El principi d'any és època de premis per al setè art. Fa poc s'entregaven els Gobus d'Or i fa uns dies s'anunciaven les nominación als Oscar (allà), els Goya (aquí) i els Gaudí (més aquí, encara).
Els Gaudí (s'entregaran el 03 de febrer)
Aquest any la gala estarà presentada per Andreu Buenfuente. L'Acadèmia del cinema Català ha escollit amb més nominacions els films: Blancanieves (amb 12 nominacions) i El Bosc (amb 11); les segueixen Els nens salvatges (amb 8) i Fènix 11-23 (amb 7). Les 4 estan nominades com a millor pel·lícula. No obrirem, un altre cop, la discussió de si els premis són necessaris, de si són justos o serveixen d'alguna cosa però que un film tan clarament menor com Fènix 11-23 tingui 7 nominacions i opti a millor film de l'any, només es justifica perquè el president de l'Acadèmia és el director del film: Joel Joan (una vergonya!). També està la possibilitat de que la raó d'haver-ho fet estigui perquè no n'han trobat més en les que es parli majoritàriament en català.
Aquestes 4 acaparen els principals premis grossos, però es destacable la menció de J.A. Bayona (Lo Imposible) i Cesc Gay com a nominats a millor director. Destacable com millors pel·lícules fetes aquí però en els que no es parla en català estan: REC 3: Génesis, Red Lights, The Pelayos, Una pistola en cada mano.
En les nominades a millor documental destacant treballs al voltant de personalitats que han mort recentment, com Pepe Rubianes (a Pepe & Rubianes de Manuel Huerga) o Jordi Dauder (a Jordi Dauder, la revolució pendent de Antoni Verdaguer). Les nominades a millor film d'animació Els cadells i el codi de Marco Polo, Les Aventures de Tadeu Jones o Papa, sóc una zombi. I com a millor pel·lícula europea: Dans la maison (de François Ozon), Le Havre (d'Aki Kaurismaki), Les Intouchables (de Olivier Nakache i Eric Toledano) i Lo Imposible (de Juan Antonio Bayona)
El Gaudí d'honor serà per a Montserrat Carulla.
En quant a quiniela possible, espero que el reconeixement vagi cap a Blancanieves, el film més arriscat i valuós del 2012.
Els Goya (s'entregaran el 17 de febrer)
Els premis de l'Acadèmia de les Arts Cinematogràfiques d'Espanya també ha enaltat com a gran nominada Blancanieves del Pablo Berger, amb 18 nominacions. La segueixen Grupo 7 (amb 16 nominacions), Lo Imposible (amb 14) i El artista y la modelo (amb 13).
Sobretot les 3 amb més nominacions són les que aglutinen les nominacions als principals premis. De Blancanieves la destaquen com a possible millor pel·lícula, millor actriu (Maribel Verdú), millor actor (Daniel Giménez Cacho), millor actor i actriu secundaris (Josep Maria Pou i Angela Molina), actor i actriu revel·lació (Emilio Gavira i Macarena García), música (Alfonso Vilallonga), guió original (Pablo Berger) i muntatge (Fernando Franco). De Grupo 7 destaquen, sobretot, el repartiment actor (Antonio de la Torre), actor secundari (Julián Villagrán), actriu revel·lació (Estefania de los Santos), guió (Alberto Rodríguez i Rafael Cobas) i música (Julio de la Rosa).
Són destacables pelis amb 5 nominacions com les de Las Aventuras de Tadeo Jones que, per ser d'animació, són moltes nominacions. També amb 5 Invasor (de Daniel Carlpasoro), francament la qualitat del film no en justifica tantes. I amb 3 Carmina o Revienta.
El Goya d'honor serà per Concha Velasco.
Per fi José Sacristán veu reconeguda la seva feina amb la nominació de l'Acàdemia com a millor actor per El muerto y ser feliz... el sr. Sacristán MAI havia estat nominat!. L'acadèmia ha nominat a Penélope Cruz com a millor actriu per un film que ha passat sense pena ni glòria per les nostres cartelleres: Volver a nacer (de Sergio Castellito).
Una pena que s'hagi oblidat al sr. Vigalondo i la seva interessant Extraterrestre o l'estimulant Rec 3.
Com a preferència insisteixo en el reconeixement cap a Blancanieves i m'agradaria que es valorés la feina del sr. Paco León i el seu film familiar i, sobretot, sobretot que se li doni un premi al sr. José Sacristan, JA !!!
Quiniela Goya: Blancanieves (pel·lícula), Pablo Berger (director), Maribel Verdú (actriu), José Sacristán (actor), Juan Villagrán (actor secundari), Angela Molina (actriu secundaria), Fernando Trueba i Jean-Claude Carriére (guió original), Paco León (director novell), Alfonso Vilallonga (música), Las aventuras Tadeo Jones (film animació), Macaren García (actriu revel·lació), Alex Moner (actor revel·lació).
Els Oscar (s'entregaran el 24 de febrer)
I per acabar, els mal etiquetats 'millors premis del cinema' (què significa, això?): Els Oscar. Francament, des de que fa un parell d'anys es va ampliar a 9 les candidates millor pel·lícula s'ha reafirmat -encara més!- la sensació de que aquests premis només serveixen com a galeria i, no sempre, per a premiar la qualitat dels productes.
Les pel·lícules més nominades són: Lincoln (12 ominacions), La vida de Pi (11), El lado bueno de las cosas (8), Los Miserables (8), Argo (7), Zero Dark Thirty (5), Amour (5), Django (5), Bestias del sur salvaje (4).
En la categoria principal, de millor film, destaquen films que parlen de la Història dels EEUU, actual o passada, com Lincoln, Argo, La noche más oscura o Django; després estan Los Miserables, La Vida de Pi, Bestias del sur salvaje, El lado bueno de las cosa i, la gran sopresa, és la inclusió de Amor en aquesta categoria. I no només com a millor film, sinó com a millor director ... és flipant imaginar-se al sr. Haneke caminant per la catifa vermella! A la categoria de millor director també està Ange Lee, Steven Spielberg, David O. Russell o Benh Zeitlin (incomprensiblement, s'ha esclòs Ben Affleck o Quentin Tarantino, per exemple).
Com a millor actor Daniel Day-Lewis (i la seva transformació en Lincoln), Hugh Jackman, Bradley Cooper, Joaquin Phoenix i Denzel Washington; millor actriu: Naomi Watts, Jennifer Lawrence, Jessica Chastain, Emmanuelle Riva i Quvenzhané Wallis. En l'apartat de secundaris, trobem nominats: Tommy Lee Jones, Philip Seymour Hoffman, Robert de Niro, Alan Arkin i Christoph Waltz; i d'actrius: Anne Hathaway, Jackie Weaver, Amy Adams, Helen Hunt i Sally Field.
El fet curiós d'incloure a Amor com a millor film encara sobta més quan la trobem nominada, també, a millor film de parla no anglesa, acompanyant a No (Xile), A Royal Affair (Dinamarca), Kon-tiki (Noruega), Rebelle (War witch)(Canadà).
M'encantaria que valoressin la feina de Ben Affleck a Argo, a l'Anne Hathaway de Los Miserables i, sobretot, al sr. Haneke !!
Quiniela Oscar: Lincoln (film), Steven Spileberg (director), Jennifer Lawrence (actriu), Daniel Day-Lewis (actor), Anne Hathaway (actriu secundària), Philip Seymour Hoffman (actor secundari), Django (guió original), Argo (guió adaptat), Amour (pel·lícula parla no anglesa), Frankenweenie (film d'animació).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada