dimarts, 8 de juny del 2021

EL 'MUSEU DEL MOSQUIT' AL MIG DEL DELTA DE L'EBRE

 


Aquesta setmana 'ha aparegut' un nou 'museu' al Delta de l'Ebre. Es tracta d'una proposta artística anònima situada en el camí de Baladres, amb una senyal que dóna indicacions per accedir al 'Museu del Mosquit'. "El Museu del mosquit és un espai d'interpretració de la vida del mosquit. El mosquit, demonitzat sovint i erigit com a principal enemic del turisme al Delta de l'Ebre suposa un percentatge molt gran de la biomassa a la zona. La sostenibilitat de les cadenes tròfiques del ecosistema deltaic depenen del mosquit. Conèixer la seva contribució a l'equilibri d'un espai fràgil és posar-lo en valor. Una coetera afectada per un raig fa de museu absent amb l'objectiu de visibilitzar també que el museu del mosquit és tot el seu habitat."

El Museu del Mosquit és una peça que critica la massificació turística i el control de l'ésser humà. Es tracta d'un espai virtual situat just davant d'una de les coeteres abandonades del Delta de l'Ebre, al principi de la platja del Trabucador i que es pot visitar a través d'un QR amb realitat augmentada.

Per a molta gent, el mosquit és una ésser molest, desagradable, aniquilable... però aquesta obra en reivindica la seva presència (necessària) dins de l'ecosistema, les diferents evolucions de l'insecte (ous, larves, pupes i mosquits) són l'aliment d'alyres espècies que poblen el Delta, part del cicle de la Vida deltaic, apart de ser un dels majors pol·linitzadors del Delta de l'Ebre.

El mosquit com a possible handicap per al sector turístic (quants turistes marxen pensant que 'el pitjor del nostre hàbitat són els mosquits'??!!) i com a peça imprescindible de l'ecosistema deltaic. Això ens permet reflexionar ... un dels grans rols de qualsevol artista. 

Gràcies, Artista Anònim !