divendres, 20 de juny del 2008

20 DE JUNY: ANIVERSARIS CINÈFAGS

Avui és un dels dies de l'any de més alta densitat d'aniversaris cinèfags... és un començar i no parar!!
·
Actors/actrius:
Comencem per un gran clàssic: Errol Flynn (1909-1959), es tracta d'un dels primers herois i galans de la història del cinema... pel·lícules com Captain Blood (1935) i, sobretot, Robin Hood (1938) el llençà directe al firmament d'estrelles de Hollywood, no hi hagué un Robin Hood com ell (per molt que ho intentaren Kevin Costner i Patrick Bergen). El senyor gastà una vida plena d'alcohol, drogues i sexe... les festes privades a casa seva són una llegenda de perversió (en una d'elles fou acusat de violar a una menor), segons Marilyn Monroe (solvència contrastada... ens encanta la Marilyn!!) , el sr. Flynn, en aquestes fetes, se'l podia veure tocant el piano amb el seu penis... Va acabar sol, oblidat i arruinat... d'ell digueren: "Tuvo el mundo entero en la palma de sus manos y no supo aprovecharlo", un infart se l'emportà als 50 anys!!!! (sí, el lema: "viu ràpid i deixa un bonic cadàver" és per a ell... tot i que en morí tenia un aspecte de senyor de 80 anys...)
·
·

Els tres següents són un trio: Olympia Dukakis i Martin Landau (1931), que van nèixer el mateix dia i any i Danny Aiello (1936) que va compartir amb la primera la peli Luz de Luna (Moonstruck,1987, amb la Cher... una peli molt mona!)(els podeu veure a la foto) film amb el que Olympia guanyaria el seu únic Oscar (que per cert, uns lladres li van robar de la seva cuina i només li van deixar la placa...).

·
Pel que respecta al seu amic de naixença: Martin Landau, va començar en el cinema amb Hitchcock a North by Northwest (Con la muerte en los talones, 1959) però els seus millors papers vingueren amb Woody Allen a Delitos y Faltas (Crimes and Misdemeanors, 1989) i amb Tim Burton a Ed Wood (1994) per la que va guanyar l'Oscar amb la seva interpretació genial de Bela Lugosi. El tercer amiguet de la Dukakis, el Sr. Aiello és un dels secundaris per excel·lència del cinema de Hollywood, essent una de les seves primeres pel·lícules el Padrí II (Goodfather, 1974) atorgat gràcies al seu aspecte de mafiós italià; tot i aquesta, les seves millors interpretacions les realitzà en comèdies, la majoria, de la mà de Woody Allen, com Annie Hall (1977), Broadway Danny Rose (1984), La Rosa púrpura del Cairo (1985), Radio Days (1987) ... un dels darrers papers interessants a Leon (1994) de Luc Besson.
·
Aquell mateix dia, però l'any 1952, nasquè John Goodman tot i que, ara per ara, serà recordat pel Dan de la serie de TV Roseanne, en la que hi participà des de 1988 al 1997 , en 221 programes (que es diu ràpid)... el més destacable de la seva trajectòria està lligada a les pelis dels Coen Bros. amb Raising Arizona (Arizona Baby,1987), Barton Fink (1991) (un dels seus millors papers!), El Gran Lebowski (The Big Lebowski, 1998) i a O Brother, Where art thou? (2000).
·
Avui també va nèixer la senyora amb més classe i distinció de Hollywood i la resta del món: Nicole Kidman (1967) ... de la seva presència poc queda d'aquella pél-roja que protagonitzà Calma Total (Dead Calm, 1988)... molt ha plogut d'aquells dies i amb una mica més de botox la senyoreta ha sabut guanyar-se una trajectoria professional IMPECABLE, amb papers tan interessants com el de Virginia Wolf i el seu nas a The Hours (2002), pel que aconseguí -l'ansiat- l'Oscar (les seves cares cada any que el perdia donaven la volta al món... sí, la senyora no podia evitar la ràbia que li feia), l'hem vist cantant a Moulin Rouge (2001), patint com una nova Grace Kelly a The Others (2001), o patint encara més a Dogville (2003)... un dels seus darrers treballs interessants a Reencarnacion (Rebirth, 2004) .... ara, per fi, està embarassada del seu estrenat marit: Keith Urban.
·
Quatre anys més tard naixia: Josh Lucas (1971) vist en la seva primera pel·lícua important a: ¡Viven! (Alive,1993), després vingueren American Psycho (2000) acompanyant a Christian Bale (senyor, qué bo està en aquesta peli!!!... us ho havia dit??) o la inquietantment claustrofòbica i molt reivindicable Session 9 (2001) ...aquest senyoret, fins ara, ha passat xino xano per la indústria però té la 'tira' de pelis pendents d'estrenar... l'amença Josh Lucas està a punt d'arribar!!!
·
Directors de Cinema:
Avui també fan anys 2 directors diferents però amb trajectòries interessants... Stephen Frears (1941) , director amb pelis imprescindibles del cinema anglès de finals dels '80 i principis dels '90... amb les seves àcides crítiques a la política Tatcher: Mi Hermosa Lavanderia (1985), Abrete de Orejas (1987) ... i entrada a Hollywood per la porta gran amb Amistades Peligrosas (1988) i la imprescindible per a mi: Los Timadores (1990) ... i tornada amb Europa amb Cafe Irlandes (1993) .... una de les seves obres més interessants (darrerament, no en fa masses) és, la molt reconeguda, The Queen (2006).
·
L'altre director és Robert Rodriguez (1968): compadre de l'ànima de Quentin Tarantino, després de la seva primera peli: El Mariachi (1993), tot un 'pelotazo' a nivell de recaptació i reconeixement... ha estat lligat amb el Tarantino a Abierto hasta el amanecer (1996), Sin City (2005, codirigida amb Frank Miller) o l'experiment Grindhouse, en el que ell aportà Planet Terror (2007) i Tarantion: Deathproof (2007). Entremig va provar sort amb el cinema infantil i d'aventures amb Spy Kids (2001) i les seves seqüeles que, francament, s'hagués pogut estalviar .... jo crec que aquest senyor encara no ha ofert la millor peli de la seva carrera... potencial no li falta però encara no ha explotat del tot...
·
I, tornant a la península, avui també va nèixer Andrés de la Cruz (1986)... sí, senyores i senyors, el Boliche dels Serrano... i Josep Mª Benet i Jornet (1940)....vale! deixe'm-ho aquí, no?? sí!! millor!!!
·
Això és una vomitada cinèfaga i el 'demés' són tonteries...
·
BONA REVETLLA DE SANT JOAN!!!
·

9 comentaris:

neska polita ha dit...

oh, quantes coses que ens diu, ciutadà!!! jo fins avui no els he pogut felicitar, mecatxis!!!

lo de tocar el piano amb la tita és cert???

BON DIA A CAN CIUTADÀ! com ha anat la revetlla??

Ciutadà K ha dit...

Molt bon dia....Srta. Polita!!

Sí, sí, lo de la tita ho he llegit en més d'un lloc, aquest Flynn estava una mica passat de voltes, pobre !!!

La revetlla molt i molt bé, però... SON, MOLTA SON i uns toquets al·lèrgics que fan la vida més agradable...

I, vos, com va la ressaca????
:P

neska polita ha dit...

un ocellet em va dir que vau marxar de pont, on vau anar??

jo no he tingut ressaca perquè la meva revetlla va ser moolt tranquil·la...

Ciutadà K ha dit...

Sí, sí... ens vam fugar 4 dies a Vallfogona de Ripollés... un poblet encantador, tranquil i molt, molt bonic.... relax familiar reparador...

Anònim ha dit...

molt bé!

neska polita ha dit...

vostè també enyora la pati, ciutadà? jo sí, jo MOLT.
:-(

Ciutadà K ha dit...

SI, SI L'ENYOREM...CRIDEM-LA BEN FORT ...

PATI DI FUSA !!!!!!

(trobes que em sentirà??)

Anònim ha dit...

ai, em sento aclamada com virginia... :)

vale, vale, no vull entrar en provocacions.

ostres, estic molt afalagated, de veritat! però us he de confessar que es viu moooooooooooooooooooooooooooolt bé sense internet!!!

(connexió wifi precària des de casa ma tia)

demà me'n torno a la platja!!! :)))

Ciutadà K ha dit...

Ostres... quina vida ens peguem!!!!

Sí, sí l'enyoràvem... però almenys una estoneta n'hem guadit...

Gaudeixi del sol...