dimarts, 5 de gener del 2021

SR. DAVID PROWSE

 (1935-2020)

Fa poc d'un mes moria l'actor que va 'donar forma' a un dels dolents més emblemàtics de la Història del Cinema; maluradament, però, per exigències del sr. Lucas i la productora de la saga Star Wars mai vam poder veure el seu rostre de veritat en pantalla gran.... El sr. David Prowse era l'actor que estava dins de la màscara i vestimenta de Darth Vader.

David Charles Prowse va nèixer a Bristol fa 85 anys. El sr. Prowse era una actor britànic però també culturista i aixecador de peses, fou el seu físic imponent (2,01 metres d'alçada i 118 kg de pesa) allò decissiu per a donar-li el paper de la seva vida, des de 1976 a 1982. Abans, però, havia tingut popularitat gràcies al paper de 'L'Home Verd', una mena de 'Capità Enciam' britànic que ensenyava educació vial als nens i nenes. També va aparèixer a La naranja mecànica (1971) i en 3 films fent de Frankenstein: Casino Royale (1967), The Horror of Frankenstein (1970), Frankenstein and the Monster from Hell (1974). El mateix sr. Prowse va entrenar a al sr. Christopher Reeve per al paper de Superman (1978) i aquell mateix any arribaria el seu paper més important: Darth Vader... llàstima que li arribà amb més penes que glòries. 

El mateix dia de l'estrena, el sr. Prowse se'n va enterar que la seva veu havia estat doblada pel sr. James Earl Jones de veu més 'fosca i adient al paper' (en paraules del mateix sr. Lucas). En la nostra versió espanyola vam gaudir de la potent veu del sr. Constantino Romero. Però no només la veu li van treure: a les escenes de lluita amb espada làser de El retorno del Jedi (1983) contra Luke Skywalker fou dobat per una coreògraf i entrenador d'esgrima (el sr. Bon Anderson). Però l'estocada final a la feina del sr. Prowse va venir quan en la mort de Darth Vader aquest es treu la màscara per acomidar-se del seu fil; aquesta escena la van tornar a rodar però amb un altre actor, el sr. Sebastian Shaw, que és l'escena que es va mantenir en la versió definitiva. Obviament, això ho feren a esquenes del sr. Prowse.


Així doncs, al pobre sr. Prowse, en el paper de la seva vida li van pendre la veu, el cos i el rostre ... Si voleu conèixer bé el cas no podeu deixar de veure 'I Am Your Father' (2015) documental dels mallorquins Toni Bestard i Marcos Cabota en el que expliquen, sense embuts, l'enemistat, rivalitat i rancúnia del sr. Lucas contra el sr. Prowse, apartant-lo i negant-li l'accès a qualsevol activitat vinculada amb Star Wars. Una injustícia en tota regla que aquest documental alleuja fent-li un merescut homenatge a l'autèntic Darth Vader.

Després de la dura experiènica d'Star Wars, el sr. Prowse, s'apartà del cinema i es dedicà al seu gimnàs i a realitzar accions benèfiques i educatives com en els inicis de la seva carrera. 

Als 85 anys va morir a Londres, afectat d'artritis que li havia paralitzat els braços...  

Ara sí que ha mort, de veritat, Darth Vader ...