dimecres, 21 d’abril del 2010

SR. JOHN BALDESSARI AL MACBA

Queden només 4 dies per a poder gaudir -en el Macba- de la major retrospectiva de l'artista Baldessari -per a molts crítics, el pare de l'art conceptual-, amb un suggerent títol: John Baldessari: Pura Bellesa .... Finalitza el diumenge 25/04/10.
·
El sr. John Baldessari, nascut el 1931 a Califòrnia, després de dedicar-se força anys a la pintura va decidir -un 24 de juliol de 1970- fer una gran foguera amb tota la seva producció artística fins a 1966... ho va cremat tot. Ho va anomenar Cremation Project ... volia començr de zero, re-nèixer com a artista... I ho va portar fins a l'extrem de guardar les cendres i publicar una esquela a la premsa.
·
El sr. Baldessari ho tenia molt clar, les seves obres havien d'anar cap a una altra direcció, així ho afirmà en un vídeo de 1971 on el veiem escrivint moltes vegades (com si fossin còpies d'un càstig d'escola): "I will not make any more boring art" ("No faré mai més art avorrit"). No em direu que no és una màxima atractiva?
.
Pura Belleza és una retrospectiva de 130 obres, mostrada a nivell cronològic, amb l'excepció de la seva obra més recent: Brain/Cloud, que és la primera peça amb la que es reb als/les visitants (i podeu veure en la fotografia). Aquesta exposició va arribar al Macba vinguda directament de la Tate Modern de Londres i després marxarà a Los Angeles County Museum of Art i el Metropolitan de Nova York ... sí, amics i amigues, es tracta d'una de les exposicions de la temporada a BCN.
·
Va rebre el darrer Lleó d'Or de la Bienal de Venèzia i les seves obres es subhasten per milers de dòlars ... ell es pregunta què deu estar fent malament per a rebre tants reconeixements.
·
Perseguint aquest 'no-avoriment' ha treballat amb pintura, cinema, fotografia... per a crear una mena de 'gags visuals', surrealistes; intencionadament irònic, les seves obres -marcadament Pop o Neopop- porten una càrrega crítica per amb molt sentit de l'humor ... jo el veig com el Monty Python de l'Art (sí, agossarat, ho sé!).
·
Un a gran obra rellevant seva, per exemple, Kiss/Panic (1984):
·

2 comentaris:

pati di fusa ha dit...

me l'han recomanada molt, aquesta expo! a veure si aquest capde ens posem les piles de la cultura! :)

bon migdia!!!

Salva ha dit...

i jo la he vist! de veritat molt recomanable.