dimarts, 22 de desembre del 2020

SR. ED BENGUIAT I 'STRANGER THINGS'

 

(1927-2020)

Fa uns mesos moria el sr. Ephram Edward Benguiat, segur que el seu nom no us diu massa, és d'aquells casos que la seva feina és allò realment reconegut i reconeixible i l'autor queda a l'ombra. En el cas de la feina del sr. Benguiat aquesta visibilitat és més evident: va dissenyar més de 600 tipus de lletra. El sr. Benguiat fou tipògraf i 'artista de lletres' i responsable de les lletres de la sèrie 'Strangers Things', per exemple, un dels trets més identificables d'aquest èxit televisiu.

El sr. Benguiat va nèixer a Brooklyn fill d'una mare conductora de la Creu Roja i d'un pare director d'exposició de la cadena de grans magatzems Bloomingdale's. De ben petit, doncs, el petit Ed estigué en contacte amb eines de disseny del seu pare. Va voler allistar-se a les forces armades durant la II GM tot i no tenir l'edat, així que va falsificar el seu certificat de naixement per a 'ser' més gran del què era, servint en el cos aeri i sent destinat a Itàlia per a treballar com a operador de ràdio i fent reconeixements fotogràfics... des d'aquella època no deixà mai de pilotar. 

El sr. Benguiat, en la seva joventut, també va ser músic de jazz (en el seu funeral va demanar que es toqués un solo de bateria).

Però pel que és i serà reconegut el sr. Benguiat és per la seva feina com a tipògraf. Els seus projectes tipogràfics foren publicat mitjançant l'International Typeface Corporation en fèu un bon grapat i algunes porten el seu nom (podeu clicar a l'enllaç per veure com són)ITC BarcelonaITC BenguiatITC Benguiat GothicITC Bookman o ITC Tiffany, per exemple. Autor dels logotips d'Esquire, The New York Times, Playboy, Reader's Digest, Sports Illustrated, Coke, Estée Lauder, Ford i moltes altres. Vinculat al cinema fou el dissenyador del logotip de Planeta dels simis original de 1968 o Los cañones de Navarone (1961) a més del ja comentat Strangers things. El mateix Tarantino ha escollit la font Benguiat per a posar el seu "Escrita i dirigida per Quentin Tarantino" en totes i cadascuna de les seves pel·lícules.

El sr. Benguiat va ser capaç de sintetitzar l'esperit d'una època en el format de les tipografies que creà... la dels '70 en la lletra Tiffany i la dels '80 amb ITC Benguiat molt vinculada al gènere fantàstic: creada l'any 1977 i que utilitzà el sr. Stephen King en el seus llibres i en la col·lecció 'Elige tu propia aventura' (que si no teniu una edat no sabreu ni què són).

La tipografia ... esa gran desconocida.


2 comentaris:

artur ha dit...

Què interessant ! Està molt bé descobrir i fer-ne reconeixement de la feina de tanta gent , que moltes vegades queda oblidada en el temps.
Bones festes !!

Ciutadà K ha dit...

Sí, Artur, jo diria que és una 'secció' de can Ciutadà K: l'obituari ... m'agrada reconèixer la tasca de la gent, encara que sigui quan 'marxa'.
Gràcies per la teva visita i els teus comentaris.
Bones Festes, també, per a tu i els teus !!!
(abraçada virtual)