dijous, 28 de febrer del 2013

SR. STEPHANE HESSEL

(1917-2013)
 
Abans d'ahir moria una de les persones icòniques de la primera dècada del segle XXI; no tant pel que ell fèu o digué exactament, sinó per la inspiració que provocà i l'espurna que encengué. El sr. Stephane Hessel fou l'escriptor del petit (però petit petit, eh?) llibre ¡Indginaos!, que va servir de detonant a l'anomenat moviment del 15M.
 
El sr. Hessel era fill de periodista i escriptor. L'any 1924 es van traslladar a França on va estudiar el Batxillerat o es matriculàr a l'École Normale Supérieure. L'any 1939 l'exèrcit el mobilitzà en la IIGM. Va ser membre actiu de la resistència francesa i fou deportat a un camp de concentració del que escapà de la mort fent-se passar per una altra persona -Michel Boitel- mort de tifus.
 
Aquest bagatge vital el fèu abocar-se a qüestions de drets humans i civils. Va participar en la redacció de la Declaració Universal del Drets Humans. L'any 1962 creà l'AFTAM (Associació per a la Formació de Treballadors d'Àfrica i Madagascar). El 1986 es va unir al Partit Socialista del que s'allunyà quan aquest va desviar-se cap altres posicionaments. L'any 2003 signà amb d'altres membres de la resistència el document "Per un tractat de l'Europa social".
 
L'any 2006 va signar una crida per la Unió Jueva Francesa per la Pau (UJFP) contra els atacas israelians al Líban, ell defensà que l'acció del govern israelià envers el poble palestí hauria de ser etiquetat com autèntic crim contra la humanitat.
 
L'any 2007, va patrocinar l'ONG Biblioteques Sense Fronteres amb la intenció de fer accessible el coneixement i donar suport a les biblioteques de França i del món.
 
El sr. Hessel volia que l'esperit del Resistència fos heretat per la joventut. L'any 2008 denuncià que el govern francès incomplia l'articla 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans en el que les persones han de tenir un lloc per viure.
 
L'any 2009 s'adscriu a les llistes d'Europa Ecologia
 
Va rebre diverses distincions: Gran Oficial de la Legió d'Honor, Gran Creu de l'Orde Nacional del Mèrit, Premi UNESCO/Bilbao, Premi per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, ...
 
Autor de diversos llibres, són, precisament els dos darrers, quan tenia 93 anys els que l'han fet popular: Indigneu-vos! (2010) i Comprometeu-vos (2011).
 
Que una persona amb 93 anys ens hagi d'esperonar, ens hagi d'activar... et fa reflexionar sobre moltes coses. El sr. Hessel és un model de persona compromesa, d'activisme sense fronteres, d'inquietud social, d'empatia activa cap a les injustícies... necessitem persones com el sr. Hessel!!!
 
’El poder del dinero, tan combatido por la Resistencia, nunca había sido tan grande, insolente, egoísta con todos, desde sus propios siervos hasta las más altas esferas del Estado’’,

‘’Para ser eficaz hoy en día, se debe actuar en red,
aprovechar los medios modernos de comunicación’’,

‘’Nunca había sido tan importante la distancia entre los más pobres y los más ricos, ni tan alentada la competitividad y la carrera por el dinero’’,
 
(Stephane Hessel, 2010)

3 comentaris:

pati di fusa ha dit...

Sobre la seva pròpia mort, també havia dit: "La mort acollirà algú que ha aprofitat bé la vida, algú que ha sigut molt feliç".

Una personalitat admirable. DEP, senyor Hessel. Esperem que ens segueixi inspirant.

Josep ha dit...

Stéphane Hessel, estava a la llista: http://descans.blogspot.com/2012/12/llista-negra-2013.html

Ciutadà K ha dit...

Certament, Patri, el sr. Hessel havia aprofitat la Vida... és innegable

Curiosa proposta la seva, Josep. Gràcies per la seva visita!