dimarts, 20 de juliol del 2021

DESCOBRINT LA SRA. ARCA



Arca és un d'aquells estels que -molt de tant en tant- despunten en el firmament musical. Extragavant, difícil i fascinant. 

El seu nom de naixement fou Alejandro Ghersi, nascut a Caracas -1989- en una família benestant -el seu pare treballava en banca d'inversió i la seva mare va cursar Estudis Internacionals.. Va passar la seva infantesa a Connecticut i al cap d'uns anys van tornar a Caracas. Al 7 anys va rebre classes de piano i als 14 va produir i remesclar música mitjançant samples d'altres artistes. 

D'adolescent va publicar alguns temes amb el nom artístic de Nuuro. Va estudiar en la Universitat de Nova York producció musical i va anar a viure a Londres. Canviant-se el nom a Arca, edita 3 EP: Baron Libre Stretch 1 i Stretch 2; amb cançons, mixtapes i remescles en diferents plataformes d'streaming. L'any 2013 crida l'atenció de Kanye West i li demana que Arca col·labori en la producció de 4 temes seus. Aquell mateix any puja el mixtape experimental &&&&& a SoundCloud i l'EP Sheep (2015). A partir d'aquí participa en produccions de diferents artistes fins arribar a col·laborar amb Björk en el seu Vulnicura (2015), tant en alguns temes com en els seus videoclips. I Arca publica en la discogràfica Mute Records: Xen (2014) i Mutant (2015). I un nou mixtape a SoundCloud: Entrañas (2016)

Dos anys després publica el seu primer LP -Arca (2017)- amb XL Recordings. L'inclouen en diferents llistes dels millors discos de l'any. El seu ressó mediàtic i musical la porta a ser convidada en diferents festivals, entre ells el Sònar. Aquell mateix any produeix Utopia, el nou treball de Björk.

El 2018 manifesta que es considera una persona de gènere no binari i, més tard, com una dona trànsgere.

Des del 2019 està vivint a Barcelona i l'any següent publica un senzill de 62minuts @@@@@.

El 26 de juny de 2020 publica el seu 4rt àlbum d'estudi: Kick I, un disc intens i trencador amb col·laboracions de Björk (que la fa cantar en espanyol), Shygirl, Sophie o la mateixa Rosalía. Fou nominat als Grammy en la categoria del Millor Album Dance/Electrònic.

A finals de l'any passat va editar una compilació de 100 remixes de la seva cançó 'Riquiquí' produiïts per una intel·ligència artificial anomenat Bronze; i a principis del 2021 publica l'EP 'Madre', amb 3 versions del tema de 30 minuts de durada en total, amb la participació del músic de cambra Oliver Coates.

Com a detall excèntric, Arca ha participat en el llençament de diversos productes de luxe: com un audífons bondage de 6.450 dòlars o un bolso de Prada (tipus rinyonera) de 770 dòlars.

Aquell adolescent andrògin i misteriós que utilitzava les plataformes musicals com a forma de donar-se a conèixer s'ha convertit en un productor prestigiós i molt demandat per artistes musiccals d'arreu del mó
n. Parlen de la seva música com una deconstrucció del trip hop, amb sons industrials, proximitat al hip hop i atmosferes fosques. La seva música no és fàcil, no és còmoda, demana atenció i esforç per part de l''escoltador' però si hi connectes les emocions i intensitats estan garantides.