dimarts, 30 de desembre del 2014

DESCOBRIR LA FOTOGRAFIA DEL SR. ARISSA


El seu nom podria estar al costat dels grans noms de la fotografia europea (Kertész, Brassaï o Callahan) però el seu treball ha estat ignorat durant gairebé cent anys; afortunadament s'està posant remei a aquest injust oblit i la Fundació Teléfonica l'ha tret de les ombres per a fer-lo visible. L'exposició Arissa. L'ombra i el fotògraf, 1922-1936 que es pot veure al CCCB de Barcelona del 14/11/14 al 12/04/15 va ser presentada a Madrid i considerada com una de les exposicions de fotografia més rellevant de l'any. L'exposició presenta una bona mostra del treball del reivindicat fotògraf: 160 imatges.

El sr. Antoni Arissa (1900-1980) fou un impressor i tipògraf i mai va ser un fotògraf professional però fascinat en jugar amb les ombres va fer fotografies fins que la Guerra espanyola de '36 ho va estruncar (gairebé tot). Va 'penjar' la càmera i només la utilitzava en celebracions familiars. L'any 1982, dos anys després de la seva mort, la seva família va vendre el pis familiar i les fotografies del sr. Arissa van fer cap al mercat dels Encants... fins que un comprador sensible reconegué el valuós material que havia adquirit i el va oferir al MNAC. 

La seva obra flirteja amb l'experimentalisme, l'han inclòs en l'avantguardisme Nova Visió; però les seves obres abracen allò més immediat: la seva família, objectes quotidians (el jardí, l'arbre de Nadal, una copa). Per al fotògraf, però, la fotografia no és només una forma de mostrar-nos i documentar la realitat sinó que també és una porta a la creativitat.