dijous, 9 d’abril del 2009

SR. KEPA JUNKERA

Demà, 10 d'abril, és l'aniversari de Kepa Junkera ... i com que demà estarem tots plegats de processó (perquè ja us asseguro jo que a la platja no veurem ni Cristo... ja,ja,ja, me parto amb el gag!), estarem de processó i pregant per a que no torni a ploure... doncs el felicitem avui: Per molts anys, Kepa!!!
·
Kepa Junkera va nèixer el 1965 a Bilbo. És un mestre de la trikitixa i ha editat 14 àlbums, fins ara. El seu primer disc ja fou una declaració de principis, Infernuko Auspoa (1986) és un homenatge a Rekalde, el barri que el va veure crèixer.
·
Jo el vaig conèixer amb el disc Lau Eskutara (1995) interpretat amb Julio Pereira... des de llavors li hem anat seguint la pista.... El seu reconeixement internacional vingué amb el disc Bilbao 00.00h. (1998), amb ritmes del Quebec, de la Mediterrània, Canàries, el Centre d'Europa, Àfrica i Irlanda en una abraçada mundial.... per al sr. Junkera no hi ha fronteres i porta fins a l'extrem la frase de que la música és el gran idioma de la humanitat (¡toma ya! i ¡viva l'Esperanto!). El següent treball -Maren (2001)- incorporà a l'estil 'basc' músiques d'Armènia, Bulgària i Albània... Amb K (2003), disc doble gravat al Teatre Arriaga que és un repàs dels seus 20 anys de trajectòria, aconsegueix el premi Grammy Latino 2004 al Millor Àlbum Folk... des d'aquest moment és el músic més internacional del País Basc.
··
A més d'intérpret, ell també és compositor i productor, una persona autodidacta i inquieta... des de crear escoles de cultura popular, a vincular meteorologia i art basc... el sr. Junkera no para!!! I com tantes coses a la vida, té una cara i una creu, un ying i un yang (què zen que és aquest blog, eh??)
·
La cara...
Aquest senyor representa la tradició musical d'Euskal Herria feta persona, amb el su triki (acordió diatònic) s'ha convertit en ambaixador de la cultura folk del seu país; a més, el xicot, suposo que deu tenir una simpatia innata (dic jo!) perquè ha estat capaç d'agrupar disc rera disc més col·laboradors que ha acollit de forma integradora: altres ritmes, cultures i sons que s'han afegit als seus tan propis i autòctons... de Bilbao al món!!!. I és que de fet, el seu instrument, ha nascut per a ser acompanyat, això li ofereix la possibilitat d'acompanyar-se d'altres músics fins al punt màxim (i exagerat!) del seu darrer treballl...
·
Es tracta d'Etxea (2008), és un disc doble amb cançons que formen part del folclore basc però amb l'enriquiment i aportacions d'altres que no són -ni molt menys!- bascos .... ni més ni menys que 57 artistes!!! concretats en 15 músics i 42 cantants... sí, sí a lo grande!!! Veus com: Estrella Morente, Lidia Pujol, Ana Belen i Victor Manuel, Teresa Salgueiro (ai, la Teresa!), Pedro Guerra, Ginesa Ortega, Pau Donés, Andres Calamaro, Loquillo, Lluís Llach (ai, el Lluisset), Santiago Auserón, Carmen París, Miguel Bosé, Dulce Pontes, Maria del Mar Bonet, Luis Eduardo Aute, Miguel Ríos, Sole Giménez.... acompanyen al sr. Junkera en aquest treball únic, transcultural, transnacional però reivindicant i llençant al món la cultura d'Euskal Herria. Tots/es canten en euskara i fou gravat a Madrid, La Habana, Lisboa i Barcelona ...
·
La creu...
Òbviament, un persona que es transforma en ambaixador o representant d'una cultura, més tard o més d'hora li acaben plovent garrotades, sobreto si reb ajudes institucionals públiques. Aquest cas no és cap excepció: 250 músics bascos (Fermín Muguruza, entre d'altres) han signat un manifest en contra de la concessió de 702.000€ a Kepa Junkera per part del Govern Basc per a la gravació de 3 discs (Etxea és el primer); el govern es defensa afirmant que l'ajuda és per a promouore la "renovación y apertura al exterior de la música vasca, desde el fomento de la interculturalidad"; el crítics no entren en valorar el treball artístic del sr. Junkera però opinen que aquest pressupost, repartit, més artistes haguessin sortit guanyant, i la cultura basca hagués mostrat diversitat.
·
Polèmiques a banda, Etxea significa un cant a la música llatina, l'objectiu, en paraules de Kepa: "Que antes de matar hay muchos otros caminos, como el de la música. En este sentido, mi disco es tanto un guiño a una Euskal Herria soberana y a que ETA deje su violencia de una vez como a que abramos nuestras puertas y ventanas a todos los que tienen algo que ofrecer"... el sr. Junkera ens vol demostrar amb fets, allò que algun cop ens em preguntat: es pot ser nacionalista i integrador? es pot revindicar el folk però abraçar al món? ... Kepa Junkera ens mostra que podem ser petits però ocupa un lloc en allò global, sense deixar de ser nosaltres .... (Si voleu llegir una bona "crítica" d'Etxea (tu ja m'entens, Polita), cliqueu aquí.)
·
I us deixo amb una cançó del disc: Ginesa Ortega & Kepa Junkera cantant Maitia nun Zira... quina gran veu la Ortega!!! una gran mostra de tot el que us deia!!!



·

Bada herri musikari bat, non munduko herri guztiak ordezkaturik dauden, etxe komun bat bailitzan. Horren guztiaren arkitekto eta igeltzeoa Kepa da.
(Hi ha un poble músic on són representats tots els pobles del món,
com si fos una casa comuna. L'arquitecte i paleta de tot això és diu Kepa).
José Saramago
·
·

22 comentaris:

Laura ha dit...

oh!!! ciutadà!!! m'encanta aquesta entrada!!! sóc molt fan del kepa, jo! l'he vist tres cops!!!

primer, al palau, fa moooolts anys (l'entrada la vaig pagar en pessetes, sap?). allà vaig descobrir els txalapartaris i m'hi vaig interessar. va venir el lenine, la venegas... va ser un concert molt, molt molón.

després el vaig tornar a veure al palau, aquest cop acompanyant la dulce pontes. ell va sortir amb la trikitixa i ella va cantar el "maitia nun zira?", que és uan cançó popular basca molt munica. va ser molt guai, aquell concert! la dulce va fer els bisos sense micro i a nosaltres, que estàvem assegudes a dalt de tot del palau, se'ns va posar la gallina de piel.

el tercer cop va ser a l'espai, amb unes noies gallegues (faltriqueira) que havien fet un disc en el qual havien col·laborat el kepa, oskorri i oreka tx (els txalapartaris molons del kepa). va ser molt guai i molt folk, i em van signar el cd. em va dibuixar un paio tocant la trikitixa. :-)

el disc "etxea" l'he escoltat però no sencer. em vaig interessar per la carmen parís, l'auserón i l'estrella (em vaig saltar el llach, em feia mandra). el que em va sobtar, però, és que si bé hi havia molts artistes que hi col·laboraven, tots eren de fora del país basc. em sembla molt bé promoure la música basca, em sembla excel·lent (ja sap que jo sóc molt probasca), però em va saber greu que, per fer-ho, recorrés a artistes de fora del país basc. em va semblar més un disc per als de fora que per als de dins, sap què vull dir? i la subvenció aquesta que rebrà em sembla indignant, no en tenia ni idea. m'agrada el kepa, però al país basc hi ha moltíssims més artistes que es mereixen difondre la seva música. però, clar, al govern li deu interessar més difondre algú que no es fica en polèmiques i que agrada a tothom. el fermin fa coses molt guais, també, però dubto molt que rebi subvencions per difondre-les, i és una pena. el fermin el vaig veure un cop a hernani i vaig flipar amb el seu directe.

Laura ha dit...

ai, zorionak, kepa!

(el kepa no sap euskera, ciutadà. o, almenys, no en sabia fa sis anys.)

pati di fusa ha dit...

bravo, polita!!! jo estic amb tu i amb el fermín! aupa fermín!!! em sembla fatal que des de les institucions públiques se subvencionin certs artistes. indignant, vaia. i 702.000 ebros!!! no tinc paraules... :O

i els discos aquests de col·laboracions múltiples em fan una mandraaaaaaaaaaaa...

però bé, en tot cas, per molts anys, junkera!

(feia dies que no rajava. au, ja m'he quedat tranquil·la :P)

Laura ha dit...

ah, apunt lingüístic: "maitia nun zira?" vol dir: "estimat, on ets?". :-)

Ciutadà K ha dit...

...bueno, bueno, haya calma !!! A mi també m'agrada el Fermín, eh?? és d'una solidesa, coherència i eclecticisme apabullant... però poden conviure el dos, no??? Certament, el volum del pressupost és exagerat... per que, jo pregunto, i si només hagués fet un disc, què tal? i repartim el que sobra, no???

Sabia que li agradaria aquest post, Polita, ho sabia!! Home, el fet de que els artistes siguin de fora és l'objectiu, fer-lo internacional.... 'maitia nun zira' és precisament el video que he 'penjat', amb la Ginesa Ortega, la coneix? genial!

(el Kepa no sap euskara??? imperdonable, no?? dieu-me estricte...)

(per cert, unes xicotes tan de llengües i llegides com vosaltres per què a voltes diem 'euskera' i a voltes 'euskara' en parlar de la llengua basca?? Gràcies, eh???)

Laura ha dit...

és que, de fet, èuscar en èuscar es diu "euskara". i quan veu pels puestos "euskaraz" vol dir "en èuscar". (això s'acostuma a veure a les herrikos :-P).

jo estic a favor de les subvencions, però un poquito de por favor, no? que al país basc hi ha moooolts músics. i si ara es dediquen a donar-li aquesta pasta al kepa, no sé jo si podrà conviure amb els altres, ho tindrà tot ell! i segueixo pensant que un mínim de representació basca al disc "etxea" hauria anat la mar de bé.

pati di fusa ha dit...

algo que rebi les subvencions de l'administració a mi em fa tuf d'entrada. fora subvencions! (però ja sabeu que jo sóc una mica antisistema)

Ciutadà K ha dit...

... jo és que estic per la 'cosa' pública... tinc esperit solcialista i com menys coses privades, millor!!!

(és una altra forma de ser antisistema, com tu, Pats :P )

i la Kels???? necessitem a la Kels!!!

pati di fusa ha dit...

per mi no deixa de ser públic, que la creació sigui lliure. poso en dubte la "llibertat" d'un producte que hagi de rebre l'aprovació de les institucions, that's all.

vull dir que els usuaris hem de pagar igualment el producte, tant si està subvencionat com si no. o el disc del junkera té descompte? (perquè jo encara sóc de la vella escola que acostuma a comprar-se la música)

Ciutadà K ha dit...

més que de l'adquisició del producte jo parlava de l'elaboració del mateix, que sense ajuda pública, pocs veurien la llum o hauríem de pagar molt més per aonseguir-lo .... un producte pot ser subvencionat i mantenir criteris de llibertat artística, 'subvencionar' no sempre vol 'aprovar', 'restringir', 'reprimir', no estem en una dictadura, no?? (entenent 'dictadura' com l'entenem els de l'antiga escola')... mira l'obra del Barceló...

:)

Laura ha dit...

i per què els germans muguruza no reben subvenció?

pati di fusa ha dit...

jo crec que el junkera precisament no tindria massa problemes per poder treure a la llum els seus discos. i hi ha molts artistes que veuen la llum sense subvencions, amb l'autogestió, amb la promoció per internet, amb el boca-a-boca...

no estic parlant de reprimir, però sí que els projectes (si n'heu presentat a subvenció ho sabreu) s'han d'ajustar a uns paràmetres. no sé com ha funcionat aquest del junkera, però algo "deu tenir" perquè a ell sí i a molts altres no. o tots o ningú.

Ciutadà K ha dit...

... perquè són antisistema ... com la Pats ;)

Ciutadà K ha dit...

Certament, qualsevol procés de subvenció pública implica paràmetres i qualsevol adjudicació de la mateixa comporta altres projectes que no la reben ... tota tria implica prescindir d'altres ... sempre comportarà descontentament... i no per això hem d'acabar 'de una vez por todas' amb les subvencions, no???

cal que siguin amb algun criteri... pot ser Junkera representa allò que el govern basc vol transmetre a l'opinió pública!!! i els germans Muguruza, no!

pati di fusa ha dit...

doncs ja m'ho ha dit tot, ciutadà.

;)

Laura ha dit...

per això! o tots o ningú! els germans muguruza (el xabier va de cantautor tranquil i tal i ho fa prou bé, no?) també tenen dret a tenir ajudes per treure el seu producte. i qui diu els germans muguruza diu alaitz eta maider, karidadeko benta, etc. (ara no en recordo més, però n'hi ha un munt!). però, clar, el kepa fa bonic.

pati di fusa ha dit...

pos ara vull vore a qui subvenciona aquest supergovern-fusió que s'ha format a les "vascongades"... tremolo!

Ciutadà K ha dit...

Ai, sí, Pats, tens tota la ráó... aquesta 'fusion' fa terror ... i ja veuràs, Polita, com de la llista que diu no en subvencionen ni un!!!! sort n'ha tingut el Kepa que va pescar el govern anterior!!! que amb moltes crítiques és més lícit que el que ens ve....

pati di fusa ha dit...

aquest tema justament el volia tractar jo en un post, el de la "licitud" d'aquest govern... però em va semblar una mica massa peliagut. a mi, personalment, em provoca vomitera. i això que em trobo lluuuuuuuuuny del penebe.

ostres, quina manera d'amargar-li el cumple al "pobre" (:P) junkera, no? va, ja callo.

Laura ha dit...

bueno, si no sap èuscar dubto molt que entengui el català. :P

que celebrarem el cumple del fermin, també, ciutadà?

Ciutadà K ha dit...

molt bona, aquesta, Polita!!!

d'aquí deu dies: Festa Grossa!!! (20/04/09, aniversari del Fermín) ... si tenen més coses en comú de les que ens pensem!!!...
(però, no, el domini de l'euskara no és un d'elles...)

Ciutadà K ha dit...

Tracti'l, amiga Pats, tracti'l.... encengui metxes....

a las barricadas, a las barricadas...