dilluns, 30 d’octubre del 2023
dimecres, 25 d’octubre del 2023
'NOCHE DE BODAS' AL CINECLUB LA RAPITA
La forma que tenim al CineClub La Ràpita de celebrar el 'Castanyalloween' és veure un film que li faci honor i hem pensar en una pel·lícula recent que provoca temor i humor a parts iguales. Bueno, es tracta més aviat d'un humor negre fruit de les situacions grotesques i passades de rosca del seu guió.
'Ready or not' (traduït com a 'Noche de Bodas') està dirigit per una parella de directors que han col·laborat en diverses ocassions i últimament estan ressucitant la saga d'Scream. Matt Bettinelli-Olpin i Tyler Gillet ens ofereixen un film survivor en tota regla: un noia es casa amb un noi de bona família, tot sembla ideal però la mateixa nit de noces ha de participar en un joc ancestral de la seva família política ... i el que semblava un film romàntic es va convertint en una història de supervivència per la mansió familiar. Molt rellevant la solvència de l'actriu protagonista -Samara Weaving- (que molta gent confon amb Margot Robbie) i la presència en el repartiment de veterans com a Andie MacDowel.
El film -estrenat al 2019- és un autèntic còctel de referències cinematogràfiques: des de 'El Malvado Zaroff' (1939) a 'Society' (1989), a 'The Purge' (2013) o 'Déjame salir' (2017) o 'Un cadaver a los postres' (1976).
El film és adrenalínic, en voluntat de joc, amb bon ritme però també amb un punt de crítica social i d'evidència de les diferències de classes, tot i que allò important és el trepidant intent de supervivència de la protagonista.
Es tracta d'un comèdia de terror, tot i que d'entrada pugui semblar contradictori. L'humor negre emplena tot el metratge i ajuda a reduir la tensió i el patiment de la protagonista.
Així doncs, si voleu somriure mentre passeu una mica (poquet) de temor us esperem demà a l'Auditori Sixto Mir, a les 20:00 per a gaudir de 'Noche de bodas'.
dilluns, 23 d’octubre del 2023
LES FIGURES DE LEGO DEL SR. EKOW NIMAKO
Podríem parlar ja d'una secció al Ciutadà K sobre aquest tema: l'ús de lego per a crear o recrear obres artístiques.
En aquest cas parlem del sr. Ekow Nimako, un artista de Ghana resident al Canadà. La característica principal de les obres del sr. Nimako és que utilitza només peces negres de Lego; els motiu són 3 segons el mateix artista: és el color més comú dins les peces de Lego, és un color que li agrada perquè és versàtil tant genera sentiments de sofisticació com de premonició o pot resultar inquietant i la tercera raó és que tots els éssers creats són "inequívocament negres" donant visibilitat a la raça.
Va començar a fer escultures en Lego l'any 2012 i dos anys després va rebre una beca per a exposar la seva obra al Canadà. De l'any 2014 és la seva primera escultura: 'Flower Girl' que inicialment era una nena de 6 anys però poc a poc la va anar desenvolupant i ara ja en té 10. Aquest escultura està de 'gira' pel Regne Unit.
L'artista tarda entre 50 i 800 hores en fer cada escultura, les construeix en calma i sabent que estarà sotmesa a 'canvis i actualitzacions'.
El sr. Nimako ha autoetiquetat la seva feina amb conceptes com futurisme africà, afrofuturisme o afrofantasia.
dimecres, 18 d’octubre del 2023
FESTIVAL DE CINEFAGIA ( XLVI ): SITGES 2023 (PRIMERA PART)
ROBOT DREAMS (Pablo Berger, 2022)
La primera que veiem enguany a Sitges és la quarta del sr. Pablo Berger i la primera que ve a presentar-la a Sitges, segons ell "totes les meves pel.lícules són de gènere fantàstic"... per tant, tard o d'hora, havia de venir a Sitges. Aquest cop és una d'animació, adaptació d'una novel.la gràfica. Amb la participació de José Luís Ágreda (te queremos!!), 'Robot dreams' és una bonica història d'amistat entre un gos i una robot en un film sense diàlegs. Amb un to que ens recorda al Wallace&Groomit, és una delícia amb tocs realments surreals i un trencament de la quarta paret memorable. Què moooonaaaa !!
Valoració: 8
THE THEORY OF EVERYTHING (Timm Kröeger, 2023)
Traduïda com la 'Teoria universal', peli alemanya dirigida perTimm Kröger. Una història complexa al voltant de teories quàntiques que ens parlen de realitats paral.leles i salts temporals. Es com una barreja de la sèrie 'Dark' (de Netflix i també alemanya) i 'Vértigo' (de Hitchcock). Amb un blanc i negre potent i una BSO d'aire clássics... interessant proposta malgrat ens peti al cap en més d'una ocassió.
Valoració: 7,5EL CHICO Y LA GARZA (Hayao Miyazaki, 2023)
El sr. Miyazaki -que ha deixat la seva jubilació un altre cop, per sort- ens ha fet un regal. 'El chico y la garza' és una nova meravella del veterà mestre de Ghibli. Es tracta d'un film d'animació que és un compendi de bona part de les pelis de Miyazaki: de personatges, situacions... una autèntica joia animada carregada de personatges complexos i emocions. Un nou viatge a un món de fantasia... hem tornat a creuar el mirall.
Si aquesta fos la última del mestre (que ja ha dit que no ho será) l'hem d'acollir com un regal, un nou regal.
Valoració: 9LA
SOCIEDAD DE LA NIEVE (J.A. Bayona, 2023)
Sense cap mena de dubte, actualment no tenim cap director capaç d'explicar-nos una catástrofe en el cinema com ho fa el sr. Bayona... ni de fer-nos 'immersió' en els fets i d'emocionar-nos com ell ho fa. 'La sociedad de la nieve' està farcida d'encerts: des del guió (basant-se en el llibre clássic que va explicar els fets), en el casting (actors desconeguts i tremendament semblants als personatges reals que fan que no ens despistem de la trama), un so (apabullant) i una música del mestre Giacchino qué embolcalla i reforça cada moment. Una història que ja sabem: un accident d'aviacio al mig dels Andes i uns supervivents que van aguantar més de 70 dies en el desert blanc i a més de 30 sota zero.
He plorat com no havia plorar mai a Sitges i el silenci i immobilitat en els títols de crèdits dóna fe de la commoció provocada en el públic i del fenòmen col.lectiu de veure cinema. Lo col.lectiu, amics i amigues, el gran tema de la pel.lícula.
Una GRAN obra que s'ha de veure de forma imprescindible en el cinema.
Valoració: 9
IN FLAMES (Zarrar Kahn, 2023)
Una de les coses xules del Festival de Sitges és poder gaudir de films d''altres nacionalitats' difícils de veure en pantalles comercials. És el cas de 'In flames' -co-producció canadenca i paquistaní- dirigida per Zarrar Kahn i que ens explica una història sobre el pes masclista i patriarcal a Paquistan. Sorprén veure-la en la seccio oficial peró suposo que l'equip haurá vist en les subtils i mínimes 'presències fantasmals' motius per incloure-la a la graella d'aquesta secció. Un pél erràtica i confosa sobre COM ens ho narren però molt conscient del QUÈ ens vol dir. Necessària i combativa.
Valoració: 7
TIGER
STRIPES (Amanda Nell Eu, 2023)
Un 'coming of age' que ens arriba de Malàisia de la mà d'una directora: Amanda Nell Eu. A la presentació ens ha explicat que fa uns anys va venir a Sitges a 'defensar' aquest projecte per a poder fer-lo realitat... i aquí el tenim. Història d'una nena de 12 anys a la que ve la regla, li toca ser la primera de la seva qulnta en un petit poble rural... esperits, transformacions, aires de serie Z i videos de ball de Tik tok; un còctel que no acaba de trobar el to adequat i que com a curt haguès tingut més solvència.
Però bravo per Amanda!!
Valoració: 5
THE LAST ASHES (Loïc Tanson, 2023)
Loïc Tanson (de Luxemburg) ha vingut a presentar el seu film: un 'rape and revenge' en tota regla i amb aires de western. Ens situem a la primera meitat del segle XIX en una història de venjança. Alguna imatge sàdica i sanguinolenta, una bona direcció artística i un bon ritme. Una història d'empoderament femení i sororitat.
Valoració: 7
ACIDE (Just Philippot, 2023)
El director de 'La Nube' -Just Philippot- torna a Sitges amb la seva nova pel.lícula. Continua parlant-nos de desastres ecològics, en aquest cas, pluja d'acid sulfúric que descarrega cada cop que plou. Història de supervivència d'una família (amb adolescent 'rebelde') que ha de 'competir' per a salvar-se amb la resta d'humanitat. Sensació de peli 'ja vista'.
L'apocalipsis ja està aquí!
Valoració: 6
POBRES CRIATURAS (Yorgos Lanthimos, 2023)
Una meravella! La fama que la precedeix per tots els festivals era certa i necessària. La darrera obra del sr. Lanthimos és una autèntica festa audiovisual. El disseny artístic és apabullant -un aire steampunk i unes recreacions de Lisboa, Alexandria o París deliciós-, les interpretacions ben potents, un ús de la càmera i el color excèntric i integrat i una història que té tots els ingredients del millor Lanthimos: cinisme, postulats anti-norma i situacions provocadores. El mite de Frankenstein es combina amb el mite de Pigmalió.
La millor, per ara, del Sitges 2023!!
Valoració: 9,5
BEST WISHES TO ALL (Yuta Shimotsu, 2023)
L'arrencada d'aquest film japonès té molts punts en comú amb el de 'La visita' de Shyamalan: Una jove va a passar uns dies a casa els avis i 'nota coses rares'. No es tracta de desvetllar-vos aquí què és el succeeix, només us diré que el film es desmarca de la proposta shyamalaniana i ens aboca a una mena de secret de la societat nipona per aconseguir la felicitat. No acaba de trobar el to adequat, movent-nos entre la incomoditat i el ridícul.
Valoració: 5,5
STOPMOTION (Robert Morgan, 2023)
Film de Robert Morgan, que ens ha presentat ell mateix. Film que barreja cinema dins del cinema (amb mare i filla que es dediquen al cinema en stopmotion), relacions familiars tòxiques (mare i filla un altre cop) i la barreja entre la creació i la realitat (el que es vol explicar en ninots en stopmotion passa a la vida real). Mal rotllera, automutilacions i un pèl erràtica, amb escenes d'impacte per a l'espectadora gratuïtes que et feien desconnectar de la trama... jo m'he dormit algun ratet .
Millorable, certament. Tot i que si del què es tractava és de donar mal rotllo... en dóna bastant
Valoració: 6
dimarts, 17 d’octubre del 2023
divendres, 6 d’octubre del 2023
'COMO CASARSE CON UN MILLONARIO' AL CINECLUB LA RAPITA
Al CineClub La Ràpita continuem amb les propostes de cinema clàssic i aquest diumenge tindrem el goig de veure en pantalla gran i escoltant les seves veus originals a les senyores Marilyn Monroe i Lauren Bacall, un luxe que no podeu deixar escapar!
How to marry a millionaire (1953)(Como casarse con un millonario) és un film que parteix d'una obra de teatre. Es tracta d'una còmedia típicament de l'època daurada de Hollywood. 3 dones tenen l'objectiu de 'pescar' un marit que les mantintgui ... se n'adonaran que els diners no són el més important a la vida. Les 3 protagonistes són Betty Grable, Lauren Bacall i Marilyn Monroe, unes actrius que es trobaven en diferents moments de les seves carreres. La sra. Monroe encara no era -del tot- l'estrella mítica que arribaria a ser, les seves pelis més conegudes encara no havien arribat, tot i que ja havia participat en perles com La jungla del asfalto (1950), Eva al desnudo (1950) o Los caballeros las prefieren rubias (1953). El paper de 'la Monroe' en el film que ens ocupa és la d'una guapa miop que no vol posar-se les ulleres per coqueteria i va xocant amb les coses, com un Rompetechos en versió sexi.
La sra. Betty Grable és la més 'veterana' de les 3 i havia arribat a ser l'actriu millor pagada del Hollywood dels anys '40. Havia estat casada amb Jackie Coogan (el 'chico' del clàssic film de Chaplin). L'anomenaven la noia de les cames del milió de dòlars, que és per la quanitat que li van assegurar les seves precioses cames. Reina del pin up, es va retirar dos anys després d'aquest film i moriria de càncer de pulmó als 56 anys.
La sra. Lauren Bacall és la que estava en el 'millor moment' l'any en que es va estrenar el film. Ella havia debutat a Broadway en 18 anys i als 20 ja treballava al cinema. L'any 1953, però, estava apartada dels platós i fou la seva parella -Humphrey Bogart- el que va insistir per a que es presentès al càsting i participés en el film. A l'estrena del film Bogart i ella van intercanviar els papers .. i l'estrella era ella!
Un director poc reconegut popularment, el sr. Jean Negulesco, va dirigir aquest film que havia de 'tirar endavant' el sr. George Cukor (director de My Fair Lady, El Multimillonario o Something's got to give, aquestes dues amb la sra. Monroe). El sr. Negulesco va nèixer a Romania i va morir a Espanya, amb 93 anys; la seva carrera va començar als anys '30 del segle passar i té títols rellevants com El hundimiento del Titanic (1953) i La historia más grande jamás contada (1975) co-dirigida amb George Stevens i David Lean.
Es tracta d'un film àgil, de diàlegs irònics i amb xispa. Si veniu gaudireu del millor cinema de l'epoca daurada de Hollywood. Xalarem!
dilluns, 2 d’octubre del 2023
Subscriure's a:
Missatges (Atom)