dimarts, 4 de desembre del 2012

QUE SABEM DE LA CULTURE JAMMING?



La culture jamming es pot traduir com guerrilla de la comunicació o guerrilla semiótica i es tracta d'accions de protesta alternatives i diferents amb la intenció de transmetre un missatge reivindicatiu i contra l'estructura o sistema de poder imperant. Des de retocar imatges per a canviar el sentit, actuacions de carrer, col·lapsar webs, inventar personatges subversius...  Es tracta, sovint d'activitats aïllades, autònomes, amb el denominador comú de la protesta contra el poder establert i la provocació. Són propostes, sobretot, plenes d'ironia. Molts dels seus instigadors pensen que la crítica social amb 'dolor' està absolet, caducat... els crits, l'enfrontament directe, la violència verbal o física són pròpies de segles passats, és més viable la ironia que permet que cali en l'observador i faci una feina de canvi de consciència progressiu. Podeu troba bones mostres a: Pornolab, Improve Everywhere, Memefest, The Yes Men.
 
Aquí us deixo un petit glossari de la guerrilla de la comunicació:
 
- Flashmob: acció inusual i breu que protagonitza un grup de persones en un lloc públic.
- Subvertising: modificar anuncis o icones de la cultura popular.
- Alteració de tanques:  retocar amb gràcia i ironia tanques i cartells publicitaris.
- Google bombing: consisteix en alterar els resultats dels buscadors d'internet per a que en les primeres opcions apareguin webs crítiques amb el terme que s'ha consultat.
- Shopdropping: manipular els envasos dels productes dels supermercats. Els productes es compren -o no-, s'introdueixen missatges i obres artístiques en els seus envasos a les prestatgeries per a que altres persones l'adquireixin.
- Floodnet: col·lapsar un lloc web 'enemiga'. Per a fer-ho s'ha d'aconseguir que molts internautes la carreguin a la vegada i l'actualitzin un cop i un altre, bloquejant l'accés al mateix.
- Graffiti: art urbà que decora espais públics per a recuperar-los de les empreses i la publicitat. Inclou la variant Stencil (amb plantilles).
- Meme: unitat bàsica de comunicació. Com anomenen en el Flylosophy.com, 'condensat d'imatge paraula o música'.