dimecres, 23 de gener del 2019

SR. CARLES CANUT

Resultat d'imatges de carles canut
(1944-2018)

Fa unes setmanes ens deixava el sr. Carles Canut, un dels rostres i personalitats més populars del teatre i televisió d'aquest país.

Nascut a Gerri de la Sal va fer dos cursos de la carrera de Dret però ho va deixar per a dedicar-se al teatre. 

Fa un any i mig fou nomenat director artístic del Romea, teatre en el que va l'any 1968 va participar en la primera obra en aquest teatre: El deseo cogido po la cola. Professionalment, el sr. Canut va debutar l'any 1965 en la companyia de la sra. Núria Espert en l'obra Electra le sienta bien el luto. 5 anys després el contracten com a actor titular del Teatro Español de Madrid, només hi va durar 1 anys en el càrrec per problemes laborals i polítics, es va apartar uns anys del teatre treballant en altres professions, es va divorciar i va marxar una temporada a viure a Veneçuela; allà va participar en diversos projectes teatrals, aconseguint, fins i tot, premis d'interpretació. L'any 1983 va tornar a Barcelona, cridat per l'Espert per a participar en l'obra La Tempestad i el mestre Mario Gas el reclama per L'òpera de tres rals... dos anys després neix 'en Rafeques'.

Resultat d'imatges de actor carles canut teatreEs féu popular per al gran públic gràcies al personatge d'en 'Rafeques' dins del programa Vosté jutja del mestre Joaquim Maria Puyal, la seva frase: "Li garanteixo un judici com cal" forma part de la Història de TV3. Després vindrien altres programes com La barberia on deixava anar tota la seva passió futbolera i periquita fent de comentarista.

Des de l'any 1993 es quedà fixe a Grup Focus (on estan els teatres Romea,  Goya o Condal) participant en tots els papers possibles combinant-ho amb la televisió, participant a Plats bruts, Lo Cartanyà, Estació d'enllaç o Cuéntame. Al Romea, de la mà del sr. Calixto Bieito participa en espectacles potents com Galileo Galiei, El rei Lear, Macbeth o Plataforma (amb la que aconseguiria el premi Max al millor actor).

Des de 2006 es va convertir en director en la Fundació Romea que promou la vessant més pedagogica de l'activitat teatral (lectures dramatúrgiques, conferències, debats....).

En el 2016 se li va entregar la Creu Sant Jordi. La seva trajectòria inclou més de 100 estrenes i gairebé 7.000 funcions. Amb un sentit de l'humor envejable -en molts casos rascant lo càustic-, segons diuen, sempre tenia acudits per a explicar. El sr. Canut va morir als 74 anys.

Resultat d'imatges de actor carles canut teatre

1 comentari:

Sergi ha dit...

Un clàssic de casa nostra, certament. Molts actors i actrius que tenim a la ment se'ns fan grans...