, potser per a compensar-ho, el component musical va estar més present que en anteriors gales. L'inici de la srta. Jannelle Monae va convèncer als assistents com va sorprendre (i molt!) l'actuació d'Eminem (gairebé desaparegut de la Via pública) per a cantar la peça per la que se'l va premiar -Lose yourself inclosa a 8 Millas- però que no va anar a recollir-lo...  La presència de Gisela a l'hora d'interpretar la cançó de Frozen 2 amb la resta de 'Elses' del món que han cedit la seva veu en l'idioma corresponent. 

A nivell musical s'ha destacat el primer cop que una dona -imparable Hildur Guonadottir- hagi guanyat el premi a la Millor BSO, això no vol dir que els Oscar no hagi premiat mai a cap dona en l'apartat musical, però des de que aquesta categoria es diu així (l'any 1999) no l'havia guanyat cap dona. Anteriorment, per a categories similars, s'havia premiat a Marilyn Bergman (1973), Rahel Portman (1996) o Anne Dudley (1997)... presència mínima tenint en compte els anys que fa que existeixen els Oscar.

La parella amb més 'xispa' a l'hora d'entregar els premis foren els 2 protagonistes de (la fallida) Cats, reivindicant el paper dels efectes visuals en qualsevol film ... ells saben, perfectament, de què parlen.

Molt destacable el discur del sr. Joaquin Phoenix: que si Veganisme, que si LGTBI, que si dones i comunitat indígena, que si referències al seu enyorat germà (per a tots i totes) River Phoenix... va tenim temps de parlar de tot i, també, de fer autocrítica per la mala vida que ha donat a companys/es de professió i directors/es en alguns rodatges... El premi a Joker és el següent cop que els Oscar premien a un mateix personatge (també se l'emportà Heath Ledger) com passà en Vito Corleone, que Marlon Brando i Robert de Niro s'emportaren Oscars respectius.

Com us deia, Parásitos guanyadora clara -encara que amb només 4 Oscar- de la gala dels Oscar i aquí us deixo la llista de premiats/ades amb el meu ridícul 33% d'encerts:

LLista Premis

-       Mejor Película: 'Parásitos' de Bong Joon-ho O
-       Mejor Director: Bong Joon-ho - 'Parásitos' O
-       Mejor Actor: Joaquin Phoenix - 'Jóker'  O
-       Mejor Actriz: Renée Zellweger - 'Judy' O
-       Mejor Actor Secundario: Brad Pitt - 'Érase una vez en... Hollywood'  O
-       Mejor Actriz Secundaria: Laura Dern - 'Historia de un matrimonio' O
-       Mejor Guión Original: 'Parásitos' O
-       Mejor Guión Adaptado: 'Jojo Rabbit' O
-       Mejor Película Internacional: 'Parásitos' (Corea del Sur) O
-       Mejor Fotografía: '1917' O
-       Mejor Montaje: 'Le Mans '66' O
-       Mejor Diseño de Producción: 'Érase una vez en... Hollywood' O
-       Mejor Vestuario:'Mujercitas' O
-       Mejor Maquillaje y Peluquería: 'El escándalo' O
-       Mejores Efectos Visuales: '1917'   O
-       Mejor Edición de Sonido: 'Le Mans '66'  O
-       Mejor Sonido: 1917'  O
-       Mejor Música:'Joker' (Hildur Guðnadóttir)   O
-       Mejor Canción Original: I'm Gonna Love Me Again - 'Rocketman' O
-       Mejor Película de Animación: 'Toy Story 4'  O
-       Mejor Película Documental: 'American Factory'  O
-       Mejor Cortometraje de Ficción: 'The Neighbours Window' O
-       Mejor Cortometraje Documental: 'Learning to skateboard in a warzone (if you're a girl)' O
-       Mejor Cortometraje de Animación:'Hairlove'  O

dijous, 6 de febrer del 2020

'BONE TOMAHAWK' AL CINECLUB LA RAPITA


La pel·lícula que ens han triat al CineClub La Ràpita per aquest diumenge és de les que podríem anomenar 'inetiquetable'. 'Bone Tomahawk' és, aparentment, un western amb els seus cowboys, els seus sheriffs, els seus cavalls i els seus indis. Aparentment és com un film de l'oest, dels clàssics, però quan menys t'ho esperes el film es converteix en un autèntic film de terror... de terror de l'oest però terror al cap i a la fi. No es estrany, doncs, que en el Festival de Sitges s'emportès el premi a la millor direcció. I és que el director -S. Craig Zahler- no és un qualsevol, aquest film fou la seva 'opera prima' i ràpidament es situà en les primeres llistes dels directors que val la pena seguir i tenir en compte ... com es confirmà amb el seu segon film -'Brawl in Cell block 99'-, en el que posà la seva creativa mirada en el films de presons.

'Bone Tomahawk' compta amb un repartiment de luxe, amb un encertat Kurt Russell al capdavant; podrem veure a Patrick Wilson, David Arquette, Sean Young, Matthew Fox o Richard Jenkins. 

No és un film fàcil, és excèntric, grotesc, passat de rosques en algun moment i amb tocs de comèdia. Un autèntic joc de creuament de gèneres per a que el gaudeixin als que els agrada les emocions fortes. Sí, amics i amigues, 'Bone Tomahawk' és brutal, salvatge i estranya ... molt estranya.

Ens acompanyeu?


dimecres, 5 de febrer del 2020

A BARCELONA S'INAUGURA UNA BIBLIOTECA DE COSES


Resultat d'imatges per a "biblioteca de cosas sant marti barcelona""M'estranya que algú no ho hagués inventat encara, tenint en compte els moments de crisis econòmiques i penúries que hem passat i continuem passant... 

Al districte de Sant Matí de Barcelona s'ha creat la Biblioteca de las Cosas, allà hi ha 50 objectes necessaris però que s'utilitzen molt poc al llarg de la Vida; per exemple, un taladro és molt útil però si calculéssim l'ús que en fem no amortitzaríem el que costa. La Biblioteca de les Coses va en la línia de potenciar el consum col·laboratiu, fomentar el suport de la  comunitat i ser sostenibles, per això, quan els necessites, pots agafar en prèstec algun d'aquests objectes per un preu simbòlic entre 1€ i 3€per setmana, depenent de l'objece en qüestió.

Es tracta d'un projecte pioner a Catalunya i que ens arriba del libraries of things londinenc que fa 3 anys que funciona. El criteri a l'hora d'escollir els objectes (segons manfesta l'encarregada de la gestió del punt de Sant Martí) és aquells que s'utilitzen menys d'un cop al mes agrupats en 5 àrees: oci i aventura, neteja i llar, oficina i cures i salut. Els objectes s'han aconseguit d'una campanya de donacions oberta als veïns i estan marcats amb unes etiquetes QR on s'informa sobre el números d'usos de l'article, la tipologia d'usuaris/àries que l'han agafat o incidències que hagin pogut haver amb ell. 

De moment, la Biblioteca de les Coses de Sant Martí és un prova pilot amb l'intenció d'escampar la iniciativa a d'altres territoris.

Els que tenim tendència al Síndrome de Diògeneses són accions que ens han d'ajudar a fer un canvi d'actitud vital ... que costa ...  molt ... massa


dimarts, 4 de febrer del 2020

QUINIELA OSCARS 2020


Resultat d'imatges per a "imagen oscar 2020""

El proper 9 de febrer tindrà lloc la 92ena. edició dels Oscar. La pel·lícula més nominada és Joker amb 11 nominacions, seguides en 10, El irlandés , Érase una vez en ... Hollywood i 1917. I en 6 nominacions: Jojo Rabbit, Historia de un matrimonio, Parásitos i Mujercitas.

Nominacions destacades com la d'Antonio Banderas a millor actor, Scarlett Johansson fent doblete com a millor actriu (Historia de un matrimonio) i millor actriu secundària (Jojo Rabbit). Les No Nominacions destacades: com el treball de Jenifer López quan tothom ho donava per fet; obviar a Frozen 2 com a millor pel·lícula d'animació quan any rera any les produccions Disney sempre estan a les nominacions (algú s'hauria de replantejar l'obsessió per les segones parts).

Molta gent està d'acord que feia anys que no es veia l'elevat nivell de qualitat en les pel·lícules més nominades aquest any. Tot seguit passo a la quiniela del què penso que guanyarà però, si fos per mi, les millors pelis de l'any (de les nominades) són Joker, Parásitos i 1917.


MEJOR PELÍCULA
'1917'
'Le Mans '66'
'El irlandés'
'Jojo Rabbit'
'Joker'
'Mujercitas'
'Historia de un matrimonio'
'Érase una vez en... Hollywood'
'Parásitos'

MEJOR DIRECCIÓN
Bong Joon-ho por 'Parásitos'
Sam Mendes por '1917'
Todd Phillips por 'Joker'
Martin Scorsese por 'El irlandés'
Quentin Tarantino por 'Érase una vez en... Hollywood'

MEJOR ACTOR
Antonio Banderas por 'Dolor y gloria'
Leonardo DiCaprio por 'Érase una vez en... Hollywood'
Adam Driver por 'Historia de un matrimonio'
Joaquin Phoenix por 'Joker'
Jonathan Pryce por 'Los dos papas'

MEJOR ACTRIZ
Cynthia Erivo por 'Harriet'
Scarlett Johansson por 'Historia de un matrimonio'
Saoirse Ronan por 'Mujercitas'
Charlize Theron por 'El escándalo'
Renée Zellweger por 'Judy'

MEJOR ACTOR SECUNDARIO
Tom Hanks por 'Un amigo extraordinario'
Anthony Hopkins por 'Los dos papas'
Al Pacino por 'El irlandés'
Joe Pesci por 'El irlandés'
Brad Pitt por 'Érase una vez en... Hollywood'

MEJOR ACTRIZ SECUNDARIA
Kathy Bates por 'Richard Jewell' 
Laura Dern por 'Historia de un matrimonio'
Scarlett Johansson por 'Jojo Rabbit' 
Florence Pugh por 'Mujercitas'
Margot Robbie por 'El escándalo' 

MEJOR GUION ORIGINAL
'1917'
'Puñales por la espalda'
'Historia de un matrimonio'
'Érase una vez en... Hollywood'
'Parásitos'

MEJOR GUION ADAPTADO
'El irlandés'
'Jojo Rabbit'
'Joker'
'Mujercitas'
'Los dos papas'

MEJOR MONTAJE
'Le Mans '66'
'El irlandés'
'Jojo Rabbit'
'Joker'
'Parásitos'

MEJOR PELÍCULA INTERNACIONAL
'Corpus Christi' (Polonia)
'Honeyland' (Macedonia)
'Los miserables' (Francia)
'Dolor y gloria' (España)
'Parásitos' (Corea del Sur)

MEJOR FOTOGRAFÍA
'1917'
'El irlandés'
'Joker'
'El faro'
'Érase una vez en... Hollywood'

MEJOR DISEÑO DE PRODUCCIÓN
'1917'
'El irlandés'
'Jojo Rabbit'
'Érase una vez en... Hollywood'
'Parásitos'

MEJOR MAQUILLAJE Y PELUQUERÍA
'1917'
'El escándalo'
'Joker'
'Judy'
'Maléfica: Maestra del mal'

MEJORES EFECTOS VISUALES
'1917'
'Vengadores: Endgame'
'El irlandés'
'El rey león'
'Star Wars: El ascenso de Skywalker'

MEJOR CANCIÓN ORIGINAL
I'm Standing With You de 'Más allá de la esperanza'
Into the Unknown de 'Frozen 2'
Stand Up de 'Harriet'
I'm Gonna Love Me Again de 'Rocketman'
I Can’t Let You Throw Yourself Away de 'Toy Story 4'

MEJOR PELÍCULA DE ANIMACIÓN
'¿Dónde está mi cuerpo?'
'Cómo entrenar a tu dragón 3'
'Klaus'
'Mr. Link. El origen perdido'
'Toy Story 4'

MEJOR PELÍCULA DOCUMENTAL
'American Factory'
'The Edge of Democracy'
'The Cave'
'For Sama'
'Honeyland'

MEJOR CORTO DOCUMENTAL
'In the Absence'
'Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)'
'Life Overtakes Me'
'St. Louis Superman'
'Walk Run Cha-Cha'

MEJOR MÚSICA
'1917'
'Joker' 
'Mujercitas' 
'Historia de un matrimonio' 
'Star Wars: El ascenso de Skywalker'

MEJOR VESTUARIO
'El irlandés'
'Jojo Rabbit'
'Joker'
'Mujercitas'
'Érase una vez en... Hollywood'

MEJOR SONIDO
'1917'
'Ad Astra'
'Le Mans '66'
'Joker'
'Érase una vez en... Hollywood'

 MEJOR EDICIÓN DE SONIDO
'1917'
'Le Mans '66'
'Joker' 
'Érase una vez en... Hollywood'
'Star Wars: El ascenso de Skywalker' 

MEJOR CORTO DE FICCIÓN
'Brotherhood'
'Nefta Football Club'
'The Neighbors’ Window'
'Saria'
'A Sister'

MEJOR CORTO DE ANIMACIÓN
'Dcera (Daughter)'
'Hair Love'
'Kitbull'
'Memorable'
'Sister'