dimarts, 7 de febrer del 2017

LA SRA. LEIQUI URIANA, PRIMERA WAYÚ CINEASTA


La sra. Leiqui Uriana és la primera cineasta indígena de Colòmbia. Ella té 33 anys i és wayú , que és com s'anomena al poble de la penínsul·la de La Guajira (en territori de Veneçuela i Colòmbia). Ella va rebre on vivia -suburbis de Maracaibo- la visita d'uns realitzadors del canal de Veneçuela ViveTV que volien enregistrar un reportatge de la zona. Aquest contacte va canviar la trajectòria professional i vital de Leiqui.

Leiqui Uriana té doble nacionalitat (veneçolana i colombiana) i estudiava Infermeria, amb una clara intenció i vocació d'ajudar als altres ... però el món audiovisual li va fer veure que les imatges tenien poder. Ella va gravar aspectes de la vida de La Guajira i aquells 'visitants' van quedar encantats amb el material i la van contractar a la seva cadena de televisió amb un programa propi: 'Noticiero indígena'. 

La sra. Uriana, que havia anat al cinema per primer cop als 23 anys va deixar la carrera d'infermeria per a estudiar Comunicació Social. Va aconseguir una beca per a poder cursar Direcció Documental a la Escuela Internacional de Cine y Televisión de San Antonio de los Baños (Cuba). Us podeu imaginar el xoc de deixar el seu entorn i família (tot i que no entenien per a què havia de marxar tan lluny i tan de temps a estudiar... no s'hi van oposar) per a viure en un país en el que no coneixia res ni ningú. Allà Leiqui, literalment, descobrí el món ... i el Cinema!

Leiqui ho tenia clar: volia explicar al món com era el seu poble, la seva gent: el wayú. L'any 2012 va aconseguir el títol de cineasta, ja ha dirigit  diversos curtmetratges i vol enfrontar-se al seu primer llarg: dedicat a la dona wayú. 

Amb la contundent frase de: "la cámara es nuestro fusil", el compromís de la cineasta va més enllà de drigiri films: ha creat la Fundació Audiovisual Wayaakua a Maracaibo, ha dirigit la Mostra Internacional de Cinema Indígena de Veneçuela...

El seu objectiu és realitzar un llargmetratge on es parli del seu poble i fet per gent del seu poble: tot l'equip tècnic serà wayús.