dimarts, 22 de desembre del 2009

MACBA PER NADAL !!!

·
Les Festes de Nadal són dates per a 'tancar-se' a casa, ben calentonets/es, envoltats de tots/es els/les que t'estimes (per tots i totes, eh? allà! tancadets/des) i afartar-nos de torrons i polvorons fins a rebentar ... què bonic és el Nadal !!!
·
Tot i això, si teniu ganes de desenganxar-vos (una estona) de la penya que estimeu i deixar de jalar una estona (bueeeeeno va!!! podeu anar amb un trosset de torró si voleu) us recomano visitar el Macba. Visitar el Macba qualsevol dia de l'any sempre és bona idea però, en aquestes dates, podeu gaudir de dues exposicions que valen molt la pena i estan a punt a punt de fer cloenda: Modernologies. Artistes contemporanis investiguen la modernitat i el modernisme (fins al 17/01) i L'Anarquia del Silenci. John Cage i l'art experimental (fins al 10/01).


MODERNOLOGIES
Aquesta exposició pretén analitzar què significà la Modernitat i/o el Modernisme (ah! però s'ha acabat?), aquell moviment sociopolític que pretenia cercar un món millor i bell per a tothom i que va arrencar amb la Revolució Francesa. A la Modernitat s'hi van lligar conceptes com industrialització, tecnologia, drets humans, secularització, desenvolupament continu ... i, sobretot, evolució i progrés... amunt, amunt i més, més, sempre més !! ... buf! així ens ha anat... molt probablement ens trobem en el col·lapse econòmic en el que es troben per tenir una fe cega amb tot els conceptes que us he anomenat. De fet, l'Holocaust nazi ja fou una mostra clara de que amb els 'valors de la modernitat' no anàvem bé.... davant d'aquest panorama emergí la Postmodernitat (però això és una altra història). A l'exposició Modernologies diferents artistes (més de 40!) de disciplines diferents plantegen reflexions sobre tots aquests conceptes i el paper que hi ha jugat l'Art.



L'ANARQUIA DEL SILENCI
John Cage (1912-1992) fou un dels creadors fonamentals del segle XX... bàsicament músic, però també filòsof, poeta i artista. Va nèixer a Los Angeles i va instal·lar-se a Nova York el 1940.
Les seves propostes van fer trontollar la música i la dansa contemporània com la teníem entesa fins llavors. L''expo' ens planteja un recorregut cronòlogic per l'obra de l'artista a partir de més de 200 obres (pintures originals, peçes sonores, escultures, pel·lícules, instal·lacions multimèdia). És l'exposició més important mai dedicada al músic des de la seva mort. La seva peça més cèlebre és: 4'33'' , aquest temps és l'estona que veiem un músic davant de la seva partitura sense fer res... allò que escoltem, aquest -suposat- silenci és la peça musical en qüestió; és a dir, el soroll del públic, l'ambient, els peus... aquesta peça/performance el 1952 significà tot un trencament!!!. Si voleu veure l'efecte en directe, aquí teniu el mateix John Cage interpretant la peça al mig del carrer. I el següent vídeo és el 4'33'' interpretat -ni més ni menys- per la BBC Symphony Orchestra, sota la direcció de Lawrence Foste.


4'33'' (per John Cage)

(per veure el vídeo cliqueu aquí)

4'33'' (BBC Symphony Orchestra)

(per veure el vídeo cliqueu aquí)