dijous, 20 de juny del 2013

LA MAGIA DE MELIES AL CAIXAFORUM

_
Una destacada exposició està a punt de finalitzar al CaixaForum de Barcelona. Dedicada a un dels pares -indiscutibles- del cinema: George Méliès. La màgia del cinema, estarà oberta fins al 24 de juny.
 
Geroge Méliès (1861-1938) fou un il·lusionista, un autèntic mag. Si els germans Lumière van edificar damunt d'ells el 'cinema verité', damunt del sr. Méliès es construí el cinema que ens fa somniar: el fantàstic. Estàtues que de cop cobren vida, palaus que s'eleven de terra, flors que es transformen en monstres, esquelets que ballen, dracs que escupeixen foc o -la seva imatge més emblemàtica- coets que s'incrusten en l'ull de la Lluna... tot això podia passar en un film del sr. Méliès.

Entre 1896 i 1912 aquest creador va realitzar 520 títols, en els que almenys en 300 d'aquests ell mateix interpretava un o dos papers... això és una mostra de fins a quin punt gaudia i s'implicava en allò que feia: ell volia ser part de la màgia que creava. Productivitat a tope, però arribat el 1923 va desaparèixer ... això ho explica molt bé el llibre La invención de Hugo Cabret (de Brian Selznick) amb una encertada adaptació del sr. Scorsese.
 
Molts dels films del sr. Méliès s'han destruit per a sempre, s'han recuperat, però, 210. A l'exposició del CaixaForum en podrem visionar 21 d'aquests i gaudir de més de 400 peces relacionades amb la vida i la feina d'aquest fundador, d'aquest artista total. Artista total, perquè el sr. Méliès fou dibuixant, mag, director de teatre, decorador, actor, tècnic, productor, distribuidor...

Una expo imprescindible per a qualsevol amant del cinema... aquí us deixo amb un dels primers clàssics del setè art: Viatge a la lluna (1902)... una meravella!