dimecres, 11 de juliol del 2012

ENVIANT CARTES FILMADES...

_
COFRE CORRESPONDENCIAS INTERMEDIO DVDDes de que existeix el paper (i abans i tot!) que l'intercanvi d'idees mitjançant un missatge escrit ha estat present al llarg de la Història... L'intercanvi de cartes ha esdevingut gènere literari, l'anomenat gènere epistolar. Els temps han canviat, però, i aquelles cartes escrites a mà o aquelles postals enviades han quedat com un fet vintage, com un objecte del passat.

Actualment, envoltats de dispositius visuals, aquelles cartes impresses han donat pas a 'cartes visuals', i hi ha un grapat de directors de cinema que practiquen aquesta activitat i l'estan convertint, quasibé, en un gènere cinematogràfic. Una de les parelles pioneres foren Victor Erice-Abbas Kiarostami i del que es tracta és de voler mantenir un intercanvi d'idees amb l'altre i fer-ho mitjançant imatges enregistrades per un mateix; donar-li a coneìxer el què estàs fent, com ets i afinça l'amistat. Com que aquestes cartes filmades tenen lloc entre cineastes, molt sovint el que en elles s'hi diu tracta sobre l'ofici propi del cineasta. Òbviament, a diferència d'aquelles cartes en paper del passat, en aquestes noves cartes els participants saben que la seva relació es un triangle ja que hi ha un públic que veurà el resultat dels seus productes filmats. Tu, jo i el públic que, tard o d'hora, veurà el que ens estem dient.

Aquesta proposta va ser exposada al CCCB a principis d'aquest any a Totes les cartes. Correspondències fílmiques. En ella es van poder veure les cartes filmades dels tàndem d'autors/es següents: Isaki Lacuesta-Naomi Kawase, Albert Serra-Lisandro Alonso, Jaime Rosales-Wang Bing, Fernando Eimbcke-So Yong Kim, José Luis Guerin-Jonas Mekas. Simultàniament, va ser editat aquest material en un DVD amb el nom de Correspondencia(s), un espectacular material de més de 900 minuts ...

Aquí us deixo una 'carta' d'Isaki Lacuesta a Naomi Kawase...