dilluns, 22 de febrer del 2010

BERLINALE 2010

Ahir va acabar una nova edició del Festival de Cinema de Berlín....
·
La Inauguració
Aquest any el Festival de Berlín ha arribat a l’edició 60, però en temps de crisis s’imposa no llençar la casa per la finestra així que el film que inaugurava tan glamourós esdeveniment no fou cap gran producció europea ni de hollywood com en anys anteriors... fou un film xinès: Tuan Yuan (“Junts, separats”) del director Wang Quan’an, que va guanyar l’Òs d’Or en aquest Festival el 2007 amb La Boda de Tuya.... aquesta decisió és una tònica del Festival d’aquest any, la presència de Hollywood en la programació és escassa.
·
El Festival
Allò més destacat fou...
- The Ghost Writer, de Roman Polanski que, com sabem, està en arrest domiciliari en el seu xalet de Suïssa i, per tant, no va poder assistir al Festival, sí ho feren Ewan McGregor, Pierce Brosnan i Olivia Williams, participants en el film...si tenim en compte els comentaris de la crítica es tracta d’un bon thriller a ‘lo Hitchcock’.
- Martin Scorsese amb Shutter Island sacseja la Berlinale amb el seu film més paranoic i un Dicaprio amb la seva cara d’etern adolescent.
- Bansky, el mite de l’art de carrer, de rostre i personalitat desconegut... ha presentat el seu primer film: Exit through the gift shop, un documental sobre el que més coneix: l’art de pintar en el carrer i còrrer.
- Decepció de Zhang Yimou (Os d’Or de 1988 amb Sorgo Rojo) amb un suposat remake de Sang Fàcil dels Coen que s’ha vist, més aviat, com una paròdia.
- Presentació de El Mal Ajeno (Oskar Santos) amb Belen Rueda i Eduardo Noriega, un de les poques presències ibèriques.
- La Porta de Brandenburg fou l’escenari escollit per a veure en pantalla gegant i amb l’acompanyament de l’Orquestra Simfònica de la Rundfunk una versió completa inèdita i restaurada de Metròpolis, l’obra mestra de Fritz Lang amb 30 minuts de metratge mai vist.
- The killer inside me, la nova proposta de Michael Winterbottom sobre assassins i una bona interpretació de Cassey Afleck, acompanyat de Jessica Alba i Kate Hudson.. un film ple de sang!.
- Entranyable interpretació del nen Bora Altas a Bal (‘Mel’), film turc de Semih Kaplanoglu, de poques paraules però amb un nen que soporta tot el pes del film, i dolç com el títol.

La Cloenda
Els principals premis:
- Os d’Or millor pel·lícula: Bal (de Semith Kaplanoglu)
- Gran premi del Jurat: Si quiero silbar, silbo (Florin Serbana)
- Millor director: Roman Polanski
- Millor Actriu: Shinobu Terajima per Carterpillar (de Koji Wakamatsu)
- Millor Actor: Grigoru Dobrygin i Sergei Puskepalis, ex aqueo, per Kak ya Provel etim letom (Cómo terminé este verano)(d’Alexei Popugrebski)
- Premi de la Crítica: Una família (de Pernille Fischer Christiensen.

·

6 comentaris:

Carolina ha dit...

I com es pot fer un cartell tan horrorosament lleig per un festival tan emblemàtic?
Ja tinc ganes de veure Una família, que és una peli danesa que aquí ja ha rebut crítiques immillorables.
I està content, el ciutadà, amb els premis?

pati di fusa ha dit...

ich war da, us ho havia dit??? :)

carai, jo que em vaig comprar la superbossa del festi, amb el cartell estampat, i em pensava que anava de lo més chic & cool & intellectual! si arribo a saber que era tan horrorosament lleig... :S "calla, pats, que te l'hauries comprat igualment" (com em coneix, la meua veueta interior!). però és la mar de pràctica, carol, i hi cap de tot! ;)

doncs jo he vist la de l'scorsese (però no al festi), i buf, paranoica, recargolada i angoixant... però em va agradar molt! i el dicaprio també, i això que el xaval, normalment, ves. però aquesta no competia. tinc ganes que la vegi per comentar-la, ciutadà!

i al festi vaig veure "die fremde", una peli alemanya. però d'això ja en parlaré un dia d'aquests a can salkutekudevaive. ;)

gutten morgen bei ciutadà k!!!

Ciutadà K ha dit...

Ui, sí, aquest any han estat molt poc lluïts en el cartell... ¡es feo de cojones!

Sí, Una familia també en tinc ganes jo... n'he llegit 'coses' interessants...

Sí, Pats, sí... vole un post cinèfil al 'ca seva' !!! Per cert, la Pats em va portar una alfombreta per al ratolí SUPER-xuli de la Berlinale... GRACIES PATS !!! (¡tanta mitomania me mata!)

(Per cert, xicotes traductores vàries 'lo de' 'alfombreta per al ratolí' com se'n diu en català fabrià??? gràcies!!)

pati di fusa ha dit...

que criticaires sou...

visca el cartell de la berlinale, ale!!! i visca la meua superbossa impermeable amb el cartell de la berlinale, ale ale!!!

pati di fusa ha dit...

ah: estoreta.

Ciutadà K ha dit...

...sempre amb aquest esperit de contradicció tan bonic, vosté, eh???

gràcies per l'aportació lingüística!!