dimarts, 4 d’octubre del 2011

DONOSTIA ZINEMALDIA 2011

Es tracta del Festival de Cinema més prestigós i reconegut de la penínsul·la, amb el seu glamour i proximitat alhora. En paraules del director del Festival, l’objectiu d'aquest any era mostrar l’hetereogeneïtat del cinema espanyol. I tenint en compte la programació el van superar amb escreix des de la direcció super-novella d'estudiants de 4rt de l'ESCAC amb Puzzled Love; passant per la contundència de l'últim Urbizu i No habrá paz para los malvados, la nova marcianada del Vigalondo amb Extraterrestre; la nova proposta del David Trueba de tancar en un lavabo durant 100 minuts a María Valverde i José Sacristán a 1987; la innovadora proposta d'Eduardo Chapero Jackson a Verbo; el cinema de génere del cada cop més sòlid i interncacional Juan Carlos Fresnadillo amb Intruders i la companyia del Clive Owen, Pilar López de Ayala i Daniel Brühl o l'arriscat film de Los Pasos Dobles d'Isaki Lacuesta. Sí, el cinema que es fa per aquí és heterogeni!


Aquest Festival de Donostia ha portat altres plats interessants com Mundo Injusto del grec Filipos Tsitos; las razones del corazón, una adaptació lliure de Madame Bovary a càrrec d'Arturo Ripstein (guanyador de la Conxa d'Or amb Princpio y fin, 1993; La perdición de los hombres, 2000); la nova meravella del sr. Hirakazu Kore-eda -director de Nadie Sabe o Still Walking- Milagro; la dramàtica proposta del veterà Terence Davies a The deep blue sea amb Rachel Weisz; destacable el debut de l'argentina Milagros Mumenthaler a Abrir puertas y ventanas. El més comentat del Festival fou l'estrena del film d'Urbizu i la barreja de cinema negre i western que planteja el seu film en el que -segons la crítica- brilla durant tot el metratge un José Coronado en estat de gràcia i del que tothom esperava que s'emportés el premi al millor actor. L'altre film amb molt debat fou el darrer Malick El árbol de la vida ... que si 'obra mestra' que sí 'tostón infumable'.


Per al Ciutadà K, allò més esperat és: la nova del sr. Kim Ki Duk -que torna a la ficció- amb Amen (rebuda molt tèbia per crítica i públic, però) i Extraterrestre de Nacho Vigalondo, i l’humor de MUchachada Nui en un llargmetratge amb Michelle Jenner, Julian Villagrán, Raul Cimas, Carlos Areces o Miguel Noguera. I moltes ganes per a veure aquest western-film d'aventures-drama-amor-ball i experiment que ha fet Isaki Lacuesta a Los pasos dobles, acompanyat dels artistes Miquel Barceló i el llegat de François Augiéras, molts/es van criticar el premi rebut.

El premi honorífic fou per a l'estupenda Glenn Close. El Jurat -format per, entre d'altres: Frances McDormand, Alex de la Iglesia, Guillermo Arriaga- van premiar:
Conxa d’or millor pel•lícula: Los pasos doblesConxa de plata millor director: Filippos Tsitos per Adikos kosmos (o Mundo Injusto);
Conxa de plata millor actriu: Maria León per la Voz Dormida; Conxa de plata millor actor: Antonis Kafetzopoulos (Mundo Injusto)Premi especial jurat Julie Delpy The Skylab; Premi millor guió Hirokazu Kore-eda Miracle

2 comentaris:

Vane ha dit...

Moltes gràcies!! De tot cor..

Ciutadà K ha dit...

Em dones les gràcies per parlar-vos del Festival de Donostia???? de res, de res ... je,je,je,je

és brooooma :D ... ja sé d'on ve aquest agraïment sentit... si necessites quelcom ja saps on sóc !! força!