dijous, 6 d’agost del 2009

LA BATALLA DE LA MEMÒRIA


Sabeu quan estàs embarassat i només veus embarassades pel carrer? o quan has tingut un/a fill/a i només veus 'cotxets' i cadiretes al cotxes aliens?... doncs el mateix quan et poses a realitzar un curtmetratge... els astres s'alinien i l'infinit univers de la realització audiovisual s'obre davant dels teus ulls i totes les coses et remetent a 'això'.

La meva companya del Projecte Espantant Gavines, la Cate (moltes gràcies!), m'ha enviat un mail d'una activitat que realitzen aquest diumenge a l'Ampolla. Es tracta de la presentació de La Batalla de la Memòria, un migmetratge documental escrit, produit i dirigit per Mario Pons Múria.
·

El proper diumenge 9 d'agost a les 22:30h al port pesquer de l'Ampolla es farà: la presentació del film, passe de fotografies del rodatge, passa de fotografies de la Guerra del '36 i projecció de la pel·lícula en gran format (pantalla 9x6 metres)... al final dels crèdits: signatura de DVDs i tast de vins de la Terra Alta.

Aquest documental ha voltat mig món: Festival Internacional de Televisió de Cannes (el Mip Doc TV 2009), la Televisió de la Universitat Autònomade Mèxic (TV Unam), Ceska Televizie de la República Txeca, la televisió pública eslovena (Slovenija TV), TVP Història (Polónia), Al Jazeera Arabic News i Al Jazeera Doc Channel de Qtar ... i fou emés pel Canal 33 el passat 21 de juliol. Sobre aquest interés arreu del món el seu director comenta:“Ens sentim molt gratificats, el meu equip i jo mateix com autor del film, de que la nostra feina de tants anys assoleixi un grau global, és molt bo per nosaltres com a professionals, però sobretot és magnífic per la difusió del nostre territori i la seva història, ara només cal que a la gent de les Terres de l’Ebre els continuï arribant el missatge del documental a través de les presentacions als pobles víctimes del conflicte”.

En paraules del seu creador, aquest documental és "una lectura en clau ebrenca sobre la Guerra Civil espanyola i la repressió Franquista que ens diu molt de la universalitat la violència. Un documental de proximitat produït per Catalans i catalanes amb l’objectiu de contribuir amb la pau al món.
En el context festiu i alegre del premsat del vi, recollim els fruits que tanquen l’argument d’una pel·lícula construïda pels mateixos protagonistes sobre els rails inconnexos de silencis mesurats convertits en l’oblit selectiu que fa que els conflictes locals mal resolts s’heretin de generació en generació, enquistats per l’odi irracional cap a tot allò que és diferent a l’establert pels codis populistes del moment.
Visualitzar els límits del sofriment humà i les conseqüències imprevisibles del dolor són l’origen de la tesi d’aquesta film. Poder mirar-nos als ulls setanta anys després, sense recels, és lo fi que hem de treballar entre tots.
" (no em direu que no fa bona pinta?)

Aquí teniu el tràiler...

A vídeos a la carta de TV3 el podeu veure íntegre, clickeu aquí
·
·
Comentaris a la premsa escrita:
El Periódico de Catalunya: "El trauma de la guerra encara no s'ha superat. La por i la repressió han marcat el nostre caràcter durant aquests anys”, diu Pons, que insisteix que el seu treball intenta girar full per seguir endavant amb esperança. (Olga Lerín, 25/2/09)
Avui:“A partir de fets i records, La Batalla de la Memòria conjuga l’interés local, la trista universalitat de les guerres i la voluntat de donar a conèixer un territori, les Terres de l’Ebre, que van ser front bèl·lic”. (Oscar Montferrer 25/2/09)
El Punt: “És una mirada coneixedora de l’àmbit, que aposta per una crònica més sentimental que històrica de la Guerra Civil espanyola a les Terres de l’Ebre. Sentimental en el sentit de recopilar la memòria dels avis, aquella que dol quan es verbalitza, la que s’amaga rere els silencis; més la vivència que l’anècdota.” (Gemma Busquets 26/2/09)
La Vanguardia: “De los diversos relatos entrecruzados se deducen odios e idealismos, barbaridades de ambos bandos y sobre todo, el papel – tantas veces manipulado por la institucionalización de una historia que, con argumento de reparar, olvida las mayorías silenciosas – de los que, ajenos a militancias, se quedaron en actors pasivos a los que, según convenga al oficializador de turno, se acusa de cómplices o traidores”. (Sergi Pàmies, 28/2/09).
El País: “Interesantísimo, emotivo y original película documental que revive la batalla del Ebro visitando los lugares en que transcurrió y entrevistando a numerosos testigos y protagonistas de los hechos. Relatos entrecruzados de personas de los dos bandos, con imágenes actuales y de archivo, y con el hilo conductor de la vendimia, el prensado y la cata de vino. Dirigido y producido por Mario Pons, el filme ha tenido una carrera internacional y vuelve ahora a la pantalla”. (Jacinto Antón, 21/7/09).
·

4 comentaris:

Carolina ha dit...

Oh que bé, quant culturilla a l'Ampolla. Fa molt bona pinta... un altra recomanació del mateix estil: Mirant al cel. La passem a Copenhague a la setmana catalana que es farà al setembre. Hi esteu convidats!
BON ESTIU A TOTHOM!!!

Ciutadà K ha dit...

Sí, senyora, gran documental el que vosté proposa, de Jesús Garay, amb músic de Fermín Muguruza... la memòria històrica esta de moda!!!

a veure si serveix per a desfer conflictes i guarir ferides :(

BON ESTIU, VIKINGA!!!

Nur ha dit...

Aqui si que podem anar!!!!

Ciutadà K ha dit...

Sí, sí... anirem!!! no??

què fas davant el PC? que ja heu fet siesta? :P