dimarts, 15 de març del 2022

DESCOBRINT L'OBRA DE LA SRA. EMMA KUNZ

 

Està clar que s'ha d'escriure una alta Història o, millor, unes altres històries perquè el relat únic o sòlid ja fa temps que fa aigües (o gas). Està car que el relat històric imperant és blanc, masculí, heterosexual, occidental i meritrocràcic; per això, ens cal fer arqueologia del saber i escarbar per il·luminar altres relats diferents dels actuals.

Així que avui us reivindico la figura i l'obra de la sra. Emma Kunz. La sra. Kunz (1892-1963) no va ser reconeguda com a artista en vida. La seva trajectòria professional estava lligada a la naturopatia, a la investigació, a la clarividència, a la telepatia,  i en un moment donat va utilitzar el dibuix de línies rectes i cercles concèntrics com a teràpia. En sessions que podien arribar a les 24 hores els seus dibuixos infinits tenien un punt de trance clar. La sra. Kunz va utilitzar el dibuix per a que 'pacients' l'utilitzessin com a guia per a la meditació. Per aquest component terapèutic, i perquè era una dona, no se li va donar el lloc en la Història de l'Art que fa uns anys que ja ocupa. 

L'obra de la sra. Kunz -més de 500 dibuixos- fa temps que es reivindica i el passat gener a l'espai Tabakalera a Donostia s'inaugurava l'exposició 'Univers Emma Kunz. Una visionària en diàleg amb l'art contemporani' en la que s'hi recollien 40 obres de 18 arrtistes contemporanis en les que s'hi pot detectar influències de l'artista suïssa. Però la seva obra ha passat pel Documenta de Kassel o la Biennal de Venècia. 

La seva vida i la seva obra es lliga inevitablement amb qüestions com els mandales o al poder curatiu de l'Art. Les seves creacions en paper quadriculat, fetes en compàs, regla i pèndol foren visionàries ....