dijous, 18 de març del 2021

SR. LOU OTTENS

 (1926-2021)

Fa un dies moria el que fou el director de l'equip que inventà un dels productes IMPRESCINDIBLES per als què vam nèixer als anys '70: el cassette.

El sr. Lou Ottens fou un enginyer nascut a Holanda que va treballar tota la seva vida a l'empresa Phillips, i a ell se li atribueix la invenció del cassette. Ell era el director de l'equip que a principis dels anys '60 del segle XX van començar a donar-li voltes al producte en qüestió. L'any 1963 es va presentar a la fira IFA de Berlin i es van començar a fabricar en sèrie a Alemanya. Dos anys després es va comercialitzar per tota Europa. En paraules del mateix sr. Ottens: "Com el nostre objectiu era fer una gravadora de butxaca, el nostre invent havia de cabre a la butxaca lateral de la meva jaqueta. (...) Vaig fer una peça de fusta que encaixava a la meva butxaca i vam seguir aquest model".

No serà fins al 1969 que arribarà als EEUU, quan The Mercury Record Company (propietat de Phillips) encarrega la primer tirada de 49 títols en format cassette. Tot i que Phillips fou el creador de l'invent, fou Sony la que patentà els walkman -l'aparell reproductor- que va permetre la massificació del cassette.

Tot i que ara hi ha alguns grups de música alternatiu que els tornen a reeditar (fins i tot Björk, no fa massa, va reeditar tota la seva discografia en cassette) la 'vida' del producte fou d'uns 30 anys, als anys '90 el CD li prengué el primer lloc com a reproductor de música (i, de fet, el sr. Ottens també estiguè en la creació d'aquest nou format). El cassette són unes cintes magnètiques que permeten gravar senyals analògiques en dues pistes, la cara A i la cara B.

El sr. Ottens tenia 94 anys quan va morir i tot i que ja estava retirat des de 1986. Gràcies a ell, doncs, vam poder donar les nostres primeres passes en el descobriment de la música gràcies a la seva reproducció. El cassette és part de la nostra memòria musical, agraïts sr. Ottens...

2 comentaris:

Pons ha dit...

També va suposar una nova vida pels bolígrafs.

Ciutadà K ha dit...

sí, una vida complementària ... jejejejeje