dimecres, 3 de juny del 2015

SRA. ROSA NOVELL


(1953-2015)
Intrèpida, apassionada, culta, plena d'energia, intel·ligent, coqueta, infatigable, hiperactiva, glamurosa, lluitadora.... Tots aquets concepteS definien a la sra. Rosa Novell, actriu catalana que va morir fa uns mesos.

Només tenia 61 anys, però el seu rostre, fruit de la malaltia, estava envellit de feia temps. Afectada per un càncer de pulmó i cega per efectes del tractament va voler participar i estrenar la que seria la seva darrera obra, la delicada L'última trobada, adaptació del relat de Sándor Marai, dirigida i interpretada per Abel Folk. Feliç de tornar a l'activitat  de la que s'havia apartat obligada per la malaltia, va rebre el premi honorífic Butaca d'Honor i va declarar que no l'apartaria ningú dels escenaris. Posteriorment, va participar en el film Rastres de Sàndal, com a actriu secundària i nominada als Premis Gaudi, però ja no va poder assistir a la gala.... 

Germana del periodista i actor Queco Novell i parella d'Eduardo Mendoza estava llicenciada en Literatura Catalana Contemporània per la UAB, va estudiar a l'Institut del Teatre i va debutar l'any 1974 amb Les Troianes... a partir d'aquí, la seva llista d'interpretacions és interminable: Fedra, Coriolano, La Gavina, El Balcó, Revolta de Bruixes, Maria Rosa, La Senyora Florentina i el seu amor Homer, La nit de Molly Bloom... i, també, la seva col·laboració amb els millors directors teatrals d'aquest país: Mario Gas, Xavier Albertí, Josep Maria M.Mestres, Ricard Salvat, Josep Maria Benet i Jornet... I comptades participacions en films com: El año del diluvio, Libertarias, El pasajero clandestino, El perquè de tot plegat o Lola. I, òbviament, a la televisió: El cor de la ciutat, Nissaga de poder, Estació d'Enllaç o Majoria absoluta.

La sra. Novell era i és una de les Gran Dames del teatre català....