dimecres, 21 de setembre del 2022

SITGES 2022 #1: CARTELL I PRIMER AVANÇ PROGRAMACIÓ


A poc més de 15 dies per a que comenci una nova edició del Festival de Sitges, ja tenim gairebé tota la programació desvetllada i els principals premis que s'entregaran.

El 55è. Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya tindrà lloc del 06 al 16 d'octubre i enguany tornarem a anar com a acreditat de premsa. El festival es planteja totalment normalitzat i amb esperances d'arribar al nombre d'espectadors/es que tingueren abans de la pandèmia. Si al 2020 foren 59.315 persones que van passar pel festival, l'any passat foren 103.038, encara lluny dels 130.206 del 2019. 

Hi ha 3 pelis que tindran l'atenció enguany tenint en compte que fan 40 anys: Tron (Steven Lisberger), que centra la imatge de la cartelleria del festival; La Cosa (John Carpenter) i Conan el Bárbaro (John Millius)... totes 3 foren són del 1982.

Els primers Premis Màquina del Temps desvetllats són: Edgar Wright (gran protagonista de l'edició anterior presentant 2 pelis: Last night in Soho i The Sparks Brothers) i Neil Marshall (un habitual del gènere amb films com Dog Soldiers o Descent).

Pel que fa al Premi Nosferatu (secció Brigadoon) se li entregarà a la sra. Brigitte Lahaie, actriu francesa que va començar en el cinema porno per acabar treballant amb directors com Jean Rollin, Jess Franco, Phillip Kaufman o Fabrice du Welz.

Sabem que la Inauguració serà a càrrec d'un dels noms de referència del cinema de gènera fantàstic i terror que visita cada any el Festival de Sitges: el sr. Jaume Balagueró presentarà el seu nou film 'Venus', el segon títol del projecte 'The Fera Collection' d'Alex de la Iglesia (el primer film fou 'Veneziafrenia'); a Venus es cojura el terror còsmic dins d'un edifici de l'extrarradi de Madrid.

Pel que fa a la programació 'ibèrica' tindrem: 'Cerdita', el film de Carlota Peresa que amplia la història explicada en el seu curt -amb el mateix títol- amb el que va guanyar el Goya al Millor Curtmetratges: un thriller rural espanyol amb el bullying com a detonant de la història; 'La paradoja de Antares' debut de Luis Tinoco un tècnic d'efectes especials que ha treballat en film com Interstellar del sr. Nolan: un thriller dramàtic sobre una científica que reb un missatge de l'espai...; 'As bestas' l'esperat nou film de Rodrigo Sorogoyen sobre una parella francesa que viu en una aldea de Galícia amb una convivència poc amable amb els autòctonc, una mena de Peckinpah a la gallega?; 'Irati', la nova aproximació al País Basc medieval del sr. Paul Urkijo (director d'Errementari o Dar-dar) o 'Asombrosa', d'Elisa Sadrac Gonzalez sobre la història d'una jove que està convençuda que té superpoders per a poder venjar la mort accidental de la seva mare.

Pel que respecta a pelis internacionals tenim la nova de Halloween: 'Halloween Ends (David Gordon Green) que té lloc 4 anys després dels fets de 'Halloween Kills'; Dracula 3D la nova del mestre Dario Argento amb la presència de la seva filla Asia Argento; 2 noves propostes del sr. Quentin Dupieux: 'Incroyable mais vrais' (sobre un matrimoni que compra una casa amb un soterrani ple de misteris) i Fumer fait tousser (sobre un equip de superherois a 'lo Power Rangers' que van a una illa a recobrar el seu esperit d'equip); 'Unicorn wars' el nou llargmetratge d'Alberto Vázquez, el director de les delicioses 'Psiconautas', 'Birdboy' o 'Decorado'... 'Unicorn wars' és una reflexió antibel·licista a través de la història d'una guerra ancestral entre ossos i unicorns; 'Coupez!' de Michel Hazanavicius (director de The Artist) que fa un remake de la genial peli japonesa de zombies 'One Cut of the Dead (2018), amb Romain Duris i Berenice Bejo; 'You Won't Be Alone' opera prima de Goran Stolevski, un folk-horror que ens arriba de Macedònia amb Noomi Rapace; 'After Yang' de Joseph Winter i Vanessa Winter, una proposta de ciència-ficció futurista amb Colin Farrell; 'Resurrection' d'Andrew Semans, un thriller psicològic sobre traumes del passat amb Rebecca Hall i Tim Roth; 'Vesper' de Kristina Buozyte i Bruno Samper, una distopia amb una Terra devastada; 'Megalomaniac' de Karim Ouelhaj, cinta gore i fantasmagòrica que arrriba després de recollir premis per diferents festivals del món; 'The Tower' de Guillaume Nicloux, una revisitació del Angel Exterminador de Buñuel, sobre un edifici de vivendes amb les finestres i portes tapades per un vel negre; 'Kids vs. Aliens' de Jason Eisener, film que recupera l'aire dels '80; 'Mal de ojo' d'Isaac Ezban, film de terror amb bruixeria que ens arriba de Mèxic.

D'Àsia ens arriben propostes interessants, sobretot de Corea del Sud, com: 'A man of Reason' de Jeong Woo-seong, un thriller estil polar; 'Projecte Wolf Hunting' de Kim Hong-sun, films carregat d'adrenalina i violència; 'Alienoid' de Choi Dong-hoon, que combina ciènci-ficció, arts marcials i androides. Més propostes asiàtiques com la nova del Miike: 'The Mole song Final', film esbojarrat sobre un policia d'incògni que es converteix en yakuza; 'Demigod: The legens Begins' de Chris Huang, proposta de Taiwan de cinema fantàstic amb arts marcials; 'Dozen of North del japonès Koji Yamamura, visualment fascinant; 'Sata'ns Slaves Comunion' de l'indonesi Joko Anwan (responsable d'Impetigore), la segona part de Satan's Slaves.

En la secció d'animació del Sitges, l'Anima't tindrem: 'Oink' de Mascha Halberstad, film holandès en stop motion sobre una nena que reb un porquet com a regal del seu avi; Princesse Dragon d'Anthony Roux i Jean-Jacques Denis sobre una nena criada per uns dracs; 'La otra forma' de Diego Felipe Guzman, proposta colombiana que de forma satírica ens qüestiona els hàbits del món en que vivim.

A la secció documental tenim l'esperada nova proposta d'Alexandre O. Phillipe sobre l'influència de El mago de Oz en el cinema de David Lynch a Lynch/Oz; Mad in Belgium d'Yves Montmayeur, n repàs sobre el cinema belga contemporani més arriscat i excèntric amb testimonis de Benoit Poelvoorde o Fabrice du Welz; 'Jurassic Punk' d'Scott Leberecht, sobre el creador dels dinosaures digitals de Jurassic Park, el sr. Steve 'spaz' Williams.

A la secció més underground del festival, el Brigadoon tindrem documentals interessants com Boris Karloff: The Man Behind the Monster de Thomas Hamilton; [REC]Terror sin pausa de Diego Lopez-Fernandez sobre l'impacte del primer REC de Balagueró/Plaza 15 anys després de la seva estrena; nous capítols del remake de 'Historias para no dormir' amb 4 noves propostes d'Alice Waddington, Jaume Balagueró, Nacho Vigalondo i Salvador Calvo; 'Pussy Cake' de Pablo Parés sobre una banda femenina de rocj que s'ha d'enfrontar a situacions paranormals.

Una programació beeeeeen assortida, hipersaturada, afegiria jo. 10 dies ben carregats de cinema fantàstic i terror.

Cap a Sitges !!!



2 comentaris:

Neuromanter ha dit...

Excel·lent, com sempre, Professor X... Ai...!

Ciutadà K ha dit...

Gràcies per la visita ... i el comentari, senyor