dijous, 9 de desembre del 2021

SR. STEPHEN SONDHEIM


(1930-2021)

Els passat divendres 26 de novembre moria el sr. Stephen Sondheim. Em sorprén que no se n'hagi fet massa ressó, tenint en compte que estem parlant d'un dels més grans compositors de musicals, sinó el més gran. Les obres memorables del sr. Sondheim són nombroses.

El sr. Sondheim va nèixer a Manhattan, els seus pares es van divorciar i va viure en una granja de Pennsilvània. Va crèixer en una familia acomodada i es va graduar en l'acadèmia militar. Als 9 anys va veure el seu primer musical i va quedar impactat, la relació amb la seva mare no va ser bona; de fet, son pare va demanar la custòdia però no la va aconseguir. Als 10 anys, que era l¡època del divorci del seus pares es va fer amic de Jimmy Hammerstein, fill del reconegut escriptor Oscar Hammerstein II (autor de les lletres de 'Sonrisas y lágrimas'; aquest es comportà com un pare per al petit Sondheim i com a mestre de l'escriptura musical. Aprofundir en la composició  estudiant i graduant-se cum laude l'any 1950, amb 20 anys. Es va aproximar a Hollywood i va escriure alguns guions, a més de lletres per a musicals. Però la seva gran oportunitat li arribà amb només 25 anys, quan li van encarregar les lletres del musicsal West Side Story, espectacle de Broadway representat més de 700 vegades. Després fèu les lletres de l'espectacle Gypsy, també en volia fer la música però se n'encarregà el sr. Ethel Merman. Però l'any 1962 s'estrenà la primera obra muysical en la que ell signpa lletra i mñusica: A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (Golfus de Roma), es representà 964 vegades. Durant els '60 va escriure i compondre diversos espectacles fins arribar l'innovadora proposat musical conceptual que fou Company (1970); després arribà Follies (1971) i el lúcid ús de la polifonia, amb un cor de 5 personatges, com una mena de cor grec llueix a A Little Night Music (1973), musical basat en la pel·lícula d'Ingmar Bergam El somnni d'una nit d'estiu, per a molta gent questa fou la seva obra culminant, gràcies a l'impacte de la cançó Send in the clowns.

L'any 1976 explora l'oocidentalització del Japó a Pacific Overtures i a Sweeney Todd (1979)  ens aporta el seu treball mñes operístic. Recordo meravellat la versió que en fèu a Catalunya Mario Gas amb un immens sr. Constantino Romero en el paper principal.

El fracàs de l'obra posterior: Merrily We Roll Along (1981) el va fer plantejar deixar els musicals i Broadway. Però no ho fèu, aconseguí un col·laborador, amb cert aire avantaguardista: Jame Paine i van realitzar Sunday in the Park with George (1984), l'innovació de la peça els fèu guanyar el Premi Pullitzer. La col·laboració Sondheim-Lapine prouduiren nous espectacles com Into the Woods (1987) i Passion (1994).

A finals del '90 escrigué Wise Guys, que no s'arribà a estrenar i fou rebatejada a  com a Bounce i estrenada el 2003 a Chicago i Washignton, però les males crítiques no li permeteren estrenar-la a Boradway.

A partir dels 2000 l'activitat anà minvant, arribant a declarar que no trobava idees noves en les que treballar

Va rebre un nombre considerable de premis: 1 Oscar, 9 Tony, diversos Grammy i un Pullitzer. Va morir en 91 anys.

El sr. Sondheim representa el musical modern i el seu talent és innegable. Gaudir de les seves peces pot ser el millor homenatge que li podem fer.