dimarts, 27 d’agost del 2013

EL SR. ALBERT SERRA AL dOCUMENTA (13)

_
Que el sr. Albert Serra ens provoca fascinació ja ho hem dit molts cops i tot i que en aquests dies és notícia per haver guanyat el festival de cinema de Locarno amb el seu darrer film, d’això en parlarem un altre dia... ens ve de gust parlar del penúltim projecte del sr. Serra i tingué lloc tot just fa un any. Del 16 de juny al 16 de setembre de l’any el sr. Albert Serra va rebre la invitació de participar en el dOCUMENTA (13) de Kassel, santuari de l’art contemporani. Com tot el que toca el sr. Serra el projecte va ser quelcom diferent i delirant.

Els tres porquets (The three little pigs) fou el projecte/rodatge que en resultà. La llavor d’aquest la trobem en el 2007 quan a l’artista se li va acudir tractar la immensa capacitat creativa del cineasta Rainer W. Fassbinder. Els tres porquets té com a base 2 llibres: Converses privades amb Hitler (de Hugh Trevor Roper) i Converses amb Goethe (de Johann Peter Eckermann) i pretén posar en relació Goethe, Hitler i Fassbinder parlat en alemany i català ... toma ja!

Els projecte té dos moments de rodatge: d’una banda, el rodatge de la lectura en temps real dels dos llibres en diferents espais naturals de Kassel; unes lectures/monòlegs realitzats per actors no professionals durant un mes i mig. De l’altra, Fassbinder (interpretat per diferents actors) interrogarà diferents moments de la història d’Alemanya amb la participació del mateix Serra. La primera part, representa l’objectivitat i la segona la subjectivitat. Els tres porquets són: Goethe. Hitler i Fassbinder i el llop, el mateix Albert Serra (!!??).

El resultat de tot plegat és un film de 200 hores de durada que s’ha convertit en el film més llarg de la història del cinema i en el treball artístic de més durada exposat a Kassel.... Les diferents filmacions fetes cada dia s’anaven projectant també diàriament i el producte final es projectà abans d’acabar el dOCUMENTA, per tant, foren 200 hores projectades de forma ininterrumpida –de dia i de nit- en un cinema!! Us imagineu? Jo, flipo! ...

Com si aquest projecte no fou suficient, el sr. Serra presentà durant el dOCUMENTA (13) una retrospectiva d’anuncis publicitaris realitzats per Salvador Dalí durant  els anys seixanta i setanta del segle passat.

De tot el procés creatiu el sr. Serra en va anar fent cròniques setmanals per al suplement Cultura|s de La Vanguardia mentre durà el dOCUMENTA (13): conceptes confosos, pedants, críptics ... però sempre interessants!