divendres, 10 de juliol del 2020

ELS FESTIVALS DE DONOSTIA I SITGES CAP ENDAVANT !!


Els dos grans festivals de la península: el Festival de Donostia i el de Sitges sembla que no tiren enrera i continuen manifestant que podran oferir una festival amb elevada presencialitat. Quan en mesos anteriors el D'A o DocsBarcelona es recloïen a les xarxes i al format streaming en la seva totalitat, les informacions que estan donant als mitjas el de Donostia i el de Sitges és que, tenint en compte les dates en els que estan programant podran oferir presencialitat.

El Festival de Cinema de Sant Sebastià -que està programat del 18 al 26 de setembre- la setmana passada ja va donar a conèixer els 6 primers títols que competiran per la Conxa d'Or: True mothers (Naomi Kawase), Druk (Another round)(Thomas Vinterberg), In the dusk (Sharunas Bartas), Dasarskisi (Beginning)(Dea Kulumbegashvili), Any cry babies around? (Takuma Sato) i Verano del 85 (François Ozon). Excepte el film del sr. Sato, els altres 5 estaven programats en el Festival Cannes que no es va poder realitzar per la pandèmia del Covid19; seran projectades a Donostia amb el 'segell Cannes'. Com no podia ser d'una altra manera el film d'inauguració serà el nou treball del mestre Woody Allen, rodat a Donostia: Rifkin's Festival. El director del festival -el sr. José Luis Rebordinos- ho té molt clar: "El festival de San Sebastián será presencial o no será", contundent i optimista... esperem que també sigui realista i encertat.

D'altra banda, el Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, la informació que ha anat donant fins ara no ha estat tan 'presencialista i optimista' com la facilitada pel sr. Rebordinos. La seva postura és més hermètica i secretista; com a exemple, només cal dir que a hores d'ara la premsa ja estava acreditada i a data avui encara no han obert el període d'acreditacions... poca seguretat i confiança ens arriba des de Sitges. El Festival de Sitges està anunciat per a les dates del 8 al 18 d'octubre i per les poques declaracions a mitjans que han fet el director del festival i la directora de la Fundació que l'organitza queda clar que no renuncien a la presencialitat (inherent a Sitges) però plantegen un model híbrid, en el que algunes produccions seran programades en format streaming. Alguna secció 'caurà' com la dedicada a la Realitat Virtual però les seves declaracions parlen de mantenir la màxima normalitat... fins i tot, comenten estar trobant una alternativa a la massificada Zombie Walk que realitzen cada any pels carrers de la ciutat. Es parla dels mateixos espais però amb un aforament del 50%. Obviament, hi haurà més presència nacional i menys internacional i, per tant, menys mitomania. El leitmotiv del Sitges 2020 serà el film expressionista alemany: El Gabinete del Doctor Caligari. No s'ha filtrat encara cap títol però es parla d'uns 120, 50 menys que l'any passat.

Impacte inevitable del Covid19 però ganes de 'normalitat' a Donostia i Sitges ... esperem que les darreres notícies de nous contagis i rebrots no ens frustrin les esperances.