dimarts, 9 de març del 2021

'CIRCUSLAND', EL PRIMER MUSEU DEL CIRC D'EUROPA A BESALU

 

Fa uns mesos a Besalú s'inaugurava el primer museu professional a Europa sobre la història i l'evolució del circ. En una antiga fàbrica tèxtil, s'han ocupat 1.500 mestres quadrats (en una primera fase) per a mostrar 537 peces relacionades amb aquesta disciplina artística. Es tracta d'una petitíssima part de la col·lecció del principal impulsor del museu, el sr. Genís Matabosch, que disposa més de 60.000 objectes dels 250 anys d'història del circ.

A 'Circusland' podem veure el circ en miniatura més gran del món, una maqueta que ocupa 50 metres quadrats a escala 1:25, l'obra d'un enginyer holandès que va trigar 40 anys en construir-lo. En aquesta maqueta podem veure la taquilla, la cantina, l'escola dels nens/es que viuen al circ, 170 caravanes i més de 700 personatges entre persones i animals que integran la gran família del circ. Aquesta maqueta ja es va poder gaudir a l'Exposició Universal de Barcelona de 1929. Una altra peça rellevant és la col·lecció de vestits d'artistes cèlebres: com el del mestre de cerimònies britànic Norman Barrett (actiu als seus 85 anys), el frac de l'ensinistrador de tigres rus Nicolai Pavlenko o el mallot i trapezi de Pinito de Oro. 

El museu ens planteja una evolució per la Història del Circ, des dels seus orígens, a finals del segle XVIII, quan  uns joves del nord de Londres es reunien per practicar acrobàcies a sobre de cavalls al galop... 

El sr. Matabosch, està més que satisfet de poder fer realitat una idea que feia 23 anys que volia materialitzar i que va intentar en diversos emplaçaments com Girona o Figueres. Un cop obertes les seves portes té intencions d'ampliar l'espai que ocupa i poder fer-hi exposicions temporals. 

Benvinguts i benvingudes al CIRC !