dimarts, 16 de març del 2021

PREMIS GOYA 2021: ADU / AKELARRE / LAS NIÑAS, PRINCIPALS GUANYADORES

El passat 6 de març s'entregaven els Premis Goya, una gala on la presència de la virtualitat i la videoconferència era inevitable, inescapable. Porto molts anys veient les gales del Goya, malgrat la conducció de personalitat com la sra. Rosa Maria Sardà, el sr. Andreu Buenafuente o el sr. Dani Rovira sempre ha d'arrrossegar crítiques i 'haterismes' diversos, tant és lo bé que ho facin, el linxament està garantit. Com us deia, després de molts anys veient la gala us puc dir sense dubte que ha estat la PITJOR gala d'entrega de Goya de la història. Haguessin pogut optar per fer-nos passar una estona agradable, divertida, fer-nos desconnectar de l'any complicat que estem vivint; haguessin pogut fer-se seu un dels objectius del cinema: fer-nos oblidar els problemes i viatjar amb la pantalla com a catifa voladora... però no! van optar per fer una gala trista, decadent, desesperançada, parlant toooota l'estona de pèrdues, de morts, de tristesa. Començant pel sr. Antonio Banderas, un presentador sense cap xispa ni gràcia, anodino fins a dir prou; i acabant amb l'entrega del premi a la millor pel·lícula per part de la  sra. Ana Maria Ruiz, enfermera que estigué en primera línia d'atenció del Covid19 ... malgrat còrrer el risc de ser titllat d'insensible ho veig del tot innecessari i fora de lloc.

Anant als premis i a la quiniela, aquest any he superat lleugerament el 50%, un 51% d'encerts, causats sobretot per no tenir en compte els premis a 'Ane', més premiada del què esperava.

Les 3 pelis guanyadores -per acumulació de premis o per emportar-se els més 'importants'- foren: Adú (4 premis), Akelarre (5 premis) i Las niñas (4 premis). Una de les (poques) coses bones de la pandèmia és que les podeu veure en diferents plataformes VOD (Adú i Akelarre a Netflix i Las niñas a Filmin). Vistes les 3, el meu pòdium seria: Las niñas, Akelarre i Adú (tot i que aquesta no l'haugès nominat ni com a millor pel·lícula).

Destacable el merescut premi a Millor Documental per 'El año del descubrimiento' (per a molta gent una de les millors pelis de l'any) i a la Millor Direcció Revelació per a Pilar Palomero i la seva estupenda 'Las niñas'; incomprensible el premi a millor actor per a Mario Casas (suposo que és una acció inclusiva de l'Acadèmia) i merescudíssim el Goya d'honor a Angela Molina, que representa el cinema del segle XX (amb Buñuel i 'Ese oscuro objeto de deseseo') i el XXI (amb  Pablo Berger i 'Blancanieves').

No ha estat un gran any per a les produccions cinematogràfiques de la península, la pandèmia obliga, la prova està en la premiada i única nominada a Millor pel·lícula d'animació ('La gallina Turuleca') i, malauradament, no crec que aquest 2021 ens proporcioni massa alegries.

Us deixo amb la llista de premis indicant encerts i errors de la quiniela.

Millor pel·lícula:  Las niñas (X)

Millor Direcció: Salvador Calvo (Adú) (X

Millor Actor Protagonista: Mario Casas (No matarás)(X)

Millor Actriu Protgonista: Amaia Aberasturi (Akelarre) (X)

Millor Actor de Repartiment: Alberto San Juan (Sentimental)(X)

Millor Actriu de Repartiment:  Nathalie Poza (La boda de Rosa) (X) 

Millor Actor Revelació: Adam Nourou (Adú)(X)

Millor Actriu Revelació: Jone Laspiur (Ane)(X

Millor Pel·lícula Europea:  El padre (Regen Unit)(X)

Millor Direcció Novella: Pilar Palomero (Las niñas)(X)

Millor Guio Adaptat: Ane (X)

Millor Guió Original:  Las niñas (X)

Millor Pel·lícula d'Animació: La gallina Turuleca

Millor Pel·lícula Iberoamericana:El olvido que seremos (Colombia)(X

Millor Pel·lícula Documental: El año del descubrimiento (X)

Millor Direcció de Producció: Adú (X)

Millor Direcció de Fotografia :Las niñas (X)

Millors Efectes Especials: Akelarre (X)

Millor Maquillatge i Perruqueria: Akelarre (X

Millor Disseny de Vestuari : Akelarre (X)

Millor Direcció Artística: Akelarre (X)

Millor So: Adú (X)

Millor Muntatge:  El año del descubrimiento (X

Millor Cançó Original: La boda de Rosa (X)

Millor Música Original: Akelarre (X)

Millor Curtmetratge de Ficció: A la cara (X)

Millor Curtmetratge d'Animació: Blue & Malone: Casos imposibles (X)

Millor Curtmetratge Documental: Biografia del cadaver de una mujer  (X)

2 comentaris:

Pons ha dit...

No vaig veure la cerimònia, i per cert, no em cau bé Mario Casas.

Ciutadà K ha dit...

Ja en som uns quants...