dimecres, 8 de juliol del 2015

EL SR. JORDI SAVALL & HESPERION XXI A TORTOSA


Fa quasibé 5 anys parlàvem del sr. Jordi Savall en aquest blog, amb la presentació (en aquelles dates) dels dos darrers treballs del músic: Jerusalem i Istambul, perseguint el diàleg entre Orient i Occident, perseguint l'entesa entre ambdues tradicions. 
Doncs bé, 5 anys després podrem gaudiren directe d'aquesta infatigable recerca musical del sr. Savall a Tortosa en un concert per a commemorar el 20è aniversari de la Festa del Renaixement. Serà el proper dissabte 11 de juliol a les 21:00 a la Catedral de Santa Maria.

El sr. Savall estarà acompanyat de l'Hesperion XXI -originàriament Hesperion XX- formació instrumental creada l'any 1974 amb la intenció d'estudiar i interpretar música antiga a partir d'interessos actuals. Tot realitzant una autèntica tasca d'investigació i recerca musical aquesta formació rescataven de l'oblit peces i obres per donar-los un nou valor i una nova vida. Música del passat interpretada per la sensibilitat del segle XXI. Des de l'any 1976 porten editats infinitats de treballs discogràfics i han estat reconeguts amb diversos premis musicals internacionals.

Des de 1974 i 1989 el sr. Savall va crear tres conjunts musicals: L'Hesperion XX, la Capella Reial de Catalunya (el 1987) i Le Concert des Nations (el 1989). Es tracta d'un músic infatigable que durant molts anys estigué acompanyat en els seus projectes musicals de la seva muller la soprano Montserrat Figueras (morí l'any 2011).

Des de que el vaig descobrir com intèrpret de la BSO del film Tous les matins du monde, l'any 1991, possiblement sigui la banda sonora que he escoltat més cops a la meva vida. Un treball discogràfic en el que es recuperava els treballs de Sainte-Colombe i Marin Marais a l'hora que en el film es recreava la seva relació musical. En aques film se'ns dóna a conèixer l'especial so de la viola de gamba, del que el sr. Saval n'és mestre inqüestionable.

De fet, en els anys '90 del segle passat el sr. Savall va participar en diverses BSO més: El pajaro de la felicidad, Jeanne la Pucelle, Marquise ....

En els darrers anys, però, s'ha centrat en la recerca, la interpretació i la descoberta de peces musicals que si ell no hagués donat nova vida restarien en el silenci dels temps.

Afortunadament, el repertori que podrem gaudir el proper dissabte es mostrarà l'aferrissada necessitat de l'artista de que Orient i Occident dialoguin, es trobin, parlin ... possibles lectures polítiques iniciades amb notes musicals.

Unes ganes boges de gaudir-lo!!