Emmarcats en Retrofuturisme, el fenomen cultural de l'Steampunk és un moviment estètic i social. Va nèixer com a fenomen literari als anys '80 del segle passat. Es centra en les ficcions futuristes imaginades durant el segle XIX i XX per autors com Jules Verne o H.G. Wells. En plena efervescència de la Segona Revolució Industrial (1850-1914) van idealitzar tot allò mecànic i tecnològic que portava la modernitat. La idea de partida és situar tot allò del passat en la nostra actualitat tot reivindicant les formes de producció tradicionals amb materials com fusta, cuir o metall. Què hagués passat si no s'hagués deixat mai d'utilitzar la màquina de vapor? com contrastarien velles màquines amb el nostre futur? us imagineu un PC fet funcionar amb vapor, per exemple? o fet de fusta?
L'Steampunk té un marcat caire romàntic, de cert rebuig de l'actitud consumista, d'una valorització de la bona educació, de l'elegància, de la roba elegant. La seva presència es va anar estenent fins arribar a la moda, als videojocs, a l'animació o el cinema.
Steampunk: Futurs que mai no van ser, és una exposició que podem veure al Museu d'Idees i Invents de Barcelona fins al 09 d'abril. Un dels bons exemples que hi podeu trobar és el treball del dibuixant Jean Marc Côté que va imaginar -l'any 1898- el futur en una sèrie de dibuixos sota el nom de L'any 2000. En ell hi trobem imatges com que a l'any 2000 els submarins serien impulsats per una balena o que els bombers apagarien els focs des de l'aire dotats amb unes ales mecàniques.
Us deixo amb un anunci d'Eugenio Recuenco, un dels fotògrafs que ha fet de l'Steampunk la seva marca, es tracta d'un anunci de Loewe a ritme del Quizás, quizás, quizás...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada