dimarts, 21 de maig del 2013

SR. RAY HARRYHAUSEN


(1920-2013)

Li faltava 7 anys per arribar als 100... el sr. Harryhausen és el mestre indiscutible dels efectes especials del cinema clàssic. Ara que tot està ple de retocs digitals i d'impactes 3D, aquest senyor fou capaç de fer-nos somiar amb unes realitats construides de forma artesanal. La seva capacitat per a crear poesia amb l'stop motion de besties i monstres el fèu entrar per la porta gran  en la Història del Cinema. 
 
El jove Harryhausen va quedar impactat en veure King Kong (1933) i, sobretot, pels seus efectes especials. Després va lluitar en la IIGM a les ordres del director Frank Capra, en la seva unitat cinematogràfica. Finalitzada la Guerra marxà a Hollywood i allà s'introduí en el cinema fins que aconseguí ser el responsable dels efectes especials de Simbad y la princesa (1958). A partir d'aquí, les seves creacions en els films arribaren a crear més expectatives que els actors de carn i ossos que els protagonitzaven. Podem gaudir del seu art a L'Illa misteriosa (1961), Jason i els Argonautes (1963), Fa un milió d'anys (1966), El viatge fantàstic de Simbad (1974) i, la darrera, Fúria de titants (1981).
 
La gran majoria de creadors/es actuals en el món del cinema estan en deute amb la feina del sr. Harryhausen, des de Spielberg, Jackson i, sobretot, Burton: en les seves obres més grans planeja l'esperit del sr. Harryhausen.

Aquí teniu resumit en 4 minuts l'imprescindible feina del sr. Harryhausen.