dimecres, 18 de novembre del 2015

COLLITA FESTIVAL DONOSTIA 2015


Uf, pendent teníem encara valorar el darrer Festival de Cinema de Donostia. Edició 63 amb el premi honorífic a Emily Watson i premi de la crítica (Premi FIPRESCI) per a la millor pel·lícula de l'any al veterà George Miller i el seu Mad Max: Fury Road, un dels pocs casos en els que públic i crítica van de la mà.

Bon any per al cinema penínsul·lar amb perles que ja estan a la cartellera i heu de córrer a veure-les abans de que marxin, com -sobretot!-: Truman, de Cesc Gay amb el solvent tàndem Javier Cámara/Ricardo Darín; El Desconocido (debut de Dani de la Torre) o El Clan (de Pablo Trapero, després del premi al millor director en el darrer Festival de Venezia. Presents, tambe, Mi gran Noche (d'Alex de la Iglesia), Lejos del mar (Imanol Uribe), El rey de la Habana (d'Agustí Villaronga), Un dia perfecte per volar (de Marc Recha) o la nova (i decepcionant) d'Aménabar: Regresión.

Per les pantalles del Kursaal van passar: The Assassin (la nova de Hou Sia-Hsien), Sunset Song (de Terence Davies), Nuestra hermana pequeña (de Hirokzu Koreada), Sicaro (de Denis Villeneuve), estrenada la setmana passada amb una intensitat i ritme molt recomanable o l'apocalíptica i kitsch High-Rise de Ben Wheatley

Pel que respecta al premis, el cinema d''aquí' es va emportar alguna molla del pastís, malgrat que el premi gran -la Conxa d'Or a la millor pel·lícula- fou per a Sparrows (de Rúnar Rúnarsson, ni de bon tros la millor a jutjar pels comentaris de la crítica) i Premi Especial del Jurat per Evolution (de Lucile Hadzihalilovic; més arriscada que l'anterior, la guanyadora). Conxa de Plata al millor director per Joachim Lafosse (per Le Chevaliers blancs). Conxa de Plata al millor actor (ex aqueo) per Ricardo Darín i Javier Cámara (per Truman); i la millor actriu pr Yordanka Ariosa (per El rey de La Habana). El Premi del públic a la millor pel·lícula fou per a Nuestra hermana pequeña de Hirokazu Kore-eda.

Com sempre, films que van a parar a la llista de pendents.... se'ns gira feina!