dimarts, 21 de desembre del 2021

DESCOBRINT L'OBRA DEL SR. JORDI FORNAS



He tingut sempre l'obra del sr. Fornas a prop i no n'he estat conscient. El sr. Jordi Fornas Martínez va morir fa 10 anys i havia nascut en fa 94. Fou pintor, grafista, fotògraf i escultor; s'havia format a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi i estigué una temporada formant-se a París. La seva obra destaca, sobretot, pel grafisme, i quan deia que havia tingut sempre a prop l'obra em referia a la feina per la qual el sr. Fornas fou més conegut i reconegut: la imatge gràfica d'Edicions 62, però també de la Gran Enciclopèdia Catalana, de la revista 'Serra d'Or' o de la discogràfica Edigsa. Emblemàtics són els dissenys de les portades dels llibres de la col·lecció 'La cua de palla' (que dirigia Manuel de Pedrolo). 

El sr. Fornas havia intentat guanyar-se la vida com a pintor, però fou l'empresa de sabates esportivas Meyba el que li va proporcionar un treball com a dissenyador que el portà a d'altres feina com el primer disc de Raimon, el 1963, i les primeres portades de l'esmentada 'La cua de palla'. El seu estil de colors i formes contrastades, en les que alternava la fotografia i el dibuix es transformà en l'estil de referència del disseny dels anys '60 del segle passat.

L'any 1975, el sr. Fornas va deixar el disseny gràfic i es centrà completament en la seva gran vocació: la pintura, activitat per la que ell es sentia més satisfet. Tot i això, el seu disseny inconfundible és el que ha transcendit de la seva obra i va proporcionar la 'imatge' d'una època.