dimarts, 30 de juny del 2015

DUNA DEL SR. PLENSA A AMSTERDAM


A can Ciutadà K sentim debilitat per l'obra del sr. Jaume Plensa, l'efecte hipnòtic del seu treball ens té captivats. El sr. Jaume Plensa va repartint les seves escultures pel món, en aquesta ocasió es tracta del parc Apollolaan a Amsterdam on el cap d'una dona de 7 metres -Duna- té un lloc d'honor en l'exposició internacionl d'escultura d'Amsterdam ArtZuid.

Duna és un autèntic joc visual, de lluny es percep com un volum rodó i de prop es un volum pla que no correspon amb la realitat.

Fascinant sr. Plensa!


dilluns, 29 de juny del 2015

EN BICICLETA


La Manifestación Ciclonudista Mundial es una actividad que lleva a cabo en diversas ciudades. No es obligatorio ir en pelota picada y muchos mantienen sus slips y sus bragas, aunque la mayoría prefiere ir sin nada. La primera se celebró hace once años, en el 2004, si no me equivoco en Zaragoza. Actividades similares se celebraban ya en medio mundo -en España, organizadas por Manifestación Ciclonudista- , pero la mundial institucionalizó la tendencia y, por la gran cantidad de personas que participan en ella, dio máxima difusión a la costumbre de pedalear desnudo. Según sus organizadores, hacerlo en cueros  es una forma de protesta contra la dependencia del petróleo y una reivindicación del poder del cuerpo humano. Vale.

Ahora se ha celebrado en Inglaterra, en Cambridge, una de estas ciclonudistas. El Daily Mirror explica que, justo cuando estaban a punto de iniciar su recorrido alrededor de Canterbury y las calles de la ciudad, se dieron cuenta de que uno de los ciclistas estaba empalmado. Un testigo de los hechos explica: "Estábamos desnudándonos para ponernos a punto. Oí jadeos y me giré: ¡una visión horrible! Era evidente que el hombre se había sobrexcitado, como si disfrutase de la actividad más de lo debido. Uno de los organizadores se le acercó y, mientras hablaba con la policía por walkie-talkie, que li dijo que se pusiese los pantalones. Cuando la policía le interrogó, el hombre parceía avergonzado".

¿A los organizadores no se les ocurre que eso puede pasar? Pasa a menudo en la vida cotidiana, pero, como vamos vestidos, la protuberancia puede disimularse con facilidad. Si vas desnudo, no, porque salta a la vista. En la mujer no tanto, aunque hay un texto precioso de Julio Cortázar, Ciclismo en Grignan, en el que describe como, de forma casi insconsciente, una chica  en bicicleta frota su entrepierna contra el sillín. Probablemente en lo de Cambridge había mujeres tan excitadas como el pájaro en cuestión, pero nadies les dijo nada porque su erección no es tan evidente, a no ser que te acerques mucho. ¿No es eso discriminatorio? Ellas se pueden excitar sin que se las reprendan y ellos no. Pasa lo mismo en las playas nudistas. De joven me horrorizaba ir a una playa de esas, porque en aquella época me ponía caliente con suma facilidad e imaginaba que tendría que pasar todo el rato boca abajo, con la erección clavada en la arena. Por eso nunca fui a ninguna.

Quim Monzó, a Seré Breve del Magazine 
de La Vanguardia del 28/06/15

dijous, 25 de juny del 2015

AVUI: RE-ESTRENA AL CINEMA D'ALIEN, EL OCTAVO PASAJERO


Una possibilitat d'or de poder veure en pantalla gran i en VOSE el clàssic Alien, el octavo pasajero. Bueno, no es tracta d'una notícia de rabiosa actualitat que diguem, perquè la re-estrena a tota la penínsul·la fou el 5 de febrer però en els multicinemes d'Amposta (que no es caracteritzen per estar a la última) han decidit projectar-la avui, aquest vespre en dues sessions.

Alien, es va estrenar l'any 1979 i està considerada com una obra culminant del seu director (juntament amb Blade Runner, òbviament): Ridley Scott i del gènere de ciència-ficció, en general. Aques film fou escollida l'any 2008 per l'American Film Institute com la sèptima millor pel·lícula del gènere de la història del cinema.

La versió que se'ns presenta és la que ja fou re-estrenada l'any 2003 com un 'suposat' muntatge del director (quan no és cert, perquè en paraules del mateix sr. Scott, per a ell, la millor versió fou l'estrenada l'any 1979). Una nova ocasió de tornar a gaudir de l'autèntic creador de l'univers Alien' el sr. H.R.Giger que fou l'encarregat de dissenyar la perillosa criatura i els gòtics escenaris del film.

Alien només s'emportà l'Oscar als millors efectes especials però hi ha moltes coses ha tenir en compte en aquest film: l'inquietant posada en escena, l'encertada fotografia, atmosfèrica partitura del mestre Jerry Goldsmith i una de les primeres heroïnes potents de la història del cinema: la suboficial Ripley (Sigourne Weaver).

El projecte per al sr. Scott s'havia d'anomenar Star Beast, però l'encertat guionista Dan O'Bannon proposà el nom d'Alien; i, de fet, molts són els que afirmen que la història original té més a veure amb aquest guionista que amb el director. Precisament, fou el sr. O'Bannon el que plantejà el creuament de gèneres que dóna potència al film: terror + ciència-ficció. 

El sr. Giger volia que l'alien fos transparent i que aquesta fos una altra de les seves armes, però els mitjans tècnics no ho van permetre (la idea, però, es va recuperar a Predator). La baba que goteja de la boca de la bestioleta espacial fou un error, es tractava del líquid que feien servir per a lubricar el mecanisme hidràulic que donava forma a l'extraterrestre; hem de tenir en compte que el cap de l'alien tenia 900 faccions hidràuliques que permetien el seu moviment.

Un altre detall interessant: el sr. Scott volia que la suboficial Ripley fos Meryl Streep davant la inexistent carrera de la sra. Sigourne Weaver: només havia fet un film abans:  Annie Hall (de Woody Allen).

El film va costar 11 milions de dòlars i en porta recaptats 105 milions.

Doncs, sí, amics i amigues, aquesta nit gaudiré com un nen petit davant d'una de les obres de referència de la ciència-ficció.

dimarts, 23 de juny del 2015

FOTOGRAFIES DE WIM WENDERS AL MUSEUM KUNTSPALAST


El valor artístic de l'obra cinematogràfica del sr. Wim Wenders no té discussió, perles com El Cielo sobre Berlín o París, Texas així ho demostren... però el sr. Wenders -com tants altres directors- es dedica a anar pel món fent fotografies. 


Aquest 2015 -el proper 14 d'agost- el sr. Wenders farà 70 anys i com a regal la seva ciutat -Düsseldorf- li ha muntat una exposició retrospectiva amb les seves millors fotografies, realitzades amb sistema analògic i sens llums ni trípodes... a pelo!

Fotografías de Wim Wenders es pot veure fins al 16 d'agost al Museum Kuntspalast de Düsseldorf.


dilluns, 22 de juny del 2015

dijous, 18 de juny del 2015

PESCANT SERIES DE TV (18): WAYWARD PINES



El sr. Shyamalan no està, precisament, en el seu millor moment professional, les crítiques contundents, demoledores rebudes cap als seus darrers treballs cinematogràfics (Airbender i After Earth) parlen d'un director que ha perdut l'encant i la màgia dels seus primers films. Doncs bé, potser amb la intenció de renèixer el sr. M. Night Shyamalan es refugia en la televisió (com tants altres!). S'ha estrenat recentment a la Fox Wayward Pines, protagonitzada per (un altre oblidat) Matt Dillon.

El director del Sexto Sentido torna, en aquest producte televisiu, al misteri dels seus primers treballs... un agent del servei secret es desperta al llit d’un hospital després d’un accident de cotxe. Al centre hospitalari en el que està passa alguna cosa rara: no el deixen trucar, sembla que sigui l’únic pacient, ningú li vol explicar què ha passat amb el company que l’acompanyava en el cotxe en l’accident... El poble en el que està és ple de personatges estrambòtics i sembla que no el vulguin deixar marxar, que el mateix poble sigui una trampa. Referents com Perdidos i , sobretot, Twin Peaks, planegen per la sèrie. Melissa Leo i Juliette Lewis, per exemple, acompanyen a Matt Dillon. 

El sr. Shyamalan ha dirigit el primer capítol i ha fet de productor executiu de la resta, que tindrà 10 capítols en total. Segons el director, va acceptar el projecte perquè tots els misteris del primer capítol tenien resposta.

Sí, potser ho heu notat, ens volem reconciliar amb el sr. Shyamalan... i Wayward Pines pot ser l'excusa perfecta

dimecres, 10 de juny del 2015

'PAISATGE ACTOR 2015' A LO PATI


Amb el bon regust deixat l'edició passada, el Paisatge Actor de Lo Pati d'Amposta torna aquest any. Es tracta de la Mostra Internacional de Cinema i Paisatge com Actor. Com va quedar palés en les projeccions de l'any passat en els films escollits el paisatge és una part més de l'acció, un determinant, una variable imprescindible... un autèntic ACTOR.

Aquest any la Mostra tindrà lloc de l'11 al 14 de juny i compta amb una programació espectacular: el film d'inauguració La sal de la tierra, imprescindible retrat del fotògraf Sebastià Delgado dirigit pel seu fill -Juliano Ribeiro Salgado- i Wim Wenders; Pas a Genève del col·lectiu Lacasinegra; Aguas tranquilas de Namo Kawase; Corn Island; El Tram final, rodat a Deltebre; Jauja de Lisandro Alonso amb sopar a Temps de Terra; sessió infantil amb La Canción del mar. Totes les sessions costen una entrada de 2€ excepte la inauguració que és gratuïta i la sessió especial Jauja+Sopar a Temps de Terra que val 20€.

Una altra proposta interessant de Lo Pati ... Super-fan!!!

dimarts, 9 de juny del 2015

TELEFONIA HIPOCRATICA


Quien más quien menos tiene algo de despistado y va olvidando por ahí cosas que luego no sabe dónde ha dejado. Un servidor, cuando se quita las gafas de leer, luego pasa rato buscando dónde están, porque son de pasta marrón y no destacan mucho de los muebles. Las próximas me las haré de un verde fluorescente, a ver si así las distingo enseguida. Esa inevitable tendencia al despiste es más grave cuando quien se olvida cosas es un médico, lo hace en el interior del cuerpo de un paciente y lo cose sin ser consciente del descuido. A veces el intervenido se da cuenta al cabo de un rato, o en cuestión de días, pero en otros casos pasan años. Lo habitual es que olviden algún instrumento que se ha utilizado durante la operación: un bisturí, unas pinzas, unas tijeras, una gasa ... Lo de la gasa parece poco importante, pero a menudo, cuando se dan cuenta, ya se ha podrido y ha perforado los intestinos. 

Pero, tal como determina La verbena de la Paloma, hoy las ciencias adelantan que es una barbaridad, y ya no se aguantaba por ningún lado que los objetos perdidos por los cirujanos se limitasen al instrumental quirúrgico. Por eso, lo  que en esta ocasión se han olvidado dentro del cuerpo de un paciente -de una paciente, para ser precisos- es un teléfono móvil. Sucedió hace unas semanas. Un ginecólogo practicó una cesárea a una señora. Apareció un lindo bebé de 4,8 kilos de peso, varón. El ginecólogo procedió luego a coser la barriga de la señora y, cuando esta se hubo repuesto, la enviaron a casa. Fue allí donde su familia empezó a darse cuenta de que, de cuando en cuando, el abdomen de la nueva madre vibraba. Volvieron al hospital, la observaron un rato y les dijeron que no era nada importante. No satisfecha con esa respuesta, la familia la llevó entonces a otro hospital. Allí le hicieron una radiografía en la que aparecía un objeto extraño en su abdomen: el móvil antes mencionado. La operaron y se lo extrajeron. 

La cosa tiene guasa porque, en cuanto entras en un hospital, los letreros te avisan -con su pictograma correspondiente-de que tienes que apagar ipso facto tu mòvil porque sus ondas no-sé-qué podrían interferir con las de las máquinas no-sé-cuanto. Pues según se ve hay médicos que no sólo pasan de esas advertencias sino que no pueden desprenderse de su móvil ni cuando entran en el quirófano, no fuese que les enviasen un whatsapp y -¡oh, terror!- no pudiesen contestar de inmediato.

Quim Monzó, a Seré Breve del Magazine 
de La Vanguardia del 07/06/15

dimecres, 3 de juny del 2015

SRA. ROSA NOVELL


(1953-2015)
Intrèpida, apassionada, culta, plena d'energia, intel·ligent, coqueta, infatigable, hiperactiva, glamurosa, lluitadora.... Tots aquets concepteS definien a la sra. Rosa Novell, actriu catalana que va morir fa uns mesos.

Només tenia 61 anys, però el seu rostre, fruit de la malaltia, estava envellit de feia temps. Afectada per un càncer de pulmó i cega per efectes del tractament va voler participar i estrenar la que seria la seva darrera obra, la delicada L'última trobada, adaptació del relat de Sándor Marai, dirigida i interpretada per Abel Folk. Feliç de tornar a l'activitat  de la que s'havia apartat obligada per la malaltia, va rebre el premi honorífic Butaca d'Honor i va declarar que no l'apartaria ningú dels escenaris. Posteriorment, va participar en el film Rastres de Sàndal, com a actriu secundària i nominada als Premis Gaudi, però ja no va poder assistir a la gala.... 

Germana del periodista i actor Queco Novell i parella d'Eduardo Mendoza estava llicenciada en Literatura Catalana Contemporània per la UAB, va estudiar a l'Institut del Teatre i va debutar l'any 1974 amb Les Troianes... a partir d'aquí, la seva llista d'interpretacions és interminable: Fedra, Coriolano, La Gavina, El Balcó, Revolta de Bruixes, Maria Rosa, La Senyora Florentina i el seu amor Homer, La nit de Molly Bloom... i, també, la seva col·laboració amb els millors directors teatrals d'aquest país: Mario Gas, Xavier Albertí, Josep Maria M.Mestres, Ricard Salvat, Josep Maria Benet i Jornet... I comptades participacions en films com: El año del diluvio, Libertarias, El pasajero clandestino, El perquè de tot plegat o Lola. I, òbviament, a la televisió: El cor de la ciutat, Nissaga de poder, Estació d'Enllaç o Majoria absoluta.

La sra. Novell era i és una de les Gran Dames del teatre català....

dimarts, 2 de juny del 2015

LIBRO, ARBOL, HIJO


Dijo José Martí que "hay tres cosas que cada persona debería hacer durante su vida: plantar un árbol, tener un hijo y escribir un libro". Martí fue un político y escritor que se convirtió en el gran héroe nacional cubano, pero eso no obsta para que haya quien considere que la frase en cuestión es una gansada digna de Paulo Coelho. Hay quién ha plantado árboles, ha tenido un hijo, no ha escrito ningún libro y ha saboreado una vida la mar de digna. Hay quien nunca ha plantado un árbol ni ha tenido hijos, ni ha escrito ningún libro, y no encuentra a faltar ninguna de esas tres cosas. Hay quien, por el contrario, ha hecho las tres y se arrepiente. Así podríamos seguir líneas y líneas.

Para facilitar un poco las cosas, una editorial argentina llamada Pequeño Editor ha publicado un libro que puedes plantar para que de él crezca un árbol. Lo promociona con la típica coartada medioambiental: si el papel que se usa para imprimir libros viene de los árboles que asesinamos, ¿qué mejor que, una vez leído, vuelva a su anterior encarnación vegetal? Se trata de libros especiales porque, si no, de ellos no crecerían ningún árbol. Están fabricados con papeles sin ácido, impresos con tinta ecológica, y llevan semillas en la cubierta.

De momento han publicado un único título, Mi papá estuvo en la selva, dirigido a niños entre ocho y doce años, para que entiendan de dónde vienen los ejemplares. Lo acompaña una hoja que explica los pasos que seguir con es 'libro árbol' (así lo llaman). Asaber: "Paso  1: Leé el libro junto a un niño, enseñándole el respeto y la admiración que debe tener hacia la naturaleza. Paso 2: Humedecé el libro y colocalo en un lugar fresco, donde no le dé el sol. Mantenelo hùmedo hasta que germine. Luego, plantalo al raz de la superficie sin cubrir el brote. Paso 3:Una vez bajo tierra, regalo con regularidad.

Está claro que ese título no lo ha escrito usted. Pero, si le apetece, puede escribir uno, publicarlo siguiendo este método y así matar de un tiro dos de los pájaros de la propuesta de Martí: habrá escrito un libro y ese mismo libro será el árbol que todos debemos plantar. Sólo bastará que alguien dé el siguiente paso: inventar un libro que, una vez convertido en árbol, se transforme al cabo en un bebé. Mientras eso llega, si el niño con el que ha plantado el libro queda fascinado cuando ve que nave el arbolito, adviértale sobre todo que no debe dedicarse luego a ir plantando bajo tierra todos los libros que encuentre por ahí.

Quim Monzó, a Seré Breve al Magazine
 de La Vanguardia de 31/05/15