dijous, 21 de juliol del 2016

MARWENCOL DEL SR. HOGANCAMP


Aquesta és una d'aquelles històries curioses. El sr. Mark Hogancamp va rebre una pallissa i es va quedar amnèsic perdent el món que havia tingut fins llavors... va decidir 'crear-se' un món nou, tot muntant diorames sobre aventures ambientades en la II Guerra Mundial. De fet, ja té creat un poble: Marwencol, un suposat poblat belga de pocs habitants i petits (escala 1:6) que es troba en el pati de la casa del sr. Hogancamp, a Kingston (Nova York). El nom és inventat i sorgeix de la contracció de Mark (el seu nom) i del nom de les dues dones més importants de la seva vida: Wendy i Collen (presents en les seves recreacions com a dos nines barbies).

El sr. Hogancamp fotografia les recreacions i històries amb el màxim de detall. En elles hi té cabuda moments brutals, sàdics i sanguinaris; però també el romanticisme. Les escenes que planteja podrien sortir del Malditos Bastardos de Taratino. 

Aquesta activitat -podríem afirmar que terapèutica- va ser descoberta per casualitat per un veí que ho va fer públic a un periodista... la potència dramàtica de les seves recreacions, el caire d'artista naïf i l'extravagància de la proposta va fer inevitable el ressó mediàtic. L'any 2006 va inaugurar la seva primera exposició i actualment ja té una galeria que representa el seu ttreball (One Mille Gallery, NY).

L'any 2010 ja tenia documental propi: Marwencol (de Jeff Malmberg) que es va emportar premis en diferents festivals (Toronto, Detroit, Belfast o Seattle). 

La proposta no ha trigat en convertir-se en un fenòmen de culte i l'"artista" en una icona del pop art. La tardor de l'any passat es va publicar el primer llibre sobre la seva història; Spike Jonze li va retre homenatge en el videoclip dels Beastie Boys: Don't play no gam that I can't win; se l'ha recreat a la televisió (Raising hope) i el sr. Robert Zemeckis va anunciar un film sobre ell. 

El drama personal, l'aire de superació terapèutica, el detall obsessiu de les recreacions i el realisme de les històries li proporcionen a la proposta del sr. Hogancamp un atractiu inevitable.