divendres, 27 de maig del 2011

SR. JORGE TIMOSSI

(1936-2011)

No coneixia de res al sr. Timossi però quan vaig llegir la seva necrològica vaig assabentar-me que fou la persona real en la que es basà Quino per a crear el personatge de Felipe (gran amic i veí de Mafalda)... llavors vaig pensar que feia molts anys que el coneixia, però si és Felipe !!!.


El sr. Timossi -periodista i conegut per sobrenoms com el Timo o el Flaco- va nèixer a Buenos Aires, es va graduar com a químic però la seva passió per les lletres el va portar cap al periodisme. Donà suport a la revolució castrista a Cuba i l'any 1959 s'uní a l'agència estatal Prensa Latina, nascuda gràcies a aquesta revolució i que donava cobertura a França, Mèxic, Argèlia, Marroc... El sr. Timossi estigué destinat a Santiago de Xile durant el cop d'estat de 1973 i fou l'únic perdiodista que va poder parlar per telèfon amb el sr. Allende poc abans de morir. Fou enviat especial durant la revolució iraní, feia el seguiment dels viatges internacionals de Fidel Castro i fou sots-president del Instituto Cubano del Libro.


El valor de la trajectòria professional periodística del sr. Timossi és inqüestionable, però allò que el fèu popular fou l'amistat des de sempre amb el sr. Joaquín Salvador Lavado (més conegut com a Quino)... "De todo el grupo de amigos, Quino y yo éramos los más jóvenes, los más flacos y los más tímidos", afirmava el sr. Timossi. Dues dents frontals enormes, prim i despentinat... així era el sr. Timossi i així era Felipe, que fèu la seva primera aparició en les històries de Mafalda el gener de 1965 amb el seu posat reflexiu i lent, lector apassionat de El Llanero Solitario, li encanta jugar a cowboys, els Beatles i els escacs.


"Como a Felipe, a mí me sigue gustando jugar a los cowboys y me enamoro de todas las mujeres, platónicamente", digué el sr. Timossi.