divendres, 31 d’octubre del 2008
SR. GERARD DAMIANO
dijous, 30 d’octubre del 2008
SRA. COMUNICACIO NO VERBAL
dimecres, 29 d’octubre del 2008
dimarts, 28 d’octubre del 2008
SR. JAIME ROSALES
Només porta dirigits 3 films però tothom n'espera un futur brillant, no cal ser bruixot, però... ja que el seu present ja és brillant!!.
dilluns, 27 d’octubre del 2008
SR. BALLARD
El petit James Graham va nèixer a Shangai (Xina) i durant la II Guerra Mundial fou empressonat amb la seva família en un camp de concentració japonés (sí, d’aquí sorgí l’argument d’una de les primeres novel·les més reconegudes: El Imperio del Sol, filmada per l’Spielberg) .
El 1946 es trasllada tota la família a Anglaterra i inicia els estudis de Medicina (que no acabarà) a la Universitat de Cambridge.
Treballarà com a reporter en un diari, com porter al Covent Garden, com a pilot.... fins arribar a l’escriptura.
Els primers contes són de 1956, i durant la dècada dels ’60 (del segle XX) és inclós en l’anomenada ‘Nova Ona’ de la literatura anglesa de ciència-ficció (també coneguda com ‘New Thing’, amb autors com: B.W.Aldiss, John Brunner, Michael Moorcock...).
Els seus primers nuclis argumentals giraven al voltant del corrosiu efecte de l’home en la natura, mostrant les conseqüències de diverses catàstrofes mediambientals... El mundo submergido (1962)(els pols es desfan pel calentament global, ja en parla al 1962!!!!); El viento de ninguna parte (1962), La sequía (1965), El mundo de cristal (1966)(una zona de bosc d’Àfrica occidental està cristal·lizant-se).
En 1973 publicà Crash, un dels seus punts de referència tenint en compte la polèmica que provocà en mostrar un desig sexual malaltís pels cotxes i els accidents automobilístics... David Cronenberg realitzà una torbadora adaptació en un film amb el mateix títol Crash (1996)(no, no és la del Matt Dillon, eh?? Sinó amb James Spader-Holly Hunter-Elias Koteas-Deborah Kara Unger)
Després vingueren La isla de cemento (1974); Rascacielos (1975); Compañía de sueños ilimitada (1979) i Hola América (1981).
La dècada dels ’80 del segle passat oferí un parèntesi en les seves temàtiques habituals per a oferir dues obres autobiogràfiques a El Imperio del Sol (1984) i continuada a La bondad de las mujeres (1991). D’aquesta època son, també, El día de la creación (1987) i Desbocado (1988).
Les seves novel·les més recents continuen els tocs apocalíptics dels seus inicis però decantant-se cap línies de novel·la negra clàssica.... Fuga al paraíso (1994; Noches de cocaína (1996); Super-Cannes (2000)
El sr. Ballard està de moda a BCN pequè sobre ell es pot veure una exposició al CCCB (quin gran espai!!) del 23/07 al 02/11 sobre la seva obra i –millor encara- el seu univers... amb el títol 'Autopsia del nuevo milenio' ... en aquests moments coincideix amb el Kosmòpolis'08 (una altra gran proposta....).
divendres, 24 d’octubre del 2008
DE VIDA CINEFAGA (5): L'ODISSEA CONTINUA...
Sí, estigueu convençuts i convençudes que continuarà.....
Ens conformem, mentrestant, amb un tràiler... venga va!
dijous, 23 d’octubre del 2008
SR. JULIO MADURGA
Los Girasoles Ciegos (Jose Luís Cuerda, amb la que també col·laborà a La Lengua de las Mariposas) fou la darrera pel·lícula en la que participà el Sr. Madurga, com sabeu és la seleccionada per l’Acadèmia de Cinematografia Espanyola per a enviar-la als Oscar....
Si ens fessin la pregunta de quants directors de fotografia coneixem no sé si en diríem molts però segur, segur que tots recordem l’atmòsfera de films com Tesis o ¡Ay, Carmela!, allò visual que recordem és la feina que han desenvolupat aquest petita part de l’engranatge d’una pel·lícula.... ara, ja coneixem almenys a un...
dimecres, 22 d’octubre del 2008
DE VIDA CINEFAGA (4): AMPOSTA TE UN CINEMA
2008: L'Odissea Continua...
¿Cómo te has quedao?
dimarts, 21 d’octubre del 2008
AND THE WINNER IS...
No tinc més paraules per a descriure el que veureu en el video adjunt... es tracta d'una escena d'Star Trek, un dels protes reb l'atac implacable d'un marciano molt...molt... deixe'm-ho!!.
dilluns, 20 d’octubre del 2008
SR. CARLO COLOMBAIONI
El Sr. Carlo Colombioni fou capaç de vincular un nom a un imaginari artístic ... el món dels pallassos està relacionat a noms com Arlequí, Colombina, Esmeralda o.... Colombaioni....
divendres, 17 d’octubre del 2008
SR. JMO, filòsof
dijous, 16 d’octubre del 2008
dimecres, 15 d’octubre del 2008
SR. JOY RADIOHEAD DIVISION
dimarts, 14 d’octubre del 2008
SITGES (2): GALA DE CLOENDA...
·
dilluns, 13 d’octubre del 2008
post-SITGES'08: EL FESTIVAL DIA A DIA I PREMIS
Com ha anat el Sitges Festival, aquest any? Doncs, la 41ena. edició ha tingut "promesas, flojezas y rarezas", com cada Sitges, a vegades més del primer, a vegades més del segon... però del tercer, cada any n'està ple (és que es veuen coses molt freakies a Sitges, eh??)...
06/10/08
07/10/08
08/10/08
- 'And the winner is... '
divendres, 10 d’octubre del 2008
SITGES'08 (1): WELCOME TO TEASERLAND !!!!
·
La 'democràcia' cinematogràfica ja és aquí: el cinema digital, 'youtube',... han permès que tothom ens puguem dedicar a fer 'flims' amb més o menys èxit, fortuna i/o originalitat. Aquesta notícia enllaça molt bé amb un comentari fet als mitjans de comunicació per Bigas Luna en el que deia que els analfabets del segle XXI seran aquells que no sàpiguen fer una pel·lícula (no sé, no sé... ja sabeu que el sr. Luna és especial).
·
El Exorcista V (Jaume Balagueró)
dijous, 9 d’octubre del 2008
D'ACADEMIA (2): SR. TOURAINE
Tenint en compte que el Sr. Touraine acosenguí el Doctorat en Història el 1950 i que des de llavors fins ara no ha deixat de treballar, de 'produir' (com ho defineixen els acadèmics universitaris) ... s'ha transformat en un dels acadèmics més reconeguts i rellevants en les Ciències Socials del segle XX.
La seva extensa obra es pot dividir en tres etapes: la primera, en la que estudia el treball i la consciència dels treballadors ("La evolución del trabajo obrero en las fábricas Renault", 1955), amb treballs de camp realitzats a Amèrica Llatina ("Actores sociales y sistemas políticos en América Latina", "Introducción a la sociología", 1978); la segona, que s'ocupà dels moviments socials, en particular les revoltes del 'maig del 68' i els cops d'Estat en diferents països de Sud-amèrica; la tercera, i en la que treballa en els darrers temps, estudia el paper dels subjectes dins dels moviments socials i la construcció de la identitat ("Movimientos sociales de hoy: actores y analistas", 1990).
La necessitat d'entendre, interpretar i analitzar la Societat en la que vivim el portà del moviment Solidaritat (Polònia) al 'maig del '68'; de la Cuba revolucionària al subcomandant Marcos; del Xile de Pinochet a l'EZLN ... com veieu, la seva òptica i les seves inquietuds estan marcades per una tendència clarament 'esquerrosa'... a partir dels anys '90 extremà aquests plantejaments amb crítiques obertes i clares cap al sistema econòmic imperant i les polítiques neoliberals, tot analitzant el paper del subjecte en la democràcia ("Qué es la democracia", 1994).
Per al sr. Touraine la democràcia: “no només és un conjunt de garanties institucionals, una llibertat negativa. És la lluita dels subjectes, en la seva cultura i en la seva llibertat, contra la lògica dominadora dels sistemes...”.
La paraula clau en l'obra del sr. Touraine és DESMODERNITZACIÓ (a "¿Podremos vivir juntos?: Iguales y desiguales", 1997), per a denominar la fi del model racionalista de la Il·lustració, tal i com proposa, també, la 'postmodernitat'. Touraine denomina amb aquest mot la dissociació de dos universos que conformen la societat: el de la racionalitat (producció, tècniques, mercats) i el de la llibertat individual (ànima, cultura, identitat). Els procesos de racionalització i individualització funcionaven articulats per l'Estat de Dret Liberal, com aquest es va debilitant o perdent força ha provocat que aqells procesos no treballin coordinadament. La desmodernització es defineix, doncs, per la dissociació de l'economia i les cultures i per la degradació d'una i les altres.... aquesta situació el portà a afirmar que: "Es necesario impulsar un nuevo movimiento social, nadie quiere que la única lógica imperante sea la económica" (digué com a participant i ponent del Forum Barcelona 2004).
És sota aquest marc tèoric com podem entendre: l'escàs interès de la ciutadania per la política , els incidents a les banelieus parisines, l'escassa confiança per les institucions, la inexistent fe cap a les grans corporacions... gràcies a la seva obra la Societat és més aprehensible... i en la seva darrera obra, també les dones i en el seu(s) paper(s) social(s) (¿?).
dimecres, 8 d’octubre del 2008
DE VIDA CINEFAGA (2): EXCURSIO A SITGES'08!!!!
ANAMORPH 11:45
CITY OF EMBER (19:45)
dimarts, 7 d’octubre del 2008
THE FORD FOCUS BAND
Us adjunto un vídeo amb la cançó sencera .... i l'acompanyo amb dos més en els que s'explica la construcció dels instruments en si, les primeres provatures i afinacions.... Sembla ser que la Ford Focus Band s'ho ha agafat en serio i van oferir el març d'aquest any un concert al Royal Albert Hall -acompanyat amb membres del grup Travis- a benefici la Teenage Cancer Trust, institució dedicada al tractament de joves amb càncer ...
(gràcies Desi !!!!)
dilluns, 6 d’octubre del 2008
FESTIVAL DE CINEFAGIA ( VIII )
Pel·lícula a major glória de Will Smith (productor, també) que suposo que esperava optar a un Oscar amb la seva interpretació com a pare sacrificat i afectuós que vol aconseguir el somni americà: que és, bàsicament, fer-se ric. Peli dramàtica fins a dir prou, personatge abocat a una desgracia rera l'altra... com Mr. Bean però (se suposa) que en serio. Amb un missatge neo-con claríssim: els pobres ho són perquè són tarats mentals o perquè són dropos.... una pel·lícula ambientada en els anys '80, durant l’era Reagan (recordeu: l’època daurada del yuppie)... però és que Reagan ja no mana, no??? ah bueno, és veritat, està Bush (grr!). Ara ho entenc tot. Insuportable. Valoració: Molt Insuficient
Star Wars: Clone Wars (2008)
A molta gent li fa ràbia Lucas i Spielberg, per nyonyos, edulcorats, massa familiars i, sobretot, comercials molt comercials.... i això fa ràbia; però no podem negar que ells (i francament pocs més) han definit les bases del cinema aventurer, popular, de les segones parts bones i, sí, comercial, del segle XX i el que portem del XXI. I en el cas del George Lucas ell inventà el merchandising cinematogràfic (pegatines, ninots, samarretes, motxilles...) que actualment és amb el que es guanya més diners... a voltes, més que amb el propi film. El Ciutadà K és amant de Stars Wars. És quelcom mític (la població es divideix entre els seguidors d’Stars Wars i els de Star Trek). En aquest cas però, la intenció de Lucas d’estirar el xiclet galàctic li ha sotit fatal. Dibuixo lletjos, història infantil, personatgsets buits... una pena!; tanta, que no cal dir res més.
Valoració: Suficient
y tu, ¿qué sabes? (2004)
La puntuació donada a aquest film és la que és perquè el que més m’agradà és que es tracta d’un assaig cinematogràfic, i no n’havia vist mai cap. No és exactament un documental, no és un peli de ficció, és –penso- un assaig que ens parla d’idees molt de moda en un entorn (abans anomenat New Age) i que es basa en la física quàntica: la realitat no és una; n’hi ha múltiples i tot està passant en tot moment... el que passa és que només som conscients d’una realitat i el moment que vivim, us sona? Sí, és Matrix (sense la rebel·lió de les màquines); de fet, aquesta és la 'força Matrix': ser testimoni dels corrents de pensament postmoderns, deconstructius dels temps contemporanis. El que passa és que el missatge es transforma en pedanteria quan ens el repeteixen TANT com si parlessin amb infants de parvulari, com si inventessin la ‘sopa d’all’. Això ja ho ha dit Berger, Lyotard, Foucault..... i tants altres. Estan fent una segona part (ai!).
Valoració: Bé
El Caballero Oscuro (2008)
Hi havia molta expectació al voltant d’aquesta segona direcció de l’home rat—penat per part de l’interessant –fins ara- Christopher Nolan. El director de Memento o Insomnia sortí força ben parat del Batman Begins, nova direcció per al superheroi més dirigit i per estils tan diferents. Per a Nolan el seu primer Batman serví per definir-nos i explicar el superheroi, un cop fet, en aquesta segona es permet el luxe de passar el protagonisme als dolents. Tot i no ser una obra mestra es tracta d’una peli madura, seca, d'acer, amb una estètica pròxima a Michael Mann, més centrat en el realisme que en la fantasia, els super-herois se'ns han fet adults amb aquest film. Nolan ens ha demostrat que els films dels super-herois poden ser dramàtics i no tenen perquè abocar-se a la serie B.
Valoració: Notable Alt
El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford (2007)
Aquest es tracta d’un western diferent, molt diferent. A partir de Sin Perdón, ja sabem que aquest gènere ha entrat en la postmodernitat i s’ha anat deconstruint i modificant per a adaptar-se als nous temps però tractant els mateixos temes de sempre (antiherois solitaris, ‘foragidos’, indis, sheriffs, atracament de trens) i més si la figura que tracten és un dels ‘mites’ del naixement dels EEUU: Jesse James. Aquest film és diferent perquè ens demostra que en els westerns no tenen perquè haver excessius trets, també poden ser emotivament intensos i plantejar temes com els conflictes d’identitat. Pel·lícula amb un enlletjat Brad Pitt i un –emergent- Cassey Affleck (sí, el germaníssim del Ben), es redueix la força del plantejament en un argument exposat per Pitt: “¿Tú quieres ser como yo? O ¿quieres ser yo?”, la idolatria extrema ens pot portar fins al punt de matar al nostre ídol, literalment. “Tanto te quiero que te apuñego”!!!
Valoració: Notable Alt
The Bridge (2006)
Pel·lícula d’escàndol que ja vam comentar en aquesta casa. Es tracta d’un film brutal, colpidor, dur, però seriós, sense recreacions innecessàries, sense imatges desagradables, provocacions i amb aportacions molt interessants sobre un dels temes més tabú de la societat. Un documental sobe el suïcidi en un dels ponts més espectacular del món (Golden Gate). De ritme pausat, respectuós, de fotografia cuidada i càlida... et deixa mal cos però menys del que es podria pensar en un film d’aquesta incòmoda temàtica. Molt recomanable.
Valoració: Notable
Suspiria (1976)
Pel·lícula del mestre italià i inventor del ‘giallo’: Dario Argento. El ‘giallo’ fou un corrent cinematògrafic, que basant-se amb el thriller s’injecten dosis d’hemoglobina, tocs paranormals i estètica ‘popera’. La que ens ocupa, es tracta d’un ‘giallo’ amb un tractament expressionista de l’escenografia, de la i·luminació, dels colors, amb aspecte intencionadament teatral, ginyolesc... Una de les primeres pelis de Miguel Bosé, que interpreta un interessant paper secundari. Argento és un mestre i molt del cinema de terror actual està –en major o menor mesura- en deute amb la seva obra. De ‘Suspiria’ s’està pensant en fer un remake a USA.
Valoració: Notable alt
Las Aventuras del Baron Munchausen (1988)
Es tracta d'una d'aquelles pel·lícules que no ha sabut envellit, es veu caduca; no es veu una pel·lícula consistent, és com una successió de postals... quan veus el 'making of' entens les dificultats que van tenir per fer-la.... com totes les Terry Gilliam un sr. amb tanta i fascinant imaginació com de egocentrisme.... hi ha molta gent de la indústria cinematogràfica que no vol treballar amb ell per difícil, farònic i egocèntric (això ja ho he dit, no?). Podem veure el primer paper de la Sara Polley (petita, petita) i dels primers de la Uma Thurman (escenificant el naixement de Venus). La valoració (benevolent) que li donem és perquè estimem el Gilliam i perquè l'esforç en la direcció artística és molt aplaudible.Valoració: Bé
Antes del atardecer (2004)
Si per alguna cosa serà recordat aquest director (Richard Linklater) -de moment- és per aquest díptic indisociable que conforma Antes del amanecer i Antes del Atardecer. Si la primera ja era un joia per l’argument, pel guió, pels actors i per la senzillesa però profunditat de la proposta sobre les relacions, el pas del temps i el canvis vital que experimentem...aquest segona és una confirmació de tot això i un –molt adequat- tancament que et porta a revisitar inevitablement la primera; una i l’altra peli dialoguen, es relacionen fins a crear una obra única, sòlida. Imprescindible per als qui ens trobem en la trentena i hem anat escollint aquelles coses que conformen la nostra vida i renunciant a altres: triar parella, comprometre’s, flls, feina.... Una meravella de peli!!! Valoració: Excel·lent
diumenge, 5 d’octubre del 2008
SR. JEAN VIGO
26/04/1905-05/10/1934
·
Com veieu, tota l'obra de Vigo no arriba a 3 hores de filmació editada i, amb això, és considerat un dels millors directors del cinema francès i de la història del cinema....
La única cosa bona de les poques obres que realitzà és que és possible disposar de tota la filmografia, com ha editat l’FANC en el Pack Jean Vigo Integral... una joia d’edició on no només hi ha totes les obres comentades sinó documentals que les acompanyen i aporten més informació a la filmació dels films.... una meravella!!!!