dimecres, 2 de maig del 2012

TOT DEPEN D’ON ET MANIFESTIS

_
Aquest cap de setmana, un miler de persones es van manifestar a Sevilla, des del Palau de San Telmo –seu de la Presidència de la Junta d’Andalusia-  fins a la plaça de toros de la Real Maestranza de Caballería. Demanaven l’abolició de la festa taurina. Va ser dissabte a la tarda, mentre dins de la plaça se celebrava una de les corrides programades amb motiu de la Feria d’Abril, que es porta a cap en aquella ciutat fins diumenge que ve, dia 29. Els manifestants cridaven diverses consignes: “Toros, amb els meus impostos no” i ‘Tauromàquia: abolició’. I també ‘La tortura no és cultura’, en al·lusió a les paraules de José Ignacio Wert, ministre d’Educació, Cultura i Esport, que ha anunciat que prendrà ‘mesures per posaren valor la tauromàquia i ajuts d’acció i promoció cultural al món del toro’. En declaracions a Europa Press, el president del Col·lectiu Andalús contra el Maltractament Animal, Antonio Víctor  Moreno, es queixava durant la manifestació que el Govern està retallant ‘serveis essencials com la sanitat o l’educació’ i, en canvi, es dedica a subvencionar una festa que ell i l’associació que presideix consideren del tot tronada. Diu Moreno: ’El ministre té un concepte equivocat del que és la cultura’.

¿Saben què hi he trobat a faltar? Que els mitjans de comunicació critiquin els manifestants per nacionalistes, per pagesos, per curts de gambals, per independentistes, per lluitar contra les corrides de toros perquè els recorden Espanya. Cada vegada que a Catalunya els antitaurins es manifestaven contra aquesta festa, les crítiques que els plovien anaven en aquest sentit. Deien que els catalans van contra els toros perquè és una manera d’anar contra Espanya. En canvi, veig que, quan els que es manifesten són andalusos, no diuen res d’això. ¿Per què? ¿La gent que està en contra la festa dels toros és antiespanyola si es manifesta a Catalunya i no ho és si es manifesta a Sevilla? Molt astutament, la manifestació sevillana anava encapçalada per un grup de dones amb mantellina, al més pur estil castís, i portaven una gran bandera espanyola en la qual es llegia: ‘Arriba España, abajo la fiesta nacional’.

¿On són, en aquesta ocasió, els editorials de diaris refregint una vegada més allò tan suat de ‘prohibit prohibir’?¿On són  els columnistes parlant de ‘veto identitari’?¿I els locutors de les ràdios matutines dient que es tracta de ‘pur odi a tot allò que és espanyol’? No veig que ningú acusi els manifestants sevillans de ‘necis i ridículs’, com feia algun polític del PP, que al·legava que no sols la festa dels toros implica mort, perquè ‘la sardana també mata, però d’avorriment’. On són les acusacions als andalusos –sense distincions- per odi, revenja, rancúnia, per afronts inventats, per ser tots plegats una colla de nacionalistes corruptes i perquè l’únic que busquen és crear una picabaralla identitària?

Quim Monzó
a La Vanguardia del 25/04/12