dijous, 19 de gener del 2023

LA LITERATURA QUE S'AMAGA EN LES CANÇONS DE THE CURE

 

El sr. Robert Smith, ànima dels The Cure i compositor de bona part de les seves nombroses cançons sempre ha afirmat que ells no són un grup gòtic, que ells són pop... ja sabem que intentar organitzar la Vida en etiquetes té les seves avantatges però tampoc ens les hem de creure amb els ulls clucs; és a dir, la Vida sovint escapa a intentar categoritzar la realitat. Dic tot això perquè l'etiqueta de 'pop' en el cas dels The Cure pot quedar curta.

Una evidència d'això és la presència de la literatura en les lletres de bona part de les cançons d'aquesta banda anglesa.

Començant per un dels seus primers grans èxits: 'Killing an Arab' està basada en el 'L'estrany' (1942) d'Albert Camus; del mateix autor 'La muerte feliz' (1936), la seva primera novel·la està basada la cançó 'M'.

De 'At Night' un conte breu de Franz Kafka escrit entre 1917 i 1923 es basa la cançó amb el mateix nom: 'At night' .

L'obra de Penelope Farme, 'Charlotte Sometimes' (1969) tingué influència en diverses cançons dels 'Cure', a: 'Charlotte Sometimes', 'Splintered in her Head' i 'The Empty World', tres cançons inspirades en el mateix llibre.

L'obra de Mervyn Peake 'Gormenghhast' (1950) va servir d'inspiració per a 'The Drowning Man'.

La cançó 'Bird Mad Girl' té una doble referència: la història d'un jove ingressada en una institució de salut mental que mr. Smith va llegir en un diari i el poema 'Love in The Asylym' de Dylan Thomas. 'A Perfect Day for Bananafish' (1953) de J.D. Salinger  va inspirar la cançó 'Bananafishbones'. 

La preciosa 'Treasure' està inspirat en el poema de Christinsa Rossetti 'Remember' (1863). El llibre 'Adonaïs: An Elegy on the Death of John  Keats' (1886) de Percy Shelley va inspirar 'Adonais'.

'Les yeux des pauvres' (1869) de Charles Baudelaire va servir d'inspiració per a la cançó 'How Beautiful You are'.

'A Letter to Elise' és una cançó que té tres fonts d'inspiració: la novel·la 'Les enfants terribles' (1925) de Jean Cocteau; el llibre 'Letters to Felice' (1912-1927) de Franz Kafka i la cançó de David Bowie 'Letter to Hermione' de 1969.