divendres, 29 de juliol del 2016

EL SR. PHILIPPE HALSMAN AL CAIXAFORUM-BCN


300 fotografies desembarquen al CaixaForum de Barcelona d'un dels fotògrafs més imaginatius i rellevants del segle XX: el sr. Philippe Halsman.

El sr. Halsman (que va morir l'any 1979 als 73 anys) va fugir de la solemnitat en les seves imatges tot i que per davant del seu objectiu van passar celebritats de la talla de Richard M. Nixon, Marc Chagall, el duc i la duquesa de Windsor o Marilyn Monroe. La seva actitud vital era divertida, càlida i plena de sentit de l'humor i això es traslladava a les seves fotografies... i això que no tingué un vida gens fàcil, sent jueu a Letònia a principis del segle passat: quan tenia 22 anys el seu pare morí en caure per un  barranc en unes vacances familiars als Alps austríacs; les faccions antisemítiques l'acusaren d'assassinat i passà 10 anys a la presó... demanà asil polític a França i allà es converteix en fotògraf.

El que va realitzar a partir de llavors ho mostra Philippe Halsman. Sorprén-me!, una exposició que ha passat per París, Rotterdam i Lausana. A París contactà amb els surrealistes del moment als anys '30 i als '40 marxa a Nova York fugint del nazisme. 

Tot i que tota la trajectòria del fotògraf és remarcable, cal insistir en 2 fets: 'el salt de Halsman', el fet de fotografiar a la gents saltant, segons ell estan tan concentrats en l'acció física que els cau la màscara i es mostren com són; i l'altre fet, és la relació fructuosa amb Dalí i les seves fotografies al voltant del Dalí Atomicus, d'una creativitat i potència inqüestionable (com podeu veure aquí al costat). El treball del sr. Halsman fou portada del Life en 101 ocasions i moltes de les seves fotografies són icóniques: els 6 braços de Cocteau, l'ocell al puro de Hitchcock o el salt de la Monroe.

"A la meva feina m'esforço per arribar a l'essència mateixa de les coses, a metes que potser són impossibles. Però alhora em sento molt atret per qualsevol forma d'humor, i aquest aspecte infantil de la meva naturalesa em porta a tota mena de comportaments frívols" (Philippe Halsman)

Podem visitar l'exposició fins al 06 de novembre.