dimecres, 15 de juny del 2022

SR. ANDY FLETCHER

 (1961-2022)

Fa uns dies, de forma inesperada, moria un dels components de Depeche Mode, un dels grups musicals que més m'han acompanyat al llarg de la meva vida, sobretot, en la joventut.

Andrew John Leonard Fletcher, va nèixer a Nottingham -era el gran de 4 germans- però va passar la seva infantesa a Basildon (Essex) allà era company d'escola de Martin Gore. El sr. Fletcher l'any 1976 va formar amb Vince Clarke el grup No Romance in China, amb el que no van fer massa 'cosa'; el mateix sr. Clarke va formar grup amb Martin L. Gore: French Look ... els 3 van coincidir, finalment, a Composition of Sound al que s'afegiria un temps més tard el cantant David Gahan per a acabar amb el nom definitiu de Depeche Mode. El sr. Fletcher no tenia un talent especial per a la música, però sí per a portar 'els negocis', així que va fer de manàger els primers anys, malgrat que també ocupà el lloc de teclista des del primer moment.

Després del primer disc -Speak & Spell, 1981- el sr. Vince Clarke abandona el grup i és subtituït per Alan Wilder. De Depeche Mode, el sr. Fletcher fou el pimrer en enregistrar un disc en solitari -que no va arribar a publicar: Toast Hawaii (1984), en el que Gore i Wilder van col·laborar en el piano; es tractava d'un disc de covers, com també faria el sr. Gore anys més tard. El sr. Wilder es va discutir diversos cops amb Andy Fletcher fins que el primer va deixar el grup l'any 1994, poc abans de que acabessin el disc Violator. El van substituir per Daryl Bamonte.... Així doncs, de 1982 a 1995 van funcionar com a quartet. 

Sembla ser que aquesta primera crisi van fer que es plantegessin desfer el grup, el sr. Gahan tenia seriosos problemes amb les drogues i el sr. Gore tampoc no anava faltat de problemes ... però Andy Fletcher fou el que va mantenir el grup unit i el va fer tirar endavant. D'aquesta forma, l'any 1997 el sr. Fletcher va assumir el rol de portaveu del grup.

L'any 2003 crea un segell discogràfic especialitzat den música electrònica -Toast Hawaii- i començà a presentar-se com a Dj, i tingué un notable carrera 'punxant' en festivals d'Europa, Àsia o Amèrica del Sud. És l'únic membre de Depeche Mode que no va cantar mai, si bé podia fer algun cor en els directes.

El sr. Fletcher ha tingut diversos rols dins de Depeche Mode: baixista, manàger, portaveu, va manifestar en diverses ocasions que ell disfrutava en les qüestions més comercials de la banda.

Certament, era el més discret dels 3: si Gore era el compositor principal i vocalista ens algunes perles de la discografia del grup; si Gahan era cantant i imatge més visible ... la discreció de Fletcher contrastava en la seva capacitat per mantenir unida la banda en els moments més difícils. Si Depeche Mode ha arribat fins a on ha arribat ha estat gràcies al sr. Fletcher. Que ha mort amb només 60 anys.... què serà de DM sense ell?