divendres, 9 de desembre del 2016

SR. LEONARD COHEN


(1934-2016)

A principis del mes de novembre parlàvem del nou disc del sr. Leonard Cohen: You want it darker. Quatre dies més tard, el sr. Cohen moria ... :(

Es tracta d'un autèntic cantautor de culte, autor de peces emblemàtiques com: Suzanne, Bird on a Wire o I'm your man. Amb 82 anys continuava ben actiu, editant treballs discogràfics i fent concerts. 

Mr. Cohen va nèixer a Montreal en una família jueva i als 15 anys va quedar enamorat de l'obra lorquiana que va marcar les seves ganes de dedicar-se a la literatura i la poesia publicant recull de poesia a mitjans dels anys '50 del segle passat; aquests foren els seus interesos inicials fins que a finals de la dècada dels 60 marxa a viure a Nova York i publica el seu primer treball discogràfic: Songs of Leonard Cohen (1967) que ja contenia moltes de les seves perles: Sisters of mercy, So long, Marianne i Suzanne. 

A partir d'aquell disc el reconeixement al mestre Cohen anà en augment i creà 'escola'. Molts cantants adaptaren i versionaren les seves cançons; entre ells, Enrique Morente i la seva obra magna: Omega, on es reunien Cohen i Lorca. Molts són els i les artistes que es declaren deutors del treball del mestre Cohen.  
La vida del sr. Cohen fou intensa, vivint una temporada en l'illa grega d'Hidra, recloent-se en un monestir budista o provocant un enorme atractiu en les dones, tenint parelles conegudes com Janis Joplin, Joni Mitchell o Rebecca De Mornay.

L'any 1984 arriba Various Positions amb perles com Dance me to the end of Love i Hallelujah (la seva cançó més versionada). A mitjans d'aquesta dècada participà en un capítol de Miami Vice per la TV, però no es repetí massa. A finals d'aquesta dècada arriba I'm your man (1988) amb una clara presència de sintetitzadors en les peces de l'àlbum.

El sr. Cohen va anar publicant treballs discogràfics però, com dèiem, allò més destacable és la capacitat per provocar la complicitat d'altres companys de professió; com la descoberta del mestre, als anys '90, d'artistes com Nick Cave, U2, R.E.M. o Rufus Wainwright. En el canvi de segle, amb els descobriment que el seu mànager l'havia estat robant (2004) el sr. Cohen va haver d'intensificar els seus treballs i les seves gires. 

Resultat d'imatges de leonard cohenL'any 2012 arriba un nou treball després de 8 anys sense cap disc d'estudi. Old Ideas fou un dels treballs més venuts en tot el món de la darrera etapa de Cohen que el motivà  a realiztar una intensa gira mundial. 2 anys després, coincidint amb el seu 80è aniversari publica Popular problems aconseguint un ressó i èxit similar a l'anterior disc. Com dèiem, poc abans de la seva mort presentava You want it darker, un delicat i preciós punt i final a la seva carrera musical. En total, 14 disc d'estudi, 8 en directe i 4 recopilatoris. 

La sensibilitat literària (12 llibres publicats) per escriure lletres, melodies aparentment senzilles i la seva veu greu i monòtona (quasibé parlada més que cantada) foren els seus tres més característics. Cançons que parlen de dolor, de desig, de boira i foscors pero també d'ironia i, fins i tot, sarcasme. Peces musicals dedicades als seus 3 grans temes: la religió, l'amor i les relacions de parella. 

Molts i moltes han manifestat la influència del mestre Cohen: Joan Manuel Serrat, Kiko Veneno, Cristina Rosenvige, Jeff Buckley, Il Divo, Enrique Morente, Enrique Bunbury, Human Drama, Coil, Lhase de Sela, Nacho Vegas, Nicke Cave, Michael Bublé, Jorge Drexler, Joaquín Sabina, Luís Eduardo Aute, Coldplay, Miguel Delibes, Julio Cortázar, ...

En la presentació del darrer disc declarava en una entrevista que ja estava preparat per a morir. A l'igual que fèu Bowie marxa amb nou disc, un bon disc, ple de metàfores que parlen de finals i de nit. 

El mestre Cohen és molt gran!