Des de Indiana Jones y el reino de la calavera de cristal (2008) que el sr. Steven Spielberg no ha dirigit cap film, això no vol dir però, que hagi estat sense fer res; ja fa temps que es parla de la nova versió de Tintín y el secreto del Unicornio que està aixecant amb el sr. Peter Jackson com a director.
·
Un dels motius d'aquest lleuger allunyament del cinema del sr. Spielberg és perquè el disseny de videojocs li té el cor robat. Fa temps que li volta pel cap la forma d'unir cinema i videojoc. El primer treball com a creador de videojocs del sr. Spielberg fou Boom blox.
·Boom blox és un trencaclosques digital per a la Wii dins de la productora Electronic Arts (empresa puntera en edició de videojocs). L'estètica i mecànica de referència poden ser el joc de Lego o del Tetris: destruir blocs de forma estratègica. La novetat és que es tracta de blocs tridimensionals i que s'aprofita les múltiples possibilitats que ens permet el comandament intuitiu de la Wii. Boom blox (2008) ha venut un milió d'unitats i va rebre un premi Bafta en l'apartat de videojocs (els Bafta són els premis de la British Academy of Film and Television Arts).
·
Engrescat per aquests resultats el sr. Spielberg va crear la segona part del joc amb 400 nivells de jocs, amb escenaris sota l'aigua o simulant la gravetat de l'espai... era Boom blox smash party (2009).
··
Tot i que la seva trajectòria professional ha estat vinculada amb el cinema, al sr. Spielberg sempre l'han atret els videojocs, recorda que en les estones de descans de Tiburon (el seu primer gran èxit) jugava al Pong (1972), el primer videojoc comercial de la història; el director reconeix haver-se passat moltes estones amb el Myst, Flight Simulator o World of warcraft; i, recentment, Guitar Hero i Rock Band.
·
També s'ha de tenir en compte que moltes de les seves pelis, al tractar-se d'èxits de taquilla, han estat portats al terreny del videojoc (no estaven dissenyats per ell, però). I val a dir que, aquests, no sempre han tingut sort: en el cas del videojoc d'E.T. (1982) fet per Atari, l'empresa es va veure obligada a destruir 5 milions d'unitats del videojoc perquè no sabien com vendre'ls. Posteriorment, el contacte Spielberg-videojocs va donar millors fruits: amb The digg (1997 per a Lucas Arts) o Medal of Honor (1999, mentre el director estrenava Salvar al soldado Ryan).
·
En paraules del sr. Spielberg la relació entre cinema i videojoc pot crear una nova narrativa... però aquesta encara no ha despuntat. De fet, els Boom blox, seran molt divertits però no han obert cap nova porta a la narració, no es tracta de quelcom que no haguéssim vist abans... Steven Spielberg, que és molt llest, ja ha declarat que n'és conscient d'això però que aquest procés és molt difícil ja que l'espectador/passiu del cinema està fortament separat de l'espectador/actiu del videojoc i trencar aqueta barrera és el que es va proposar en el següent projecte: LMNO, adreçat a PC, PS3 i Xbox 360; el projecte es va mantenir molt temps en secret i el que es va filtrar és que estaria basat en la relació entre el jugador i un misteriós personatge femení que té la clau de diversos futurs... molt engrescador!... la terrible notícia, però, ens va arribar el mes passat quan un comunicat de EA (Electronic Arts) declarava que el projecte ha estat cancelat, per motius de poca viabilitat comercial.
·Hagués pogut crear amb aquest videojoc un nova narrativa el sr. Sipelberg? doncs, de moment, ens quedem amb les ganes, però aquí teniu un petit fragment del que hagués pogut estar el projecte LMNO. Malaguanyat, leñe!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada